Je kantoor verduurzamen met een waterontharder

Je kantoor verduurzamen met een waterontharder

Energiebesparende maatregelen en het verduurzamen van de woning en werkomgeving worden in Nederland momenteel door de overheid sterk gestimuleerd. Dat is natuurlijk om er zorg voor te dragen dat we het milieu als land niet nog meer schade aandoen. Er zijn beloftes gemaakt en in 2050 moet Nederland energieneutraal zijn. Dat betekent dat we net zoveel groene energie opwekken als we gebruiken. Om dat te kunnen halen moet iedereen een steentje bijdragen en dat is voor bedrijfseigenaren niet anders dan voor particulieren. Wil jij je kantoor verduurzamen? Dan kan een waterontharder niet uit je plannen ontbreken.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat van hard water zacht water maakt. Of tenminste, het filtert kalk en magnesium uit water met elke hardheid. In Nederland is het water niet bijzonder hard en de waterbedrijven filteren dit al grotendeels uit het water voordat jij het gebruikt. Problemen met kalk vinden niet alleen plaats bij hard water en kunnen erg vervelend zijn. Een waterontharder maakt je water dus zachter en zo zacht zelfs dat overlast van kalk in het water volledig verdwijnt.

Een waterontharder en het verduurzamen van je kantoor

Het is goed mogelijk dat het bovenstaande verhaal je wel interesseert, maar dat je je nog afvraagt wat dit te maken heeft met het verduurzamen van je kantoor. Het installeren van een waterontharder is op verschillende manieren milieuvriendelijk.

  1. Minder schoonmaakmiddelen nodig

Door in een waterontharder te investeren kun je het verbruik van schoonmaakmiddelen halveren. De tabletten voor de afwasmachine in de kantine, zeep in de toiletten en wasmiddel in de keukentjes op de afdelingen; er worden met een waterontharder de helft minder schadelijke stoffen door jouw kantoor het milieu in gebracht.

  1. Machines gaan langer mee

Machines in je kantoor die water gebruiken gaan 30% langer mee. Je koffiemachines, je drankautomaten, waterkokers en afwasmachines ontwikkelen geen kalkaanslag en gaan daardoor minder snel defect. Dat betekent dat jij minder apparaten het milieu in brengt en dat je minder materiaal aanlevert dat correct gerecycled en verwerkt moet worden.

  1. Machines gebruiken minder stroom

Omdat je machines minder kalkaanslag ontwikkelen gebruiken ze ook minder stroom. De kalk om de verwarmingselementen verstoort de werking ervan en deze moeten zichzelf aanzienlijk heter maken om het water voldoende te kunnen verwarmen. De kalk fungeert als een isolerend laagje om je elementen. Dat vraagt meer elektriciteit en leidt uiteindelijk tot het doorbranden van je machine. Zonder dit kalklaagje kun je erop rekenen dat je machine werkt volgens het energielabel. Als je kantoor het energieverbruik kan minimaliseren, ben je milieuvriendelijker bezig.

  1. Minder kalkaanslag aan kranen en douches

Kalk zet zich niet alleen vast aan verwarmingselementen, maar ook aan kranen, douches, tegelvloeren, ramen en wasbakken. Jouw schoonmakers hebben het aanzienlijk gemakkelijker als je een waterontharder gebruikt. Dit is milieuvriendelijker omdat ze minder schoonmaakmiddelen nodig hebben om de kalk te verwijderen en minder ontkalkers voor douchekoppen en kranen. Ook hier brengt jouw kantoor dus minder schadelijke stoffen het milieu in.

Een waterontharder bespaart milieu en portemonnee

Aan de bovenstaande voorbeelden zie je duidelijk wat de invloed van een waterontharder in jouw kantoor kan zijn op het milieu. Licht je medewerkers goed in over gebruik van zeep, afwasmiddel en schoonmaakmiddelen en de resultaten zijn snel duidelijk. Wat ook een groot voordeel is, is dat al deze manieren waarop jouw kantoor milieuvriendelijker wordt ook invloed heeft op hoeveel geld je uitgeeft aan schoonmaakmiddelen, apparaten en stroom. Door een waterontharder te laten installeren bespaar je dus niet alleen het milieu, maar je bespaart ook geld.

Geen subsidies beschikbaar

Helaas zijn er nog geen subsidies beschikbaar voor het laten plaatsen van een waterontharder. Door je erin te verdiepen en aan te geven wat de voordelen voor het milieu zijn geef je wel aan dat jouw kantoor en dus bedrijf dit belangrijk vindt. Een waterontharder staat niet bovenaan je lijstje met verduurzamingsmaatregelen, maar het is een kers op de taart nadat je je kantoor hebt laten isoleren, een warmtepomp hebt aangeschaft, zonnepanelen hebt laten installeren, van het gas hebt laten afsluiten, enzovoorts. Je maakt het plaatje compleet en bewijst jezelf, het milieu en je medewerkers een grote dienst.

Welke soort waterontharder voor je kantoor?

Voor je kantoor heb je een waterontharder nodig die allereerst groot genoeg is om het watergebruik aan te kunnen en die ten tweede altijd zacht water levert. Je komt dan al snel uit op een elektrische machinale waterontharder die werkt met ionenuitwisseling. Kies dan ook voor een apparaat met twee cilinders, zodat de ene cilinder kan invallen terwijl de andere wordt gereinigd door de machine. Een elektrische waterontharder doet alles automatisch en je kunt deze op bepaalde manieren instellen, zoals een resthardheid of de tijden waarop hij gaat regenereren. De aanschaf van een waterontharder is dus een logische stap als jij jouw kantoor wilt verduurzamen.

Comments for this post are closed.