Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Keurmerken en garanties waterontharders

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Waterontharder geen afvoerHet installeren van een waterontharder en geen afvoer hebben loopt tegen een paar problemen op, maar is zeker mogelijk. Om te beginnen: een waterontharder is een apparaat dat het schadelijke kalk uit je water verwijderd. Een waterontharder filtert het water op kalkionen (kleine kalkdeeltjes), die in de filter van het apparaat terecht komen. Dat filter moet eens in een bepaalde tijd gereinigd worden van de schadelijke kalkionen, die dan met het spoelwater in het riool terecht komen. Als je geen afvoer hebt kan het filter niet gereinigd worden. Gelukkig zijn er slimme oplossingen voor dit probleem. Die bespreken we verderop in het artikel. We laten je ook zien welke extra functies er bij moderne waterontharders worden meegeleverd en wat de gangbare prijs voor de verschillende machines zijn. Ook geven we je een aantal tips om geld mee te besparen.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

 

De gevolgen van kalk

Kalkaanslag in je huis heeft vervelende gevolgen. Ook een waterontharder met geen afvoer kan al deze problemen voor een heel groot deel uit de wereld helpen.

  • Het schoonmaken van deze aanslag duurt lang en is lastig. Je kunt krachtige kalkreinigers gebruiken, maar die zijn slecht voor mens en milieu. De kalkranden in je sanitair en keuken zijn hardnekkig, smerig en geven een onfrisse indruk. Ook je bestek en serviesgoed zien er na de afwas meteen dof en vies uit door de kalkwaas op hun oppervlak.
  • Kalk wordt versneld afgezet op de verwarmingselementen van apparaten. Daar vormt het na een tijdje een dikke laag keihard kalksteen op het metaal van die elementen. Het gevolg is drieledig: je bent veel meer stroom kwijt, het apparaat functioneert niet goed en de warmte blijft door het isolerende kalk in het apparaat, waar het schade veroorzaakt. Na een tijdje kan een apparaat zo defect raken.
  • Mensen in gebieden met hard water hebben sneller last van droge huid, roodheid en geïrriteerdheid, schildervorming en aandoeningen als psoriasis en eczeemvorming. Ook haar wordt dof en ruig door de kalk die zich erop afzet.

 

De prijzen van waterontharders

Als je besluit om een waterontharder te kopen, zijn er veel verschillende termen die je niet direct zult begrijpen. Hier vertellen we je welke van die termen bepalers van de prijs zijn. Er zijn namelijk twee types waterontharder: de goedkopere, simpelere tijdgestuurde modellen en de duurdere, zuinigere volumegestuurde modellen. De eerste verbruiken meer onthardingszout en spoelwater om goed te blijven functioneren. De tweede zijn duurder, maar gebruiken minder zout en water. Niet alleen de kosten van de twee modellen verschillen, maar ook het bedrag dat je kwijt bent aan onderhoud. Het advies is, zeker bij een waterontharder met geen afvoer, om het apparaat elk jaar te laten reinigen van vervuiling en de technische onderdelen te controleren op gebreken. Ook kan je het apparaat het beste laten installeren door een vakman op dit gebied. Een installatie van een waterontharder kost gemiddeld rond de 200 euro. Voor een overzicht van de kosten, bekijk onderstaande tabel. Alle kosten zijn in euro.

 

  Tijdgestuurd Volumegestuurd
Aankoopsprijs vanaf 500 750
Onthardingszout/jaar 50-75 20-40
Onderhoudskosten /jaar 60-120 100-200
Installatie 150-250 150-250

 

Keuzes waar je rekening mee moet houden

Er zijn veel verschillende keuzes qua type waterontharder. Elk type biedt speciale eigenschappen en extra voordelen. Als je maximaal wilt genieten van je machine, kun je investeren in zoveel mogelijk extra functies. Houd dan wel rekening met een hoger kostenplaatje. Aan de andere kant kan je besluiten om de kostprijs zo laag mogelijk te houden en een eenvoudigere waterontharder met geen afvoer te nemen. In allebei de gevallen is het goed om te weten wat de extra opties in de handel zijn.

 

-Beter harsfilter. Een harsfilter met veel hars van hoge kwaliteit kan meer water per minuut van kalk zuiveren. Ook duurt het langer voordat het filter geregenereerd moet worden en dat heeft weer een positief effect op de hoeveelheid zout en water die je filter verbruikt.

 

-Stroomverbruik. Sommige waterontharders hebben een batterij nodig, andere netstroom. Sommige waterontharders, zelf erg geavanceerde types, werken stroomloos en hebben voldoende aan waterdruk om goed te functioneren. Uiteraard heeft dit z’n weerslag op de maandelijkse kosten die er met het apparaat gemoeid zijn.

 

-Vermogen. Hoe groter het vermogen en de inhoud van een waterontharder, hoe meer zacht water er kan worden geproduceerd en opgeslagen. Houd daarmee rekening: je wilt alle apparaten en huisgenoten zacht water kunnen bieden.

 

-Duomodel of compact model. Een duomodel bestaat uit twee helften, die indien gewenst op twee verschillende plekken (kamers) kunnen worden neergezet. Een compact model bestaat uit één behuizing met daarin alle onderdelen verwerkt.

 

Tips voor je waterontharder

 

  • Zoek een gebruikte waterontharder. Deze machines zijn gebouwd om heel lang mee te gaan. Kijk dus online of daar een waterontharder met geen afvoer wordt aangeboden, maak hem goed schoon en je hebt voor een lage prijs een uitstekend werkend apparaat.
  • Gebruik geen schadelijke schoonmaakmiddelen meer. Omdat je zachte water geen kalk meevoert, hoef je niet meer met bijtende antikalkspray en andere schadelijke middelen in de weer. Milde schoonmaakmiddelen krijgen de klus nu probleemloos voor elkaar.
  • Onderhoud zelf je machine. Als je wilt besparen op inzet van een monteur, maak dan zelf jaarlijks je waterontharder schoon. Op internet vind je handleidingen hoe je dat kunt doen. Het is niet moeilijk.
  • Vervang elke vijf jaar je filter. Je harsfilter wordt op den duur verontreinigd door stoffen die niet weggespoeld kunnen worden. Ook verdwijnen er na verloop van tijd kleine hoeveelheden hars. Een methode om dat tegen te gaan is er niet. Om de kracht van je waterontharder op peil te houden is het verstandig om ongeveer eens in de vijf jaar een geheel nieuw filter van goede kwaliteit in je machine te installeren.

 

Offertes helpen je een keuze te maken

Niets is zo makkelijk om te vergelijken als een stel offertes. Die geven je een overzichtelijk en eerlijk beeld van de beste waterontharder als je geen afvoer hebt. Via onze database kan je snel een paar offertes downloaden en de informatie daarop gebruiken. Klik op onderstaande link: het is gratis en vrijblijvend.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging