Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

Kosten mechanische waterontharderWat zijn de kosten mechanische waterontharder? Voor mensen die in een gebied met hard water wonen, kan een waterontharder echt een uitkomst zijn. Hard water zorgt namelijk voor kalkaanslag overal waar het in contact komt met een oppervlak, zoals op je sanitair, je badkamermuren, je waterkoker, je wasmachine en jezelf. Daardoor zullen huishoudelijke apparaten minder lang meegaan, moet je dure schoonmaakmiddelen kopen om je apparaten schoon te houden en moet je harder stoken om deze automaten draaiende te houden. Een waterontharder kan een oplossing bieden en je kunt doorgaans kiezen tussen elektronische- of mechanische waterontharders. Hier kun je lezen over de prijs van mechanische waterontharders, welke factoren invloed hebben op de prijs en hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

 

Hoe werkt een mechanische waterontharder?

Een mechanische waterontharder werkt met een filter dat harskorrels bevat. Deze filter verwijdert kalk en magnesium uit het water waardoor hard water zacht wordt. Een mechanische waterontharder doet dit niet op gezette tijden, die je zelf kunt instellen. Dit doet een elektronische waterontharder wel. De filter wordt vervolgens gereinigd met zout. Dit zout moet je dus ééns in de zoveel tijd bijvullen. Behalve minder stookkosten, zal je na het aanzetten van de waterontharder ook besparen op de levensduur van je elektrische apparaten. Deze kunnen gemiddeld 30 procent langer meegaan. Ook zal je minder afwasmiddel, wasmiddel en vaatwaspoeder nodig hebben voor hetzelfde resultaat.

Hoeveel kost een mechanische waterontharder?

Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen mechanische en elektronische waterontharders. Mechanische zijn het goedkoopste, maar gebruiken wel meer zout. Elektronische waterontharders kijken namelijk naar je watergebruik en zullen alleen filteren en reinigen als hier vraag naar is. De volgende tabel geeft de kosten weer voor mechanische waterontharders, inclusief BTW. Ook kun je de andere kostenposten zien die je kunt hebben als je een nieuwe waterontharder aanschaft.

 

Soort waterontharder en materiaal Prijs
Mechanische waterontharder Vanaf €750
Installatie €200
Onderhoud €100 – €150 per keer
Reinigingszout €12,50 per 25 kilo

 

De factoren die deze kosten kunnen beïnvloeden zijn het watergebruik en het onderhoudscontract dat je wel of niet afsluit.

 

Het watergebruik

Het klinkt logisch, maar toch wordt dit punt vaak over het hoofd gezien, een huishouden dat veel water gebruikt heeft een waterontharder nodig met een grotere capaciteit. Anders loop je het risico dat je machine of de vraag niet aankan, of te veel water filtert dan nodig is. Een waterontharder met grotere capaciteit is duurder.

Het onderhoud

Je kunt ervoor kiezen ook een onderhoudscontract aan te gaan met het bedrijf dat je waterontharder installeert. Ze zullen dan jaarlijks langskomen om een watertest te doen op de hardheid en eventuele bacteriën, ze zullen onderdelen smeren, schoonmaken en vervangen waar nodig en ook zullen ze je zout weer bijvullen. Hierna heb je weer een schone machine en door deze goed te (laten) onderhouden kun je de levensduur aanzienlijk verlengen.

De voordelen

De voordelen voor het hebben en gebruiken van zacht water gaan verder dan alleen financieel. Je haar en huid zal beter aanvoelen na het douchen en aanslag op de badkamer muren of op de auto na het wassen heb je niet meer. Ook zullen je theekopjes schoner blijven, omdat deze aanslag ook door hard water wordt veroorzaakt. En uiteraard draag je ook een steentje bij aan een beter milieu omdat je veel minder schoonmaak- en schoonheidsproducten hoeft te gebruiken en omdat je je apparaten minder vaak hoeft te vervangen.

Hou de kosten onder controle

De kosten voor een nieuwe mechanische waterontharder zijn niet ontzettend hoog, maar niemand betaalt graag te veel. En zoals bij elke aanschaf, zijn er ook hier genoeg extra’s beschikbaar die men je probeert aan te praten. Hier krijg je een aantal tips om de kosten van je nieuwe waterontharder onder controle te houden.

  • Kijk naar tweedehands machines: je moet natuurlijk altijd geluk hebben, maar soms kun je een mechanische waterontharder al voor €100 vinden op een online marktplaats. De moeite waard om te kijken dus, want soms zit er zeker iets interessants tussen.
  • Doe het onderhoud zelf: dit is niet moeilijk. Het enige dat je niet kunt doen is bepaalde onderdelen vervangen, maar het smeren en reinigen van het apparaat kun je prima zelf. Ook is het vervangen van het zout niet moeilijk en kun je een watertest simpelweg kopen en zelf uitvoeren.
  • Kies een lokaal installatiebedrijf: het zal niet heel veel uitmaken op de totaalprijs, maar door de installateur lokaal te zoeken, kun je de voorrijkosten vermijden of in ieder geval zo laag mogelijk houden.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Door het vergelijken van offertes draag je er zorg voor dat je alle opties gezien hebt voordat je overgaat tot het inplannen van de werkzaamheden. Dit kan een tijdrovende en saaie klus zijn, omdat je alle bedrijven af moet met hetzelfde verhaal. Door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken kunnen we je tijd teruggeven. Je voert één keer de details in en de tool zoekt in een korte tijd een aantal offertes bij elkaar voor jouw klus en bij bedrijven uit jouw buurt. Na ontvangst kun je beginnen met vergelijken en een planning maken wat betreft jouw nieuwe waterontharder.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Top 10 Gemeenten met het meeste kalk in hun water

februari 15, 2024

In Nederland kampen veel gemeenten met de uitdagingen van hard water, wat

Eén op vijf Nederlanders weet niet waarvoor waterontharders dienen

mei 12, 2022

Laatst bewerkt op: 15 feb 2024 Waterontharders hebben veel voordelen: naast het

Minder onderhoud huishoudelijke apparaten door waterontharder

maart 11, 2022

Een waterontharder zorgt ervoor dat het kalk uit uw water wordt gefilterd.