Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Waterontharder aansluitenWaterontharder aansluiten? Een waterontharder is een apparaat wat steeds meer wordt verkocht. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat je er op den duur flink wat geld mee kan besparen. Doordat je een waterontharder koopt bespaar je namelijk een flink bedrag op anti kalk producten voor in je huis. Het water in jouw apparaten zoals de wasmachine en de vaatwasser is schoner waardoor je minder kwijt bent aan onderhoud en jouw apparaten een langere levensduur hebben. Wanneer je kiest voor een waterontharder moet er echter wel wat voorbereiding worden getroffen.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Niet zomaar overal te plaatsen

Ongeacht hoe compact een waterontharder ook mag zijn; het apparaat is niet zomaar overal te plaatsen. Je moet met een aantal zaken rekening houden wanneer je de waterontharder wil gaan aansluiten. We hebben ze op een rij gezet, waardoor je eerst het voorwerk kan doen voordat de waterontharder wordt geleverd.

Hulp van de leverancier

De meeste leveranciers van een waterontharder zullen bereid zijn om eerst bij jou thuis te komen kijken naar de aansluitmogelijkheden van een waterontharder. Zeker wanneer je een waterontharder koopt van Nederlands fabricaat krijg je een stuk extra service bovenop de aanschaf van de waterontharder. De leverancier zal altijd meekijken naar de opties en deze met jou bespreken voordat er tot plaatsing wordt overgegaan.

De voorkeursplaats

Houd er bij het bepalen van een voorkeursplaats rekening mee dat je de waterontharder goed moet kunnen bereiken. Alle apparaten werken met een zoutvat en dat zout moet je goed kunnen bijvullen. Een apparaat wat je helemaal inmetselt is dus een fout besluit. Je werkt met verpakkingen van 4 kilo zout, dus enig ruimte rondom het zoutvat is wel op zijn plaats. Het apparaat hoeft niet erg in het zicht te staan; in een kastje of bereikbaar via het kruipluik is een prima locatie. Ook in het ketelhok kan je doorgaans een plek vinden voor de waterontharder.

Denk aan een afvoer naar het riool

Wanneer de kunsthars een regeneratie doorstaat wordt het door middel van zoutoplossing schoongemaakt. Het water wat hierbij vrij komt moet uiteraard worden afgevoerd naar het riool toe. Er moet dan ook een afvoer van de waterontharder naar de riolering worden aangelegd. Er moet een sifon worden geplaatst wat voorkomt dat je te maken krijgt met rioolgas en ontploffingsgevaar. De aansluiting hoeft niet anders te zijn dan die van een wasmachine. Houd tussen de afvoer en het uiteinde van de slang ongeveer 4 centimeter lucht. Dit is om de besmetting met bacteriën te voorkomen. In Engelse handleidingen wordt dit besproken onder de noemer ‘air gap’.

 

Voorkom bevriezingsgevaar en oververhitting

Doordat er continu water staat in de waterontharder moet je ervoor zorgen dat het apparaat ergens staat opgesteld waar er geen vorst bij kan komen. In de schuur is dus een slechte optie. In de kruipruimte moet je meten wat de temperatuur is. Oververhitting is echter ook een probleem waar je tegenop kan lopen. In de buurt van de cv ketel loop je dit probleem redelijk snel en ook in de badkamer kan dit gebeuren.  In de buurt van een warmtepomp wil je ook geen waterontharder plaatsen; dit zijn allemaal apparaten en plekken waar de temperatuur hoger ligt.

Voorzie bij een aantal merken in een bypass

Op het moment dat water wordt geregenereerd zal er een bypass worden gebruikt. Het water wordt in een bypass gelijk doorgevoerd naar de kranen die in jouw huis zitten tijdens de regeneratie. Anders zou je zonder water komen te zitten. Een aantal merken zijn echter zodanig uitgevoerd dat er ook tijdens de regeneratie nog water door de waterontharder heen komt. Let hierop en vraag dit goed na bij de leverancier of producent. Heeft het apparaat een ingebouwde bypass, leg dan nog een extra bypass aan. Gaat de waterontharder kapot, dan heb je in het geval van een enkele bypass namelijk geen water in je huis. De extra bypass die je hebt laten aanleggen kan je dan gebruiken waardoor je niet zonder stromend water komt te zitten.

Een stopcontact in de buurt

Ga je een waterontharder kopen die op stroom werkt, dan is het uiteraard nodig om een stopcontact te plaatsen in de buurt van de waterontharder. Is er nog geen stopcontact aanwezig, werk dan niet met verlengsnoeren aangezien dit niet brandveilig is. Er zijn overigens ook waterontharders die werken op basis van waterdruk. Deze hebben geen stroomaansluiting nodig.

Sluit de overloop aan

Je zal hem hopelijk nooit nodig hebben maar elke waterontharder heeft een overloopaansluiting. Deze zorgt ervoor dat er bij een technische storing niet teveel water in het zoutvat komt te staan. Het water zal in dat geval via de overloop naar buiten stromen. Om een waterballet te voorkomen is het noodzakelijk om een slang op de overloop aan te brengen.

Zorg voor een terugstroombeveiliging type CA

Het waterleidingbedrijf zal van jou eisen bij het plaatsen van een waterontharder dat je een terugstroombeveiliging type CA plaatst. Dat doe je tussen de aansluiting van de waterleidingmaatschappij en de waterontharder.

Laat de installatie doen door een ander

Een waterontharder installeren is niet iets wat je zomaar even doet. Vraag daarom aan een installatiebedrijf of aan de leverancier om de waterontharder voor je te plaatsen. Met deze functie vraag je een paar offertes op die je kan vergelijken. Zo zie je in één oogopslag wat voor jou de aantrekkelijkste partij is om deze klus te klaren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging