Wanneer heb ik een waterontharder nodig?

Wanneer heb ik een waterontharder nodig?

Niet iedereen is op de hoogte van de voordelen van een waterontharder. Veel mensen weten niet eens wat een waterontharder is en waarom het noodzakelijk is om deze te gebruiken. Degenen die wonen in een gebied met hard water die kennen de lastige gevolgen: de stookkosten gaan omhoog en er is sprake van kalkaanslag. Het is dan een uitstekend idee om te investeren in een waterontharder. Maar wat is een waterontharder nou precies en wanneer heb ik een waterontharder nodig? Lees hieronder verder om het allemaal te weten.

Hard water en een waterontharder

Hard water kan worden omschreven als water dat een bepaalde hoeveelheid aan calcium en magnesium bevat. Over het algemeen geldt dat hoe meer van deze stoffen er zit in het water, des te harder het water kan worden beschouwd. Hardheid van water wordt in Nederland uitgedrukt in Franse graden. Water is vanaf 30 Franse graden hard. Hard water kan vervelende gevolgen hebben. Denk zo aan de kalkaanslag die vormt op je huishoudapparatuur, wat de werking van je apparaten doet verminderen. Ook verwarmingselementen gaan minder actief werken met hard water. Een waterontharder biedt hierbij de ideale oplossing. De algemene richtlijnen voor water zijn als volgt:

Soort water

Franse graden

Zacht water

0-7 °F

Middelhard water

8-15 °F

Hard water

16-30 °F

Zeer hard water

30 °F

Waarom is hard water slecht?

Hard water kan nare gevolgen hebben, niet alleen voor je huishoudelijk apparatuur maar ook voor het milieu. Hard water verhoogt namelijk de kans op kalkaanslag bij opwarming. Denk zo aan het vormen van een laag kalkaanslag op de vaatwasser, de wasmachine of een waterkoker. Ook het rendement van de apparaten wordt verlaagd door het hard water. Daarnaast is je energieverbruik wat hoger en kunnen er sneller defecten optreden. Men gaat hierom hele schadelijke anti-kalk schoonmaakmiddelen gebruiken die via de riool het milieu beschadigen. Een klein beetje kalk in het water is juist goed, hierdoor wordt er een beschermlaag gevormd aan de binnenkant van de waterleiding. Gelukkig heeft hard water geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid van het menselijk lichaam, maar je zou wel van tijd tot tijd last kunnen hebben van een droge huid.

Kosten waterontharder

Het kopen van een waterontharder hoeft helemaal niet zo duur te zijn. De aanschafkosten vallen eigenlijk juist reuze mee, maar je dient ook rekening te houden met de kosten van de installatie, het onderhoud en het regelmatig bijvullen van zout. Daarnaast dien je ook te kijken naar de prijs op de markt voor waterverbruik.

Hoeveel je gaat betalen voor het aanschaffen van een waterontharder is voornamelijk afhankelijk van de soort waterontharder maar ook het merk. Een waterontharder van een A-merk kost over het algemeen veel meer dan een waterontharder van een B-merk. Hieronder tref je een kostenplaatje met de gemiddelde kosten voor een waterontharder.

Kosten A-merk

Kosten B-merk

Mechanisch

€750

€1.900

Elektronisch

€950

€2.000

Installatie

€250

€300

Onderhoud

€100 – €150 per keer

€100 – €150 per keer

Reinigingszout

€12,50 per 25 kilo

€12,50 per 25 kilo

Watertest

€10 per stuk

€10 per stuk

Voordelen en nadelen van een waterontharder

Door het aanschaffen van een waterontharder kan je profiteren van een aantal voordelen, maar het is essentieel om ook te kijken naar de nadelen die hierbij komen kijken. De verschillende voor- en nadelen die we kunnen onderscheiden bij het aanschaffen van een waterontharder zijn als volgt:

Voordelen

Nadelen

Apparaten die met water werken gaan zeker 30% langer mee

Het zout moet elk kwartaal worden bijgevuld

Het energieverbruik van je apparaten gaat met 20% omlaag omdat er geen sprake is van kalkaanslag

De kosten voor het aanschaffen van een goede waterontharder kunnen flink oplopen

Er is minder wasmiddel, schoonmaakmiddel en vaatwaspoeder nodig voor een schone was. Ook heb je geen agressieve anti-kalkmiddel te gebruiken

Een waterontharder dient te worden geplaatst op een plek waar deze makkelijk bereikbaar is door een specialist.

Je textiel blijft veel langer mooi

Waterontharders kunnen flink wat geluid maken

Er is minder sprake van huidproblemen

Je dient te zorgen voor een goede afvoer

Je ziet minder aanslag en strepen op je afwas en tevens heb je na het afwassen geen droge huid

Het plaatsen van een waterontharder heeft drukverlies als gevolg

Je bent milieuvriendelijk bezig door minder schoonmaakmiddelen te gebruiken en minder CO2 uit te stoten

Je moet ruimte hebben voor het plaatsen van een waterontharder

Je lichaam profiteert van de lichamelijke voordelen zoals glanzend en zachter haar en minder huidproblemen

Wanneer is een waterontharder noodzakelijk?

Een waterontharder is noodzakelijk als de dichtheid van je water hoger ligt dan 25°F. Dit houdt namelijk in dat het water hard is en dus schade kan vormen aan het milieu en aan je huishoudelijke apparaten door de kalklaag die gaat vormen aan je apparatuur.

Het is aan te raden om een waterontharder aan te schaffen voor gebruik met een wasmachine, vaatwasser of bijvoorbeeld een koffiezetapparaat. Op deze manier wordt de levensduur van de apparaten aanzienlijk verlengd. In bepaalde gebieden is het water harder, waardoor degenen die wonen in het desbetreffend gebied beter een waterontharder kunnen aanschaffen. Over het algemeen geldt dat je een waterontharder moet gebruiken wanneer er sprake is van kalkaanslag.

Het aanschaffen van een goede waterontharder doe je niet zomaar. Je koopt een waterontharder pas wanneer het water wat uit je kraan komt als hard water wordt beschouwd, dat wil zeggen water met een dichtheid van minstens 25 Franse graden. Hoe hoger de dichtheid, des te nuttiger het is om een waterontharder aan te schaffen.

Comments for this post are closed.