Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Verschil tussen een waterontharder en waterfilter?Wat is het verschil tussen een waterontharder en waterfilter? In Nederland zijn we gezegend met goede kwaliteit water. Er zitten weinig bacteriën en andere zaken in die ons ziek kunnen maken. Desondanks willen mensen wel gebruik maken van hulpmiddelen om het water nog meer te verbeteren. Je hebt immers ook nog te maken met kalk en magnesium in het water, wat niet schadelijk is voor de gezondheid maar wel voor andere problemen kan zorgen. Mensen kijken daarom al gauw naar machines die hier hun steentje aan bij kunnen dragen en komen dan uit op twee opties: een waterontharder of waterfilter. Echter zit er een wezenlijk verschil in beide apparaten, waardoor een verkeerde keuze al snel gemaakt is.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

De waterkwaliteit verbeteren voor jouw huishouden

Een waterontharder en een waterfilter verschillen dus van elkaar. Echter hebben ze wel veel gemeen: het verbeteren van de waterkwaliteit. Een waterfilter zorgt er namelijk voor dat je nog voorzichtiger met het water om kunt gaan, waardoor er geen vervuiling in het leidingwater komt. Zelfs na een ongelukje kun je er dus voor zorgen dat je zonder schadelijke stoffen kunt drinken van het leidingwater. Een waterontharder filtert daarentegen alleen kalk en magnesium uit het water. Het resultaat hiervan is geen kalkaanslag meer in huis, geen aanslag op huishoudelijke apparaten en daarbij ook zachter wasgoed. Deze ontharder kan jou op den duur veel kosten besparen.

Geen filter in een waterontharder

Een waterontharder en een waterfilter zorgen dus allebei dat er iets uit het water wordt gehaald. Echter zit er wel een groot verschil tussen. Een waterontharder filtert het water dus niet in zijn totaliteit, maar haalt alleen kalk en magnesium eruit. Je hebt hierdoor alsnog de kans dat er schadelijke stoffen in de waterleidingen zitten. De ontharder is vaak niet uitgerust met een filter. Eventueel zou er een sedimentfilter in geplaatst kunnen worden, waarmee je de zwevende deeltjes uit het water kunt filteren. Het is hierbij voornamelijk bedoeld om de waterontharder te beschermen. Wanneer je wilt genieten van beide voordelen, dan is het van belang dat je ook beide apparaten aanschaft.

Meerdere soorten filters op de markt

Een waterfilter daarentegen filtert het water wel en ontdoet het water daarbij van onder andere zand en kleideeltes. Ook metaaldeeltjes die van de leidingen af gekomen zijn, worden eenvoudig verwijdert. De filter kent meerdere varianten:

  • Sedimentfilter
  • Actief koolstoffilter
  • Reverse osmosefilter

Hoewel er verschillende varianten bestaan, worden deze ook vaak in combinatie met elkaar gebruikt.

Voornamelijk de stoffen en deeltjes uit het water

Een sedimentfilter haalt voornamelijk de zwevende deeltjes uit het water. Zo worden zandkorrels en kleideeltjes eenvoudig verwijdert, maar heb je ook geen last meer van metalen in het water. Niet alleen krijg je dus geen schadelijke stoffen binnen, ook zal het water anders gaan smaken wanneer je hiervan drinkt. Bij een actief koolstoffilter worden de geur- en smaakstoffen voor een groot deel uit het water gehaald. Denk daarbij voornamelijk aan chloor, wat regelmatig in ons leidingsysteem terecht komt. Daarnaast zijn er verschillende giftige stoffen die eruit worden gehaald en zul je geen last meer hebben van nare geurtjes. Voor jouw gezondheid kan het daarom een groot verschil maken.

Vrijwel alles kunnen filteren

Als laatste is er nog een reverse osmosefilter. Deze filter is vrijwel allesomvattend doordat haast alles uit het water wordt gefilterd. Hierdoor ontstaat er een demineralisatie, zodat je water zonder mineralen overhoudt. Je houdt vrijwel puur water over, doordat alle stoffen, inclusief bacteriën en zelfs virussen, uit het water worden gehaald. Echter heeft deze filter wel een groot nadeel voor particulieren: het debiet gaat enorm naar beneden. Hierdoor kan het water maar in lage hoeveelheden afgehandeld worden en is deze niet overal voor te gebruiken. Zo kun je een bad vrijwel niet meer laten vollopen, maar heb je ook veel hinder bij het douchen. Je houdt immers een miezerig straaltje over, doordat er in de meeste gevallen maar een liter per drie minuten uit de kraan kan komen.

Onderhoud van een waterontharder en waterfilter

Zowel een waterontharder als een waterfilter behoeft onderhoud. Bij een waterontharder kun je dit zelf uitvoeren, maar kun je ook gebruik maken van een onderhoudscontract bij de leverancier. Wanneer je er zelf voor kiest, moet je regelmatig het regeneratiezout aanvullen en is het van belang dat je het vat schoonmaakt. Bij een filter draait het ook om regelmatig onderhoud en moet de filter regelmatig vervangen worden. De bacteriën kunnen namelijk ontstaan in de biofilm die zichzelf in verloop van tijd ontwikkelt. Eens per half jaar is daarom een goede schoonmaak vereist en kun je aan de slag met de vervanging. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen.

De beste oplossing binnen handbereik

Wil je weten wat de verschillen in kosten zijn voor jouw waterontharder of waterfilter? Vraag dan direct offertes aan, zodat je kunt zien wat bedrijven bij jou in de buurt te bieden hebben. De verschillende mogelijkheden worden voor jou op een rijtje gezet, zodat je weet wat de beste oplossing is voor jouw huishouden. Door de prijsopgaven met elkaar te vergelijken ben je altijd het goedkoopst uit en is het alleen nog maar genieten van alle voordelen die een waterontharder of een waterfilter met zich meebrengt. Zodra je de beste oplossing hebt gevonden is het alleen nog maar een kwestie van een afspraak maken, zodat de machine bij jou geplaatst kan gaan worden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging