Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Verandert de pH-waarde bij gebruik van een waterontharder?Een waterontharder is een goede toevoeging aan ons huishouden, maar levert ook veel vragen op. De directe effecten op het gebied van kalkaanslag zijn namelijk wel zichtbaar en merkbaar, maar er zijn ook effecten waar je in feite geen weet van hebt. Zo zijn er ook bepaalde waarden om rekening mee te houden. Een van deze waarden is de pH-waarde. Want verandert deze bij onthard water als je een waterontharder gebruikt? Onderstaande informatie helpt jou op weg, zodat je weer met een vraag minder komt te zitten.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Een kleine verandering in de pH-waarde

Een waterontharder haalt kalk en magnesium uit het leidingwater door middel van een cilinder. In deze cilinder zitten kunstharsbolletjes die hiervoor de kalk opnemen en omzetten in natrium, waardoor zacht water ontstaat. Er komt dus een nieuw element voor in de plaats. Echter is de pH-waarde ook een goede om in de gaten te houden. In feite verandert hier weinig aan bij het gebruik van een waterontharder en je zult er ook weinig van gaan merken. Met een verandering van 0,1 of 0,2 is het zo klein, dat er weinig aandacht aan besteed hoeft te worden. Toch wordt er aandacht aan besteed omdat je zelf ook wijzigingen aan kan brengen.

De verandering tijdens het regeneratieproces

Hiervoor moet eerst gekeken worden naar het proces van de waterontharder. Zoals al eerder gezegd worden kalk en magnesium uit het water gehaald om het water te ontharden. Normaal gesproken zorgen deze mineralen ervoor dat de pH-waarde gaat stijgen. Maar door deze mineralen te vervangen met natrium wordt dit enigszins beperkt. Het uitwisselingsproces gebeurt in de ionenwisselaar, welke natriumionen afgeeft. De kalk en magnesium zorgden voor hard water en nu lijkt het alsof het zacht is. Het enige wat hier nog voor nodig is, is de regeneratie. De regeneratie:

  • Trekt leidingwater naar het zoutvat
  • Laat het zoute water de ionenwisselaar spoelen
  • Haalt kalk en magnesium weg
  • Brengt natrium in de ionenwisselaar

Er ontstaat dus een omgekeerd proces vergeleken met de werking van de waterontharder zelf, waarna kalk en magnesium de riolering in worden gespoeld en de waterontharder zijn werk weer kan doen.

Verschillende chloride-varianten

Er gebeuren dus meerdere dingen in de waterontharder, waardoor er ook gekeken moet worden naar verschillende stoffen om het verschil te kunnen ontdekken. Hiervoor heb je verschillende varianten van chloride. De een is schadelijker voor het milieu dan anderen, waardoor het goed is om te bekijken waar je mee te maken krijgt en waar dit voornamelijk voor toegepast wordt in het dagelijkse leven. Onderstaande tabel geeft alle varianten weer in combinatie met de toepassing.

Chloride Toepassing Voor- en nadelen
Magnesiumchloride Zeezout Meest voorkomende stof in de zee;

Niet continu het dagelijks leven te gebruiken

Natriumchloride Keukenzout Onschadelijk voor de gezondheid;

Niet te gebruiken als strooizout

Calciumchloride Strooizout Niet schadelijk voor het milieu;

Niet om te eten;

Geeft warmte af bij aanraking met vocht

De verandering middels een waterfilter

Terug naar de pH-waarde in een waterontharder. Ons drinkwater kent een bepaalde pH-waarde, doordat er in ons land veel kalk en magnesium in het water te vinden zijn. Deze twee elementen zorgen namelijk voor de waarde. Doordat deze elementen worden vervangen, zal de waarde vrijwel niet veranderen. Dit gebeurt namelijk alleen met het gebruik van een waterfilter, waarmee alle stoffen en deeltjes uit het water worden gehaald. Ook bij een filter zijn er veel verschillende opties, waardoor het goed is om te bekijken welke filter hiervoor zorgt voordat je deze bij een waterontharder plaatst. Een sedimentfilter doet dit niet, waardoor dit een van de meest gekozen filters is voor een gemiddeld huishouden.

Gezonde alternatieven voor leidingwater

Maar is ons leidingwater dan wel zo gezond en welke alternatieven zijn er? Om de beste pH-waarde te hebben, kun je het beste bronwater drinken. Doordat dit direct uit de natuur komt, zitten er geen toegevoegde stoffen in. Bovendien wordt dit water door de natuur zelf gefilterd en is het niet verontreinigd. Bij ons leidingwater zijn er namelijk wel nog chloor en lood te vinden door de waterleidingen zelf. De leidingen geven namelijk lood af en door onze schoonmaakmiddelen komen er andere stoffen in. Je kunt het innemen van deze stoffen voorkomen door te kiezen voor mineraalwater, maar ook dit is minder gezond dan het eerdergenoemde bronwater door het toevoegen van kraanwater.

Zelf bepalen wat de pH-waarde wordt

Als je een verschil in pH-waarde wilt hebben in het water dat jij gedurende de dag krijgt, moet je uitkijken naar basisch of alkalisch water. Neutraal water heeft hierbij een pH-waarde van 7. Als je gezonder water wilt hebben, dan gaat deze waarde omhoog. Je moet dan uit gaan kijken naar basisch water. Als je juist minder zuur in het drinkwater wilt hebben, dan moet je alkalisch water aanschaffen. Het beste alternatief wat je echter kunt hebben is een waterfilter. Je haalt hiermee namelijk alle schadelijke stoffen weg en in sommige gevallen worden er zelfs gezonde mineralen aan toegevoegd. Hierdoor veranderen de waarden van het kraanwater en kun je een gezonder alternatief realiseren.

Vraag offertes aan voor jouw waterontharder

Nu je meer over de pH-waarde weet, is het goed om te bekijken wat een waterontharder voor jouw huishouden kan betekenen. Vraag daarom direct offertes aan van bedrijven bij jou in de buurt en zorg ervoor dat je de kosten overzichtelijk bij elkaar hebt. Door de prijzen met elkaar te vergelijken zie je in een oogopslag waar je het goedkoopste uit bent. Ook kun je gelijk bekijken wat de installatiekosten zijn en welke mogelijkheden een bedrijf nog meer te bieden heeft. Wacht daarom niet te lang en begin met het besparen door middel van een waterontharder.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging