Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Waterontharder PliegerPlieger is een leverancier van heel veel sanitair en van veel kranen in ons land. Men maakt sanitair voor in huizen en er wordt natuurlijk gewerkt aan het feit dat sanitair bestand moet zijn tegen kalkaanslag. Plieger speelt in op de markt van waterontharders door zelf met een waterontharder te ontwikkelen die in combinatie met hun sanitair kan worden geïnstalleerd. De waterontharder is een apparaat wat eigenlijk onmisbaar is in jouw huis. Het is een apparaat wat een hoop onderhoud voorkomt en wat er bovendien voor zorgt dat jij geen kalkaanslag meer hebt op je sanitair.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Aquastar, het paradepaardje van Plieger

De waterontharders van Plieger worden onder de naam Aquastar verkocht. Het zijn apparaten die in meerdere modellen worden uitgegeven; ze zijn er voor de consumentenmarkt maar ook voor de zakelijke markt. We keken naar het systeem waarmee de waterontharders werken en naar de prijs die erbij hoort.

De werking van Aquastar

De Aquastar is de verbeterde versie van de normale waterontharder. De werking laat zich als volgt samenvatten:

  • Een apparaat met twee cilinders en één vat. De Aquastar heeft twee cilinders; de ene cilinder bevat kunstharskorrels. De tweede cilinder heeft natriumwater en in het vat zit regeneratiezout.
  • De cilinder met kunstharskorrels. Het leidingwater stroomt als eerste door de cilinder met de kunstharskorrels heen. Het kalk wat in het leidingwater zit zal zich hechten aan de kunstharskorrels. Vervolgens vindt er een regeneratie plaats wanneer de kunstharskorrels verzadigd zijn.
  • De cilinder met zoutoplossing. De tweede cilinder, die met de natriumoplossing, dient om de regeneratie uit te voeren. Het water uit deze cilinder spoelt door de kunstharskorrels heen waarna er een laagje natrium op de kunstharskorrels achterblijft. Het kalkwater wordt weggespoeld uit de waterontharder.
  • Het natriumvat. Het natriumvat is het laatste station wat de cyclus doorloopt. Er wordt wat natrium uit het natriumvat gehaald waarmee in de tweede cilinder opnieuw een natriumoplossing wordt gemaakt.

Het probleem van de meeste waterontharders

De meeste waterontharders die in de handel verkrijgbaar zijn hebben een aantal problemen die hardnekkig zijn. Plieger heeft hier een consumentvriendelijke oplossing voor bedacht:

  • Teveel spoelwater. Waterontharders hebben de neiging om heel veel spoelwater te gebruiken bij de regeneratie terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Deze verspilling van water gaat Aquastar tegen via de kleppen en de computer die bij de waterontharder horen.
  • Teveel zout. De hoeveelheid natrium die wordt gebruikt bij de regeneratie is ook niet altijd goed gedoseerd. Daardoor zijn veel waterontharders zoutverkwisters. Het zout komt bovendien in jouw drinkwater terecht waardoor je water met een bijsmaakje krijgt.
  • Regeneratie op een ongelukkig moment. Het belangrijkste euvel bij waterontharders is wel het moment van de regeneratie. Dit is vaak net tijdens een piekmoment in het gebruik, waardoor je bijvoorbeeld tijdens de ochtendspits met een lage waterdruk zit.

De oplossing van Plieger

Plieger heeft de oplossing voor deze problemen ingebouwd in de waterontharder. Deze oplossing zit in de kleppen. De kleppen van de Plieger waterontharder zorgen ervoor dat de regeneratie plaatsvindt op een goed moment en dus kan worden uitgesteld wanneer dat nodig is. Bovendien zal deze waterontharder de hoeveelheid spoelwater regelen die wordt doorgevoerd naar de eerste cilinder. Het zout wordt zorgvuldig afgepast waardoor er niet teveel gebruikt wordt. Wanneer jij liever wat minder natrium in het water wil kan dit ook worden ingesteld.

De prijs van een Aquastar waterontharder

We informeerden naar de prijzen van een Aquastar waterontharder. We kregen de volgende adviesprijzen door.

Wat voor type Aquastar kies je Inhoud harstank Aantal m3 water per dag Prijs
S 500 5 liter 2 m3 water 971 euro
S 1000 10 liter 4 m3 water 1285 euro
S 1000 10 liter 4 m3 water 1243 euro
S 1800 18 liter 7 m3 water 1376 euro
S 1800 18 liter 7 m3 water 1331 euro
Pro B 1400 14 liter 5,6 m3 water 1276 euro
Pro 2600 HE 26 liter 8,5 m3 water 1936 euro
Pro 8600 HE 68 liter Naar wens 2728 euro

 

Factoren die de prijs bepalen

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder hangt af van een aantal factoren; we hebben ze op een rij gezet.

  • Het aantal personen in jouw huishouden. Het aantal personen in je huishouden is bepalend voor het waterverbruik. Met name het waterverbruik op zogeheten piekmomenten is hierbij van belang. Ben je met 1 tot 4 personen, dan kan je het nog af met een waterontharder met een harstank tot 10 liter. Ben je met meer personen, dan kom je al snel uit op een harstank van 18 liter. Deze harstank is geschikt voor huishoudens van 5 tot 9 personen.
  • Particulier of industrieel. Waterontharders maakt Plieger voor particulieren maar ook voor bedrijven. Industriële waterontharders zijn gemaakt om meer water per uur te ontharden. Het zijn dan ook echte krachtpatsers op de werkvloer.
  • De hardheid van het water. De hardheid van het water is eveneens bepalend voor de keuze van een waterontharder. Voor zeer hard water zal je een grotere harstank nodig hebben dan voor redelijk hard water. De reden hiervan is simpel; je hebt meer harsbolletjes nodig om al het kalk te kunnen onttrekken aan het water.

Verkwist geen geld

Teveel betalen voor een waterontharder is verkwisting. Daarom is het altijd goed om eerst de prijzen te vergelijken voor je tot aanschaf overgaat. Dat doe je met onderstaande button. Je ziet gelijk hoeveel je kan besparen door offertes te vergelijken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging