Een nieuwe woning? Vergeet die waterontharder niet

Een nieuwe woning? Vergeet die waterontharder niet

Als je van plan bent om te verhuizen naar een nieuwe woning of appartement, dan zijn er al genoeg zaken waar je rekening mee dient te houden. Heb je de adreswijziging doorgegeven? Heb je abonnementen opnieuw aangesloten of overgezet naar de nieuwe woning? Heb je gas/water/licht aangesloten? Het is daarom niet verwonderlijk dat randzaken wel eens vergeten worden, terwijl deze juist bij een verhuizing makkelijk meegenomen kunnen worden. Neem bijvoorbeeld een waterontharder.

Hard watervrees

Wanneer je verhuist naar een gebied met hard water of waar het water harder is dan je gewend bent, is een waterontharder geen overbodige luxe. Hard leidingwater brengt namelijk allerlei vervelende problemen met zich mee naast een andere smaak van het drinkwater. Hard water zorgt voor kalkaanslag op je elektrische apparaten en je leidingen. Kalk zorgt voor verstoppingen in je leidingen en zorgt er eveneens voor dat je elektrische apparaten meer energie slurpen en dus zorgen voor een hogere energierekening. Kalk heeft ook nare gevolgen voor je huid en haar, die onder invloed van kalk droger worden.

Overal hard water?

Meestal valt dit harde water wel mee. In de meeste gemeentes in Nederland wordt de waterhardheid aangepakt, zodra een waarde bereikt wordt van 5.6 Duitse Graden. Men spreekt over het algemeen van hard water, wanneer de waarde uitstijgt boven de twaalf Duitse Graden. In gebieden met zware industrie vind je vaak nog hard water. Vooral in de provincie Groningen bij gebieden met zware industrie en aardgaswinning is de hardheid van het water hoog in vergelijking met andere gemeenten in Nederland.

Wat is de lokale hardheid?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de lokale hardheid van je water in je nieuwe woonplaats? Dan kun je dit eenvoudig checken op websites, zoals de site van waterhardheid.nl of de site van het WML. Je krijgt eenvoudig informatie over de waterhardheid van je gemeente en wat de risico’s hiervan zijn voor jouw woning. Je vindt bijvoorbeeld voor de gemeente Heerlen een waterhardheid van 7.34 Duitse graden. Dit is vrij hard. Gemeente Amsterdam laat bijvoorbeeld maar een hardheid zien van circa 6 Duitse graden. Bij gemeenten met hard water kun je dus altijd overwegen om een waterontharder te nemen.

Waterontharder al aanwezig?

Wanneer je een nieuwe woning koopt, dan gaan de onroerende zaken in principe over op jou als nieuwe eigenaar. Dit betreft zaken als het perceel en het huis zelf, maar ook zonnepanelen die geïnstalleerd zijn of de inbouwoven. Een verklaring hiervoor is dat sommige zaken zo verweven zijn met het huis dat je ze moeilijk kunt scheiden zonder schade aan het huis te berokkenen. De inboedel gaat niet over op de nieuwe eigenaar, want deze kun je verwijderen zonder schade toe te brengen aan het huis. Waar valt een waterontharder onder, vraag je je nu waarschijnlijk af. Daarom is het raadzaam om dit in de verkoopovereenkomst op te nemen, wanneer het huis al een waterontharder heeft.

Huur woning en waterontharders

Niet alleen bij koopwoningen is het raadzaam om op papier te zetten wat met de waterontharder moet gebeuren. Bij vruchtgebruik moet de vruchtgebruiker kleine herstellingen uitvoeren en de naakte eigenaar doet de grote renovaties. Een vruchtgebruiker zou volgens die regel wel de waterontharder moeten renoveren of vervangen. Gaat u een appartement huren, dan gelden weer andere zaken. Bij een huurwoning valt het herstel of de vervanging van de waterontharder niet voor de huurder, maar valt dit onder de rechten en plichten van een verhuurder. Het aanvullen van regeneratiezout in een waterontharder valt dan weer binnen de plichten van een huurder en vruchtgebruiker. Afspraken maken zijn kortom van belang voor duidelijkheid. Ga je verhuizen, kies dan voor een vakspecialist, een verhuisbedrijf. Zo voorkom je stress en bespaar je een hoop tijd en energie.

Waarom kiezen voor een waterontharder?

Twijfel je over het aanschaffen van een waterontharder, omdat deze nog niet in je nieuwe huis geïnstalleerd is. Hieronder volgen vijf redenen waarom je beter wel meteen in een waterontharder moet investeren:

  • Een waterontharder heeft goede effecten op het milieu door bijvoorbeeld minder watervervuiling.
  • Een waterontharder is goed voor je energierekening.
  • Een waterontharder is gunstig voor je huid en haar.
  • Een waterontharder spaart je veel zeep en schoonmaakmiddelen uit.
  • Een waterontharder zorgt voor een beduidend langere levensduur van je elektrische apparatuur.
Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vergelijk waterontharders die het kalk uit het water halen (geen magneten). Vraag in 1 keer gratis meerdere offertes op bij diverse waterontharder specialisten. Vergelijk het aanbod en kies de beste deal. Bespaar tot wel 30% op de kosten door te vergelijken!