Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je in een gebied woont, waar hard water nogal eens voorkomt, dan weet je wat voor een nare gevolgen hard water kan hebben. Kalk nestelt zich op je apparaten, in je leidingen en soms zelfs in het sanitair zelf. Gevolgen van kalk in je water kunnen zijn: hogere stookkosten, veel poetswerk en huidirritaties. Een waterontharder kan voor dit alles de oplossing zijn. Deze apparaten filteren het water, waarbij harde ionen als calcium en magnesium uit het water gehaald worden. Maar filteren waterontharder het water niet teveel, waardoor bacterievorming gemakkelijker kan plaatsvinden?

Wat zijn de voordelen van waterontharders?

Een waterontharder zorgt er kort gezegd voor dat de harde stoffen magnesium en calcium worden opgenomen uit het water, zodat ze niet samen kunnen klonteren tot kalk. De vermindering van kalkaanslag leidt tot minder stookkosten. Kalk vestigt zich immers op de verwarmingselementen van huishoudelijke apparaten, omdat de stof neerslaat in leidingen en radiatoren van de verwarmingssystemen. Hierdoor moeten de apparaten meer energie verbruiken om dezelfde prestatie te kunnen verrichten en een grotere energiebehoefte leidt tot duurdere energierekeningen en een grotere milieubelasting. Ook zorgt een vermindering van de kalkaanslag voor een langere levensduur van je apparaten.

Verdere voordelen van waterontharders

Een bijkomstig voordeel van een waterontharder is een verbetering van de smaak van je drinkwater. Doordat calcium en magnesium door het filter worden tegengehouden, zal de smaak van je drinkwater frisser maar voller van smaak zijn. Daarnaast heb je ook minder schoonmaakmiddelen nodig om te poetsen of je vaat te doen, omdat je minder hoeft te schrobben op kalkplekken. Het gebruik van zacht water heeft tevens voordelen voor je haar en huid.

Kan er echter bacteriegroei ontstaan in een waterontharder?

In leidingwater zitten bacteriën. Bij stilstaand water heb je kans dat deze bacteriën zich gaan vermenigvuldigen, waarbij de hoogte van de temperatuur ook nog een verschil maakt. Bij een hogere temperatuur vermeerderen bacteriën zich immers sneller. Sommige waterontharders zijn hierdoor uitgerust met een speciale functie om te voorkomen dat water te lang stilstaat, zoals bij de Omega waterontharders het geval is. De ontharders spoelen zichzelf in dit geval op basis van tijd en op basis van het waterverbruik. Als je een tijd niet thuis bent geweest, zal de speciale functie in de waterontharder ervoor zorgen dat er toch na zoveel dagen een spoeling van het water plaatsvindt. Hierbij wordt het water ververst met een zout spoeling, waardoor bacteriën verwijderd worden.

Hoe voorkom je bacteriegroei in je waterontharder?

Bovengenoemd speciaal reinigingsprogramma vind je alleen in elektrische waterontharders. Een stroomloze waterontharder kan niet automatisch zichzelf spoelen. Hierdoor is de kans op bacteriegroei in dit type waterontharders groter. Door je waterontharder regelmatig van een onderhoud te voorzien, voorkom je dit. Ook moet je na een vakantieperiode, waarin je water voor een lange tijd stilstaat, ook altijd je waterontharder bij thuiskomst goed doorspoelen, zoals je dit ook doet met je kranen. Verder zorgen waterontharders er juist voor dat de voedingsbodem van bacteriën in water, dat wil zeggen kalk, verwijderd wordt. Een waterontharder voorkomt dus juist bacteriegroei.

Desinfecteren gebeurt gewoon

In een waterontharder dat normaal gebruikt wordt, staat het water net zo lang stil als dat jij je kranen niet meer gebruikt. Iedere keer dat je een kraan openzet, wordt de stilstand beëindigd en spoelt het systeem van een waterontharder zichzelf. Heb je voldoende water gebruikt, dan vindt er zelfs een regeneratie van het water door middel van zout plaats. Het zout heeft meteen een desinfecterende werking is uit onderzoek gebleken.

Welke bacteriën zijn er?

Daarbij kom je in water twee soorten bacteriën tegen: een groep die schadelijk is voor de gezondheid van de mens, de zogenaamde pathogenen, en de gezonde bacteriën, de omgevingsbacteriën, die juist de gezondheid stimuleren. Uit uitgebreid onderzoek is gebleken dat de schadelijke pathogenen nauwelijks in het water van een waterontharder voorkomen en er al helemaal door de regeneratie van de waterontharders geen groei van de bacteriën plaatsvond.


Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging