Informatie en tips over waterontharders
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Waterontharder DeltaJe staat er niet vaak bij stil wanneer je een glas water drinkt, maar de kwaliteit van bronwater en kraanwater zijn behoorlijk verschillend. Het kraanwater in Nederland is van een goede kwaliteit, maar het is wel water wat met flink wat mineralen in een goede conditie wordt gehouden. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen overgaan tot de aanschaf van een waterontharder. Je bespaart daar namelijk op den duur flink wat onnodige kosten mee. Zaken die het leidingwater in Nederland duur maken zijn de toevoeging van calcium en magnesium. Dit zijn twee stoffen die bij samenbinden zullen resulteren in kalkmoleculen. Kalkmoleculen zetten zich af op je sanitair, maar daarnaast gaat kalk ook op het verwarmingselement van jouw witgoed hechten. Daardoor raakt jouw wasmachine maar ook je vaatwasser voor het eind van de levensduur defect. Je maakt dus hoge kosten door het harde water wat uit jouw kraan komt.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Hoe jij hard water verandert in zacht water

Hard water is niet onomkeerbaar; het is te veranderen  in zacht water. Wat je daarvoor nodig hebt is een waterontharder. De waterontharder werkt volgens een redelijk eenvoudig systeem wat we zullen beschrijven aan de hand van een aantal stappen.

  • Het harde water stroomt een cilinder in. Het harde water stroomt in een cilinder die kunstharskorrels bevat.
  • Er vindt een uitwisseling plaats. In de cilinder met kunstharskorrels vindt een uitwisseling plaats. Het kalk wat in het water zit zal zich gaan hechten aan de kunstharskorrels. Vervolgens krijgt het water wat door de cilinder heen stroomt wat onschuldig natrium mee de leidingen in.
  • De kunstharskorrels worden gereinigd. In een andere cilinder bevindt zich natriumwater. Dat natriumwater reinigt tijdens het proces van regeneratie de kunstharskorrels. Na dit proces van regeneratie vult de natriumtank zich opnieuw met een natriumoplossing waarna de kunstharskorrels weer klaar zijn om het kalk op te nemen.
  • Het kalkwater wordt afgevoerd. Het water wat door de kunstharskorrels is heen gespoeld wordt afgevoerd het riool in.

Een kostbaar systeem

Het systeem zoals hierboven omschreven is de kostbaarste manier van waterontharding. Het is daarentegen ook de meest efficiënte methode om water te ontharden. Een leverancier die een no nonsense oplossing levert voor dit systeem is het Belgische bedrijf Delta. Het is een bedrijf wat waterontharders levert voor zowel de Belgische als de Nederlandse markt. Doordat men maar een paar modellen waterontharders aanbiedt die volgens een eenvoudig principe werken kan leverancier Delta de prijzen laag houden. Op die manier is een waterontharder voor een grote groep consumenten bereikbaar geworden.

 

Een systeem wat in een keukenkastje past

De waterontharders die Delta levert passen in een keukenkastje. Dat heeft als resultaat dat eigenlijk in elk huishouden een waterontharder kan worden geplaatst zonder dat er kostbare ruimte verloren gaat. Het systeem is zodanig berekend dat het eenvoudig te bedienen is en dat je zo min mogelijk luxe bijkoopt. Door deze praktische aspecten is een waterontharder van Delta een verstandige aankoop.

Een prijs zonder kleine lettertjes

De waterontharder van Delta is een waterontharder die voor een vaststaand tarief wordt geleverd. Men heeft namelijk de kosten van de installatie al meegerekend in de prijs. We deden navraag naar de kosten van een waterontharder van Delta en kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor model waterontharder koop je Hoeveel personen in het huishouden Enkele of dubbele tank kunstharsbolletjes Prijs inclusief installatie
Simplex Compact 1 tot 4 personen Enkele tank 1095 euro
Simplex Unit, semi gesloten systeem 3 tot 7 personen Enkele tank 1175 euro
Duplex Morava 1 tot 4 personen Dubbele tank 1450 euro
Duplex Duet, te plaatsen in kleine ruimte 3 tot 5 personen Dubbele tank 1495 euro
Duplex Unit, open systeem 3 tot 5 personen Dubbele tank 1450 euro
Duplex Compact, gesloten model wat in het zicht mag liggen 1 tot 5 personen Dubbele tank 1555 euro

 

Hoe is de prijs van een waterontharder bepaald

Hoeveel jij bij Delta betaalt voor een waterontharder bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je vooraf maakt. We hebben ze op een rij voor je gezet.

  • De hardheid van het water. De hardheid van het water in jouw huis bepaalt wat het vermogen van de waterontharder moet zijn. Bij hard water zal er een hoger vermogen nodig zijn waardoor je bij zowel de simplex als de duplex waterontharder in een hogere prijsklasse komt.
  • Simplex of Duplex. Een simplex waterontharder werkt met één tank met kunstharsbolletjes. De duplex waterontharder werkt met twee tanks met kunstharsbolletjes. Dit systeem zorgt ervoor dat er geen dip in de watertoevoer zit op het moment van regeneratie.
  • De duur van de regeneratie. Een systeem wat een vlotte regeneratie heeft, heeft een kortere dip in de waterdruk. Je betaalt echter wel meer voor deze techniek.

Een waterontharder op maat

Voor een prijsadvies bij een waterontharder op maat doe je er verstandig aan om eerst offertes op te vragen. Je doet dat met deze button. Je krijgt gelijk een aantal offertes in je mailbox om te vergelijken. Dat zal jou gelijk een aanzienlijk voordeel opleveren wat kan oplopen van 10 tot 20 procent op de aanschafprijs.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Het bedrijf 24Man B.V. achter de Amfa4000 en Waterontharder .com van Julio Rosier is Failliet

mei 28, 2024

Laatst bewerkt op: 03 jun 2024 Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in