Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Wasverzachter nodig met waterontharder?In verschillende regio’s heb je te maken met een hoge hardheid van water. Niet alleen krijg je hierdoor al gauw een aanslag op jouw huishoudelijke apparaten van de kalk, ook zie je het goed terug op het sanitair en aan jouw kledingstukken. Deze kledingstukken kunnen namelijk ook stijf aanvoelen. Met een waterontharder kun je hier al veel verschil in maken, doordat de kalk aan het water wordt onttrokken. Veel mensen vragen zich daarom af of er nog altijd wasverzachter nodig is. Onderstaande informatie toont jou alles wat je moet weten over wassen met wasverzachter in combinatie met een waterontharder.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Een waterontharder laat jouw wasgoed zacht aanvoelen

Een waterontharder zorgt ervoor dat het water wordt ontdaan van kalk, waardoor jouw wasmachine niet wordt aangetast en jouw kleding minder hard wordt. De hardheid van het water kan namelijk veel sporen achterlaten wanneer je er geen ontharder tussen hebt zitten. Met een ontharder wordt het kalk en de magnesium uit het water gehaald, waardoor deze niet neer gaat slaan op de vezels en daardoor ook niet stug aan gaat voelen. Veel mensen gebruiken hier wasverzachter voor. Niet alleen kan wasverzachter ervoor zorgen dat jouw was zachter aanvoelt, ook laat het een frisse geur achter.

Wasverzachter geeft een extra geur aan jouw was

Wasverzachter doet hiermee meer dan een waterontharder, doordat de geur bij een ontharder wegblijft. Bepaalde stoffen kunnen namelijk de kalk neutraliseren, waardoor de stugheid weggaat. Het wordt hierdoor een stuk zachter, maar is nog niet volledig van de zachtheid voorzien wat jij hoopt te bereiken. Echter kan de combinatie ervoor zorgen dat jouw was nog zachter aanvoelt en je de kalksporen niet meer terug zult vinden in jouw wasgoed, op het sanitair of bij jouw huishoudelijke apparaten. Voor veel regio’s in Nederland kan dit een goede uitkomst bieden en het mogelijk maken om meer te kunnen genieten van het fris gewassen kledingstuk wanneer je deze aan hebt.

De voordelen van een waterontharder op zich

Wasverzachter is lang niet voor iedereen de juiste oplossing. In deze verzachters zitten vaak stoffen waar mensen huidirritaties van kunnen krijgen. Dit komt door de geurstoffen die de wasverzachters bezitten om de frisse geur achter te laten. Door een waterontharder in te zetten in plaats van een wasverzachter te gebruiken kun je ervoor zorgen dat er geen allergieën en irritaties ontstaan. Jouw wasgoed voelt daarentegen wel gewoon zacht aan, waardoor je dus hetzelfde doel hebt bereikt. Je kunt een waterontharder namelijk geheel naar wens instellen. Zo kun je deze bijvoorbeeld op 0 dH instellen, waardoor er helemaal geen kalk meer voorkomt in het water.

De hardheid instellen voor jouw water

Wanneer je de waterontharder instelt op 3, 4 of 5 dH zal er nog een beetje hardheid terug te vinden zijn in de kledingstukken en in het water zelf. In dit geval kun je wasverzachter gebruiken om hetzelfde te bereiken als wanneer je de ontharder instelt op 0. Hier hebben mensen echter wel goede beweegredenen voor. Voordat je aan de slag gaat met het instellen, zul je hier ook meer over moeten weten. De knop voor het instellen van de hardheid zit vaak aan de achterkant van de waterontharder, vaak vlakbij de bypass. De hardheid van het water of het ontbreken ervan kan ook enkele gevaren met zich meebrengen.

De reden om de hardheid in te stellen

Totaal onthard water kan ervoor zorgen dat het metaal van de waterleidingen meegenomen worden door het water. Deze metalen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Echter staat dit vaak ter discussie, omdat onderzoeken ook aantonen dat het niet meer schade oplevert dan water dat niet onthard is. Maar waarom zou je de hardheid dan instellen? Dit heeft voornamelijk te maken met de gemakken die je ervoor terugkrijgt. Minder kalk in het water zorgt immers voor zachter wasgoed en kan daarbij ook minder schoonmaak opleveren. De kalk op het sanitair zal namelijk aanzienlijk minder zijn, wat jou veel tijd gaat schelen.

Minder kosten aan wasverzachter

Door geen wasverzachter te gebruiken, kun je jezelf veel kosten besparen. Afhankelijk van het merk kun je namelijk al gauw enkele euro’s per fles besparen. Door deze flessen niet meer te kopen, kun je de aanschaf van de waterontharder terugverdienen. Je hebt namelijk deze kosten niet meer, waardoor je aan het einde voldoende geld hebt bespaard en de volledige kosten van een ontharder gladgestreken zijn. Ook kun je een bijdrage aanleveren aan het milieu, doordat de stoffen niet meer in het water terecht komen. Je doet er als het ware ook een goede daad mee, terwijl je het ook goed gaat merken aan jouw portemonnee.

Zout voor regenereren achterwege laten

Maar het kan meer kosten schelen. Denk daarbij aan het regenereren van de waterontharder. Hiervoor is namelijk onthardingszout voor nodig, welke je aan moet schaffen. De hoeveelheid zout die hiervoor gebruikt wordt, is afhankelijk van de hardheid van het leidingwater. Hoe meer kalk en magnesium er in het water te vinden zijn, hoe meer er verwijderd moet worden. De ionenwisselaar zal hierdoor sneller verzadigd zijn en zal de regeneratie tot stand brengen. Je zult hierdoor meer zout moeten hebben voor het regenereren, wat kan leiden tot hogere kosten en dus minder in jouw portemonnee.

Bespaar zelf kosten

Wil je de opties voor jezelf bekijken en zien welke waterontharder het beste bij jouw situatie past? Vraag dan direct offertes aan van bedrijven bij jou in de buurt en zie wat de mogelijkheden zijn. Door de verschillende waterontharders en hun prijzen met elkaar te vergelijken kun je voor jezelf bepalen welke ontharder je aanschaft en in welke mate je hier nog wasverzachter aan toe gaat schaffen. Prijsopgaven met elkaar vergelijken kan jou daarom veel geld besparen en ervoor zorgen dat je altijd de beste oplossing hebt voor jouw huishouden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging