Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 21 sep 2021

Waterontharder vaatwasserIn steeds meer huishoudens zie je een vaatwasser. Dit is een apparaat wat aanvankelijk bedoeld was om jou een hoop werk uit handen te nemen. In plaats van een afdruiprek op je aanrecht doet de vaatwasser het werk waarna jij de gedroogde schone vaat in jouw kast terugzet. In theorie zou het zo moeten werken, maar in praktijk valt dit toch behoorlijk tegen. Een vaatwasser neemt jou niet al het werk uit handen. Sterker nog, wie na de vaat zijn glazen in de kast terugzet komt er achter dat je ze eerst nog kan gaan opwrijven voordat ze goed glanzen. Je hebt dus niet minder, maar eerder extra werk dankzij een vaatwasser.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Waar de witte glazen vandaan komen

Witte glazen zijn een veel voorkomend probleem. Ze zijn het gevolg van twee stoffen die in het leidingwater zitten. Eigenlijk vindt er in jouw vaatwasser een chemische reactie plaats. Het is het gevolg van twee stoffen die in het leidingwater zitten met als doel te voorkomen dat er legionella kan gaan broeien in jouw leidingen. We hebben het in dit geval over calcium en magnesium. Deze twee stoffen zullen zich aan elkaar binden tot kalkmoleculen. Dit is een niet te stoppen proces waar jij de sporen van terugziet in jouw glazen. Het kalk zorgt voor een witte waas over jouw glazen heen.

Kalkaanslag voorkomen met zout

Leveranciers van vaatwassers geven altijd het advies om extra zout toe te voegen aan het vaatwasmiddel wanneer je een vaat met glazen gaat wassen. Dit zout zal ervoor zorgen dat de kalkmoleculen zich niet kunnen hechten aan de glazen. Bovendien zal het zout ertoe bijdragen dat het kalk wordt geweerd uit de vaatwasmachine. Hierbij is dus bewezen dat zout een bepaalde chemische werking teweeg brengt die de schadelijke gevolgen van kalk teniet doet.

Onthard water is beter water

Wie niet elke keer met extra zout zijn vaat wil gaan doen zou zich kunnen oriënteren op de aanschaf van een waterontharder. Dit is een apparaat wat het kalk uit het water verwijdert voordat het door de leidingen van jouw huis heen stroomt. Dit kalk wordt vervolgens afgevoerd naar het riool en in plaats van dat kalk wordt er natrium toegevoegd aan het leidingwater. Dat natrium heeft uiteraard als doel dat er wordt voorkomen dat kwalijke reacties in het water zullen plaatsvinden. Zat er helemaal niets in leidingwater, dan kan de legionella bacterie gaan broeien. Dat zal als gevolg hebben dat water wat even stil heeft gestaan een bedreiging is voor jouw gezondheid.

 

Met ionenuitwisseling het water ontharden

Het principe van de waterontharder wat we zojuist noemden wordt officiële termen een ionenuitwisseling genoemd. De calcium en natrium komen samen maar worden tegelijkertijd uit het water gehaald. Zij binden zich aan kunstharsbolletjes die in de cilinder van de waterontharder zitten. Deze twee mineralen worden vervangen door het natrium wat aan de kunstharsbolletjes zit. Op het moment dat de kunstharsbolletjes helemaal verzadigd zijn zal er een regeneratie plaatsvinden. Dat houdt in dat de bolletjes worden gespoeld met een natriumoplossing die klaarstond in de tweede cilinder. Deze handeling heet regeneratie. Aan het einde van de cyclus wordt er een scoop zout gehaald uit het zoutvat waarna de cyclus weer opnieuw begint. Je hebt dus een semi permanente cyclus waarin het water wordt onthard.

Een waterontharder geeft schone glazen

Ga je met een waterontharder in huis jouw vaat doen in de vaatwasser, dan verwacht je dus inderdaad dat jouw glazen helemaal schoon zijn. Er is immers een goed systeem in huis om de schadelijke uitwerking van het kalk teniet te doen. Toch zal er onvermijdelijk een keer een glas met kalk erin uit de vaatwasser komen. Dit is het moment voor klanten om boos naar de leverancier te stappen en een klacht in te dienen. Sterker nog; op fora voor waterontharder bezitters lees je niet anders dan woedende klanten die zich bekocht voelen.

Timing is alles

Waar de klanten die we zojuist benoemden niet aan denken is dat een waterontharder niet 24/7 zacht water geeft. Op het moment van de regeneratie zal er een korte tijd, ongeveer een kwartier tot een half uur, geen zacht water uit de waterontharder komen. Tijdens de regeneratie wordt er namelijk hard water langs de waterontharder gevoerd. Wanneer dit op zo’n moment in jouw vaatwasser terechtkomt draai je dus geen heel programma met zacht water. Witte glazen met kalkaanslag zullen het gevolg zijn. Verstandiger is het om te timen wanneer de waterontharder met zijn regeneratie bezig is en dat moment te omzeilen wanneer je de vaat draait.

Schakel een installateur in

Wil jij een waterontharder die goed functioneert zonder dips in de waterdruk? Laat jouw waterontharder dan goed instellen door een erkende installateur. Een jaarlijks controlemoment kan je eveneens aangrijpen om de instellingen opnieuw samen door te nemen. Ongemak door een waterontharder die niet goed staat afgesteld is namelijk eenvoudiger te verhelpen dan je denkt. Het is verstandig om offertes op te vragen voordat je iemand uitnodigt. Dat doe je met deze button. Je krijgt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert je gelijk een prijsvoordeel op wat kan oplopen tot 20 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging