Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 03 apr 2024

Een waterontharder kan voor belangrijke voordelen in je huishouden zorgen. Zo maakt een waterontharder hard water zacht, wat leidt tot minder kalkafzetting, zachtere huid en haren, minder verspilling van schoonmaakproducten en van wasmiddel en minder stroomverbruik van je elektrische apparaten. Dit klinkt allemaal mooi, maar waterontharders zijn de laatste tijd ook wel vaker negatief in het nieuws geweest. Zo zou het regeneratiezout van een waterontharder slecht zijn voor het milieu, kunnen lekkages aan je waterontharder leiden tot hoge waterkosten en halen sommige waterontharders de goede ionen kalk en magnesium compleet uit je drinkwater. Dit doet de vraag rijzen of waterontharders nog wel noodzakelijk zijn. Deze vraag zal dit blog proberen te beantwoorden.

Een waterontharder is noodzakelijk bij…

Of je een waterontharder in je huishouden echt nodig hebt, is afhankelijk van de hardheid van je water. In Nederland wordt de waterhardheid uitgedrukt in Duitse Graden en de hardheid kan per streek verschillen. De hardheid van het leidingwater bij jou in de buurt kun je altijd online checken op de website van je drinkwaterbedrijf. Een waterontharder is strikt nodig, wanneer de waterhardheid in jouw gemeente boven de veertien Duitse Graden ligt. Er wordt dan gesproken van hard tot zeer hard water.

Gevolgen hard water

Misschien vind je de smaak van hard water nog wel meevallen en vraag je je af wat het nut is van een waterontharder. Hard water heeft namelijk een aantal nare gevolgen voor je huishouden, die hieronder kort de revue passeren:

  • Kalkaanslag: kalkaanslag heeft een lelijk uiterlijk op je apparaten en sanitair en is moeilijk te verwijderen, wanneer het er is. Tevens zorgt kalk ervoor dat de doorstroming van water minder wordt en uiteindelijk leidt tot verstoppingen.
  • Hoge energierekening door isolerende functie kalk.
  • Droge huid door de hardheid van het water.
  • Zeep schuimt niet goed in hard water, waardoor meer zeep en andere schoonmaakmiddelen gebruikt moeten worden.
  • Thee zetten met hard water is geen slim idee, want de oliën uit theebladeren gaan een verbinding aan met de kalk wat leidt tot bittere drank.

Hoe voorkomt de werking van een waterontharder kalkaanslag?

Over het algemeen haalt een waterontharder de harde ionen calcium en magnesium uit je leidingwater door middel van harstcilinders gevuld met harstkorrels. Deze harstkorrels nemen de harde ionen op uit het water en laten zacht water door. Op een gegeven moment zijn deze harstkorrels verzadigd met calcium en magnesium en moeten ze doorgespoeld worden, opdat ze hun capaciteit weer herwinnen. Dit gebeurt met pekelwater, water met regeneratiezout. Dit zoutwater reinigt de harstkorrels en het aan het zout gebonden kalk en magnesium worden via het riool uit je huis afgevoerd.

Een waterontharder is niet noodzakelijk, als…

Bijna alle waterleidingbedrijven zorgen ervoor dat hard water onthard wordt. Een hardheid van 5.6 Duitse Graden vormt hierbij de ondergrens. Is de hardheid hoger dan deze waarde, dan zal het waterleidingbedrijf het water reeds ontharden, waardoor je in Nederland slechts weinig gebieden hebt die een waterhardheid hebben boven de 14 Duitse Graden. Op basis van je eigen voorkeuren en een hoger wooncomfort zou je wel een waterontharder kunnen aanschaffen, maar noodzakelijk is dit niet. Zonder waterontharder zul je wel na verloop van tijd kalkaanslag vinden op je sanitair en elektrische apparaten.

Tips om kalk te lijf te gaan

Wanneer kalkaanslag zich in een vroeg stadium bevindt, dan kun je de witte aanslag gemakkelijk zelf verwijderen. De bekendste manier om kalk te bestrijden, is door gebruik te maken van schoonmaakazijn. Verkleurde badkamertegels, douchekoppen en kranen kun je gemakkelijk bereiken en dus behandelen met azijn. Je kunt azijn op een oude doek druppelen en hierin de aangetaste delen wikkelen. Of je kunt een kommetje met azijn vullen en hier de aangetaste onderdelen in laten weken. Beton en natuursteen mag je niet met azijn behandelen. Gebruik op deze materialen een licht schuursponsje. Ook andere natuurlijke producten kun je gebruiken voor de verwijdering van kalk. Denk bijvoorbeeld aan karnemelk of citroensap.

Een waterontharder nodig?

Als een waterontharder noodzakelijk is voor je huishouden of je geeft hieraan de voorkeur, dan kun je het beste een vakman inhuren voor de installatie en het onderhoud hiervan. Een vakman kan je echter ook goed van advies voorzien. Welk type waterontharder is bijvoorbeeld geschikt voor je huishouden? Welk merk waterontharder is het beste? Via onafhankelijke vergelijkingswebsites kun je gratis en vrijblijvend offertes opvragen bij vakmannen bij jou uit de buurt. Vergelijk daarom prijs en kwaliteit voor de vakman, die bij jou past.


Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging