Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Waterontharder toch nog kalkWaterontharder toch nog kalk? Nederlands drinkwater is iets waar men in het buitenland behoorlijk jaloers op is. Nederland is één van de weinige landen waar het drinkwater niet hoeft te worden gekookt voordat het kan worden genuttigd. Toch is dat Nederlandse drinkwater niet zo probleemloos als je zo op het eerste gezicht zou denken. Dat probleem ontdek je echter pas wanneer je aan het poetsen gaat in jouw badkamer. De douchewand en de tegels zijn bedekt onder een soort witte sluier die zich lastig laat verwijderen. Je moet met kostbaar anti kalk middel aan de slag gaan om jouw badkamer weer te laten stralen. Dit is een probleem wat jij uiteraard graag wil oplossen.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Een waterontharder als oplossing

Een waterontharder is een systeem wat door middel van een chemische reactie het kalk uit water filtert. Door middel van ionenuitwisseling wordt in de waterontharder het kalk aan het leidingwater onttrokken. De kunstharskorrels in een cilinder waar het leidingwater doorheen stroomt hebben de eigenschap dat ze het kalk aantrekken. Nadat de kunstharskorrels zijn verzadigd door het kalk vindt er een regeneratie plaats. Tijdens deze regeneratie zal natriumoplossing door de kunstharskorrels spoelen waarbij het kalk loslaat. Het kalkwater spoelt weg en het natrium hecht zich aan de kunstharskorrels. Wanneer er kalk uit het leidingwater wordt gehaald wordt er wat onschuldig natrium afgegeven aan het leidingwater. Op die manier is een waterontharder de ultieme oplossing voor jouw huis.

Voor wie op de kleintjes heeft gelet

Een waterontharder van het bovenstaande systeem is een kostbare aanschaf. Voor een gezin van 1 tot 4 personen zal je al snel 1095 euro kwijt zijn voor een dergelijk apparaat.

Hoe kom ik aan die witte waas in mijn glazen

De grootste ergernis van consumenten is wel dat ze net geld hebben uitgegeven aan een waterontharder maar dan toch glazen met een witte aanslag uit hun vaatwasser halen. Ze moeten het kalk wegpoetsen uit hun glaswerk voordat ze het in de kast kunnen neerzetten. Frustrerend want dat kalk is nu net de reden waarom ze een waterontharder kochten. Dit kalk heeft echter een heel logische reden. Wanneer je een waterontharder hebt die met ionenuitwisseling werkt vindt er altijd een moment van regeneratie plaats. Die regeneratie is het moment waarop er even geen gebruik kan worden gemaakt van  onthard water. Als die regeneratie net samenvalt met het moment waarop de vaatwasser zijn werk doet komt er dus alsnog kalk in jouw glaswerk terecht. Een volgende keer kan je de vaatwasser beter op een ander moment aanzetten. Veel moderne waterontharders geven aan in welke fase van het onthardingsproces ze zitten. Jij kan het moment van de vaatwas daarop afstemmen.

Een foute instelling scheelt veel

Heb je een waterontharder gekocht met veel instellingsmogelijkheden, dan kan het probleem van kalk in het water na ontharding nog liggen aan de waterontharder zelf. Je zal in dat geval moeten kijken naar de bypass die bij de waterontharder hoort. Daar staat een resthardheid stand op vermeld. Die resthardheid stand bepaalt hoeveel kalk er na ontharding nog in het water zit. Een gecertificeerd installateur zal in overleg met jou bepalen hoeveel kalk er na ontharding nog van jou in het water mag zitten. Onder een waarde van 3 Duitse Graden is water zacht en hoef je weinig te doen om problemen te voorkomen.

Slecht onderhoud

Een waterontharder is een apparaat wat je goed moet laten onderhouden. Tijdens het gebruik stapelt zich kalk op bij de kleppen van het apparaat. Dat kalk zal er op den duur voor zorgen dat jouw waterontharder niet meer effectief genoeg werkt. Het is dan ook aan te raden om jouw waterontharder jaarlijks te laten onderhouden. Daar wil je niet teveel voor betalen en daarom is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Zo krijg je gelijk meerdere offertes in huis om te vergelijken. Jij hebt altijd de beste deal.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging