Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

Natriumgehalte in onthard water beperken: de normEen waterontharder wordt voornamelijk aangeschaft om kalk en magnesium uit het water te halen. Echter worden deze mineralen niet helemaal weggehaald uit het water, maar juist omgezet in natrium door de ionenwisselaar. Op deze manier ontstaat namelijk hetzelfde resultaat en zal het water zacht zijn. Echter blijven hierdoor veel vragen over bij consumenten. Het is namelijk niet eenvoudig om het gehele systeem door te krijgen en het natriumgehalte in onthard water kan ook weer tot extra onzekerheden leiden. Want hoe kun je dit natriumgehalte tot een minimum beperken en wat is de norm die hierbij in het achterhoofd gehouden worden? Onderstaande informatie helpt jou hierbij op weg.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Natrium in het water door de ionenwisselaar

Waterontharders bestaan uit verschillende onderdelen. Zo is er de ionenwisselaar waarin de kalk opgevangen wordt, maar ook het zoutvat. Hier zit regeneratiezout in, waarmee de waterontharder gespoeld wordt tijdens het regenereren. Als jij een waterontharder aangeschaft hebt die werkt met een ionenwisselaar, dan wordt de kalk omgezet in natrium. Dit vormt in feite de kern van de werking van de machine, maar brengt ook een grote vraag met zich mee. Want hoeveel natrium komt er in het water terecht? En is dit schadelijk voor de gezondheid? Beide vragen moeten voor jezelf beantwoord worden voordat je tot de aanschaf van een waterontharder over gaat. Hierbij moet je als eerste in het achterhoofd houden dat de mate waarin de kalk in het water zit ook bepaalt hoeveel natrium erin voor komt.

De basis voor ons lichaam

Natrium is hierbij een element, welke ook wel een mineraal genoemd wordt. Het is een van de belangrijkste elementen voor de vochthuishouding van ons lichaam en daarom ook onmisbaar. Tijdens het eten nemen we natrium op uit voedsel waar zout in zit. Zout voegen we daarom ook vaak toe aan ons eten, maar je mag er niet te veel van binnen krijgen. Daarom worden er ook veel stappen genomen om het zout tot een minimum te beperken, maar we hebben het dan wel weer nodig. Het kan dus nooit helemaal weg blijven. Echter is het voor mensen met een hoge bloeddruk wel schadelijk. Hiervoor zijn er speciale diëten opgesteld die zo min mogelijk zout bevatten. Zeker voor deze doelgroep is het goed om te weten in hoeverre de waterontharder dit element toevoegt.

Natrium afgegeven door de harskorrels

Natrium komt vanuit de waterontharder in jouw waterleiding terecht. Tijdens de ionenwisseling worden kalk en magnesium omgezet naar dit element, waardoor de hardheid van het water aanzienlijk naar beneden gaat. Deze is namelijk afkomstig van de harskorrels die in de ionenwisselaar zitten. Als het harde water langs deze korrels komt, wordt natrium als het ware afgegeven en meegenomen door het water. Vanaf dat moment kunnen de korrels zich gaan verzadigen met kalk en het gehele proces in werking zetten. Wanneer er geen natrium meer afgegeven kan worden en de capaciteit bereikt is, wordt het regeneratieproces gestart en wordt alles weer schoongespoeld. Zo blijft jouw waterontharder werken en kan het natrium terugkomen.

De hoeveelheid die wordt toegevoegd

Het is dan nog maar de vraag hoeveel natrium er door de waterontharder aan het water wordt toegevoegd. De waterontharder bekijkt hiervoor ook de hardheid van het water. Hiervoor heb je tijdens de installatie al de juiste instellingen voor gebruikt. Als er over het algemeen minder kalk in het water zit, wordt er dus ook minder natrium afgegeven. Hard water behoeft meer natrium om het te kunnen ontharden. Hierbij geldt de volgende regel: voor iedere dH dat het harde water omlaaggaat, zal het natriumgehalte met 8,2 milligram per liter toenemen. Dit houdt in dat het leidingwater van 10 dH dat uiteindelijk volledig onthard wordt, een verhoging van het natriumgehalte met 82 milligram per liter gaat krijgen. Daarnaast is er altijd al een deel aanwezig in het water. Hiervan liggen de waarden tussen de 10 en 30 milligram per liter.

De normen per land overzichtelijk bij elkaar

Er zijn normen opgesteld voor het natriumgehalte in het water. Dit verschilt per land aanzienlijk. Zo hebben Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk allemaal andere waarden, welke vastgesteld staan in het reglement. Onderstaande tabel geeft jou een beter inzicht van de verschillende normen per land. Ook staat hier het reglement in genoemd, zodat je deze op zou kunnen zoeken voor meer informatie.

Land Norm Reglement
Nederland 150 milligram per liter Drinkwaterbesluit
België 200 milligram per liter Besluit van de Vlaamse regering houdende reglementering inzake de kwaliteit en levering van water, bestemd voor menselijke consumptie
Duitsland 200 milligram per liter Trinkwasserverordnung
Oostenrijk 200 milligram per liter Trinkwasserverordnung

Het gehalte omlaag brengen met de resthardheid

Je kunt het natriumgehalte van onthard water omlaag brengen door middel van de resthardheid in te stellen. Deze resthardheid bepaalt of je het water volledig onthardt of toch kalk achterlaat in het water. Als je kalk overhoudt, betekent dit automatisch ook dat er minder natrium toegevoegd gaat worden aan het water. Dit kan voor veel huishoudens een grote toevoeging aan de gezondheid opleveren. Ook blijf je hierdoor goed onder de norm van het natriumgehalte. Je zult hiervoor wel altijd een goede berekening moeten maken en ervoor zorgen dat je de resthardheid op de juiste manier instelt.

Zet zelf een stap in de goede richting

Wil je na het lezen van alle informatie ook gaan genieten van zachter water? Vraag dan direct offertes aan voor jouw waterontharder en ontdek wat er mogelijk is voor jouw huishouden. Door de gegevens in te vullen kun je in slechts enkele minuten verschillende prijsopgaven in handen hebben en de prijzen met elkaar gaan vergelijken. De uiteindelijke keuze kan bepalen of je voor een goedkope oplossing gaat of toch voor een ander bedrijf gaat kiezen. Je hebt jouw budget zelf in de hand en de offertes zijn snel aangevraagd. Daarna is het alleen nog maar genieten en ervoor zorgen dat het natriumgehalte onder de norm blijft.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging