Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Waterontharder testerWaterontharder tester? Nederlands water is van een zodanig goede kwaliteit dat je het gelijk kan drinken zonder dat het eerst gekookt moet worden. Het water heeft echter ook een groot nadeel. Het is namelijk behoorlijk kalkrijk. Door de toevoeging van calcium en magnesium is het water wat dan wel niet schadelijk is voor de volksgezondheid; veilig gebruiken in jouw apparaten kan je het ook niet. Kijk maar naar de glazen die uit jouw vaatwasser komen. Veel van deze glazen hebben een witte waas er overheen zitten. Daardoor moet je ze nog gaan wrijven na het wassen. De oorzaak van deze witte waas is het kalk wat in jouw drinkwater zit.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Is een waterontharder wel nodig

Een waterontharder is een apparaat wat behoorlijk wat comfort voor jou oplevert. Zo zorgt het voor veel minder onkosten aan jouw apparatuur. Ook scheelt het je op den duur een hoop werk. Consumenten die een waterontharder willen gaan kopen zullen altijd eerst kijken naar de prijs van een dergelijke machine en dat is het moment waarop men afhaakt. Een waterontharder is een apparaat waar een behoorlijk prijskaartje aan hangt en dat is iets wat niet zomaar iedereen kan aanschaffen. Je zal dan ook eerst goed moeten kijken hoe het gesteld is met de waterhardheid bij jou thuis voordat je echt naar de winkel gaat om een waterontharder aan te schaffen.

Test jouw leidingwater

Heb jij het de laatste jaren al meermalen meegemaakt dat er een huishoudelijk apparaat sneuvelde met een verkalkt verwarmingselement, dan hoef je weinig te testen; je weet dan wel dat er veel kalk in het leidingwater in jouw huis zit. Heb je echter dit probleem in mindere mate en heb jij een redelijk normale aanslag van kalk op bijvoorbeeld jouw douchecabine zitten, dan weet je dat het tijd is voor een test van jouw leidingwater. We hebben een aantal methodes om jouw leidingwater te testen op een rij gezet.

De groene zeep test

Groene zeep is een huismiddel wat je overal voor kunt gebruiken, dus ook voor het testen van de hardheid van jouw drinkwater. Om de hardheid van jouw water te testen neem je een potje wat je af kan sluiten en daar doe je 2 cl water in. Nadat je er water in hebt gedaan doe je er een paar druppels groene zeep bij. Het potje doe je nu dicht en je schudt het eens flink. Open het potje hierna weer. Staat er een hoop schuim op het water, dan zal je te maken hebben met zacht water. Is het water echter niet schuimend, dan mag je er vanuit gaan dat je hard water in jouw leidingen hebt stromen. Je kan de test bij twijfel nog eens herhalen met hetzelfde water. Nog een paar druppels groene zeep erbij en nogmaals schudden. Schuimt het water daarna wel, dan zal je water redelijk hard zijn. Schuimt het daarna nog niet, dan heb je met behoorlijk hard water te maken.

 

Een teststripje

Teststripjes om te zien of jouw water hard is zijn heel gemakkelijk in de handel verkrijgbaar. Heb jij een aquarium, dan heb je dergelijke test strips al in huis. Je kan dan heel eenvoudig de hardheid van het water testen. Heb je geen test strips in huis, dan kan je ze bestellen via een webshop en in een enkel geval zijn ze ook in de bouwmarkt te koop. Een dergelijke teststrip houd je even in een bekertje water uit jouw kraan. Vervolgens lees je de waarde af van de teststrip door hem naast de kleurresultaten op de verpakking of op de bijsluiter te houden. Is het potje test strips al wat ouder; houd de strip dan sowieso naast de bijsluiter. De kleur op de verpakking zou wat verkleurd kunnen zijn door de tijd heen. Je ziet dan de aanduiding van de hardheid van het water aangeduid in ‘Duitse Hardheid’ oftewel in ‘Duitse Graden’.

Een druppeltest uitvoeren

Wil jij een uitslag hebben die heel nauwkeurig is en die in een setje met een reageerbuisje wordt geleverd, dan koop je een druppeltest. Deze druppeltest kan je uitvoeren op de volgende manier.

  • Vul het buisje met water. Voeg één druppel testvloeistof toe en schud goed.
  • Ga door met druppels testvloeistof toevoegen tot het moment waarop het water groen kleurt. Dat is het moment waarop de hardheid van het water wordt aangegeven.
  • Het aantal druppels wat je hebt moeten gebruiken om het water groen te krijgen is een graadmeter voor de hardheid van het leidingwater in Duitse Graden. In de bijsluiter staat precies geschreven wat het aantal druppels is wat correspondeert met de hardheid van het water.

Een hardheid in Duitse hardheid

Duitse Hardheid, ook wel bekend als dH geeft aan wat de hardheid is van jouw drinkwater. Die hardheid is onderverdeeld in een aantal gradaties:

  • 0 tot 4 dH: zeer zacht water
  • 4 tot 8 dH: zacht water
  • 8 tot 12 dH: gemiddeld hard water
  • 12 tot 18 dH: vrij hard water
  • Meer dan 18 dH: hard water.

Een waterontharder op maat

Ga jij voor het water in jouw huis een waterontharder kopen, dan moet dat er één op maat zijn. Je vindt een waterontharder op maat met bovengenoemde hardheid van het water en het aantal personen in jouw huishouden. Met deze button vraag je gelijk een aantal offertes op om te vergelijken. Op die manier kom jij al snel tot de juiste hardheid.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging