Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

Het kalklampje van mijn Nespresso toestel blijft brandenJouw Nespresso-apparaat moet regelmatig ontkalkt worden. In gebieden waar de hardheid hoog ligt, is dit vaker noodzakelijk dan in andere gebieden. Met een waterontharder zul je er echter weinig tot geen last van hebben. Toch geeft het apparaat regelmatig aan dat het proces plaats moet vinden en het lampje gaat in veel gevallen ook niet meer uit. Zelfs wanneer het leidingwater ontdaan is van kalk en magnesium kun je niet voorkomen dat het Nespresso apparaat de ontkalking aan gaat vragen. Maar hoe los je dit probleem op als er eigenlijk geen kalk meer in zou kunnen zitten? Onderstaande informatie helpt jou hiermee op weg, zodat je het probleem automatisch kunt verhelpen.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Het lampje uitzetten van het Nespresso-apparaat

Het LED-lampje begint regelmatig te branden wanneer er kalk in het water zit. Wanneer je een waterontharder hebt, moet het probleem op een andere manier verholpen worden. Het apparaat geeft immers een signaal af en je moet het apparaat dan om de tuin leiden. In feite moet je hierbij op dezelfde manier te werk gaan als hoe je het proces doorliep zonder waterontharder. Echter gebruik je in dit geval gewoon water uit de kraan, waar dus geen kalk in te vinden is. De schijnontkalking zorgt er op dat moment voor dat je het lampje weer uit kunt gaan schakelen. Je moet hier ook niets aan toevoegen. Het Nespresso-apparaat moet daarna het volledige proces doorlopen en zal na verloop van tijd aangeven dat de kalk weer uit het apparaat verdwenen is.

Maak het zeker voor jezelf

Hoewel het vrijwel niet voor kan komen dat er daadwerkelijk kalk bij de Nespresso te vinden is, moet je toch het zekere voor het onzekere nemen. Er kan immers ook iets defect zijn aan de waterontharder. Als dit het geval is, wordt het water harder. Om er echt zeker van te zijn dat de waterontharder nog altijd werkt naar behoren, moet je een test uitvoeren om de hardheid in kaart te brengen. De leverancier kan jou in de meeste gevallen van een testkit voorzien, maar je kunt deze ook zelf aanschaffen bij verschillende aanbieders. De testen zijn over het algemeen niet duur en je kunt er veel profijt van hebben.

Er zijn hiervoor verschillende testen te vinden, welke allemaal net op een andere manier werken. Deze testen zijn eenvoudig uit te voeren, maar je moet dan wel weten welke er zijn. Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende uitvoeringen:

  • Testen via een druppeltest
  • Testen met teststrips

Het testen door middel van een druppeltest

Het testen met een druppeltest is eenvoudig, zolang je de juiste stappen doorloopt. Hiervoor vul je in eerste instantie een maatbeker met water. Je kunt hier ook een ander hulpmiddel voor gebruiken, zolang je de test maar uit kunt voeren. Zodra je voldoende water hebt, begin je met het toevoegen van druppels indicatorvloeistof. Hoeveel druppels er precies nodig zijn, wordt aangegeven in de handleiding van de test. Zodra het water begint te reageren op de vloeistof wordt de test tot een einde gebracht. Het aantal druppels dat toegevoegd zijn, bepaalt de uiteindelijke hardheid van het water. De resultaten die hieruit komen zijn een van de meest nauwkeurige resultaten, waardoor de waterontharder nagekeken kan gaan worden.

De test uitvoeren door middel van een strip

De teststrips werken op een andere manier en zijn niet altijd te gebruiken in Nederland. Dit komt doordat de gemiddelde hardheid tussen de 8 en 12 dH ligt, wat niet aangegeven kan worden. Je krijgt hierdoor alleen een ruwe schatting, waardoor je ziet of de hardheid weer omhoog gegaan is. Ook hiervoor begin je met het opvangen van water uit de kraan, zodat de strip geplaatst kan worden. De strip dompel je in het water, waardoor deze gaat reageren op het water. De verkleuring gaat van vakje naar vakje, waarna je afleest hoe hard het water in jouw woning is. De testen zijn over het algemeen het goedkoopste, maar geeft dus geen nauwkeurige meting.

Onderstaande tabel geeft jou nog een keer in een kort overzicht wat de verschillen tussen beide tests zijn, zodat je een helder beeld krijgt.

Druppeltest teststrips
Betaalbaar Betaalbaar
Vrij verkrijgbaar Vrij verkrijgbaar
Accuraat Niet accuraat

De mogelijkheden bij de resultaten

Als de uitkomst van de test uitwijst dat het water zacht is, hoef je jezelf geen zorgen te maken om de waterontharder. Een hogere uitkomst kan aantonen dat er ergens iets niet goed is. Je moet dan in eerste instantie bekijken of de instellingen nog altijd goed staan. Is dit het geval, dan is er een ander probleem ontstaan. Je zult dan contact op moeten nemen met de leverancier, zodat er snel naar een oplossing gezocht kan worden. Jouw Nespresso-apparaat zal dan namelijk te allen tijde een lampje voor het ontkalken aangeven, wat je moet gaan voorkomen. Deze stappen wil je voor zijn, zodat je alleen nog maar kunt gaan genieten van een heerlijke kop koffie.

Begin aan een kalkvrij Nespresso

Wil je zelf bekijken wat de voordelen zijn van een waterontharder met betrekking tot jouw Nespresso-apparaat? Vraag dan direct offertes aan van bedrijven bij jou in de buurt, zodat je een waterontharder aan kunt gaan schaffen. De prijsopgaven die hieruit komen, zorgen voor de basis van een goede vergelijking. Zo zie je niet alleen de kosten, maar ook waar je het beste en goedkoopste uit bent. Wacht niet te lang met het aanvragen van de offertes, zodat je een afspraak kunt gaan maken en de waterontharder geïnstalleerd worden in jouw woning.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging