Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Magneet waterontharders: alles over Gauss en de werking ervan

Kalk in het water is voor veel mensen een groot probleem. Niet alleen ontstaat er kalkaanslag aan de elementen in apparaten, aan de muren van de badkamer en de ramen, het zorgt ook voor extra gebruik van elektriciteit en schoonmaakmiddelen. Het water in Nederland is niet hard en de waterbedrijven verwijderen al veel kalk voordat het je woning binnenkomt. Kalkproblemen komen niet alleen bij hard water voor en kunnen zelfs bij zacht water al voor problemen zorgen. Er zijn verschillende manieren waarop je de kalk uit je water kunt halen. Hier lees je over magneet waterontharders.

Wat is een magneet waterontharder?

Er bestaan waterontharder apparaten en magneet waterontharders. De magneet waterontharders zijn aanzienlijk goedkoper, maar de werking ervan wordt betwijfeld. Er is immers geen wetenschappelijk bewijs voor. De magneet waterontharder bestaat uit twee magneten die met afstotende polen naar elkaar gericht rondom je waterleiding worden geplaatst. Hierdoor worden er trillingen door het water gedreven en deze trillingen zouden ervoor moeten zorgen dat de positief geladen kalk- en magnesiumdeeltjes in het water een negatieve lading krijgen. De negatief geladen deeltjes zetten zich niet meer vast en je aanslag verdwijnt. De negatieve lading blijft 70 uur behouden. Tegen die tijd heeft het water je woning al lang verlaten.

De voor- en nadelen van waterontharders met magneten

Ook al wordt de werking van magneet waterontharders nog erg in twijfel getrokken, als een principe heeft het een groot aantal voordelen. Aanzienlijk meer voordelen zelfs dan nadelen. Althans zo wordt het gesuggereerd door de verkopers van dit soort apparaatjes.

De zogenaamde voordelen

  • Magneet waterontharders zijn veel goedkoper dan waterontharders die met ionenwisseling werken.

  • De samenstelling van je water wordt niet beïnvloed en er worden ook geen schadelijke stoffen je water in gebracht. Je krijgt gewoon nog kalk en magnesium binnen via je drinkwater.

  • Een magneet waterontharder is erg gemakkelijk zelf te installeren.

  • De kalkaanslag die al ontstaan is verdwijnt na verloop van tijd.

Nadelen

  • Er is geen wetenschappelijk bewijs dat magneet waterontharders werken. Het is dus mogelijk dat je een paar honderd euro uitgeeft voor een magneet waterontharder die niet werkt. 

  • Er zijn heel veel negatieve reacties te vinden op het internet over bekende magneet waterontharders. Lees ook de uitspraak van een fysisch chemicus hierover.

Waarom werken magneet waterontharders niet?

Het aanschaffen van een magneet waterontharder lijkt aan de bovenstaande voordelen te zien een veel slimmere keuze. Je betaalt minder en het effect is hetzelfde als bij een waterontharder met ionenwisseling. Deze voordelen zijn gebaseerd op een theorie en het is nog niet bewezen dat deze theorie ook echt plaatsvindt. Er zijn twee grote redenen waarom de critici beweren dat magneet waterontharders geldverspilling zijn.

  1. Gauss en magneet waterontharders

Gauss (G of Gs) is de eenheid die wordt gebruikt om de sterkte van een magneet aan te duiden. Het is een ouderwetse eenheid die alleen in enkele vakgebieden nog wordt toegepast, maar die in de discussie over magneet waterontharders wel belangrijk is. Om te kunnen werken moet een magneet waterontharder magneten van minimaal 1200 Gauss bevatten. De meeste magneet waterontharder die je koopt hebben dit niet. 

  1. De duur van de werking

Een tweede argument dat de werking van magneet waterontharders ontkracht is dat de werking niet 70 uur duurt. Men gelooft wel dat de lading van de kalk- en magnesiumionen wordt veranderd, maar dit kan maar 3 meter waterleiding overbruggen. Het is dus niet zo dat deze lading 70 uur in stand blijft en dat je er al het water in je woning mee kunt ontharden. Magneet waterontharders zouden werken als je elke 3 meter een exemplaar aanbrengt. Tegen de tijd dat je dat gedaan hebt, ben je net zoveel geld kwijt als voor een waterontharder met ionenwisseling.

Waterontharders met ionenwisseling als alternatief

De keuze is volledig aan jou en in principe kun je geld besparen door een magneet waterontharder aan te schaffen in plaats van een waterontharder met ionenwisseling. Verwacht echter geen geweldige resultaten en wees er zelfs bewust van dat je het resultaat mogelijk helemaal niet merkt. Een waterontharder met ionenwisseling werkt wel en zonder onderbreking. Je hebt dan altijd zacht water, wanneer je wilt. Waterontharders met ionenwisseling gaan zeker 15 jaar mee en tijdens die periode hoeven de filters niet vervangen worden. Het apparaat reinigt deze namelijk zelf met zout. Wil je zekerheid, dan investeer je in een machinale waterontharder en laat je de magneet waterontharders voor wat ze zijn.

De kosten

Ter afsluiting zetten we de kosten voor beide opties naast elkaar. Je ziet dat de magneet waterontharders aanzienlijk goedkoper zijn dan waterontharders met ionenwisseling. Leveranciers van waterontharders met ionenwisseling geven wel aan dat ze regelmatig bij mensen thuis komen die magneet waterontharders hebben gebruikt en die er niet tevreden over waren. Omdat budget voor veel een doorslaggevende factor is, schijnt de onderstaande tabel meer licht op de financiële situatie.

Kostenpost

Magneet waterontharder

Waterontharder ionenwisseling

De waterontharder

Rond de €200

1000 – €2500

Installatie

0

200 – €400

Reinigingszout

0

25 – €50 per jaar

Onderhoud

0

75 – €90 per 2 jaar


Laatste nieuws

Eén op vijf Nederlanders weet niet waarvoor waterontharders dienen

Waterontharders hebben veel voordelen: naast het zuiveren van je kraanwater, beschermen waterontharders

Minder onderhoud huishoudelijke apparaten door waterontharder

Een waterontharder zorgt ervoor dat het kalk uit uw water wordt gefilterd.

Verminder eczeem met een waterontharder

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening bij mensen. Ondanks dat er tegenwoordig veel