Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Wat is de bypass van een waterontharder?Wat is de bypass van een waterontharder? Elke waterontharder heeft een bypass. Dit kan onder de vorm van een kraantje of een klep zijn, maar de werking is hetzelfde. In feite is een bypass niets meer of minder dan een omleiding. Een bypass van een waterontharder zal er voor zorgen dat het leidingwater niet door de waterontharder zelf stroomt, maar wel omgeleid wordt langs het toestel. Omdat dit water niet door de ionenwisselaar passeert, zal het bijgevolg niet verzacht worden en als ‘hard water’ uit de kraan stromen.

Een bypass kan op verschillende plaatsen van de waterontharder geïnstalleerd zijn:

    • In de besturingseenheid van de ionenwisselaar
    • Aan de achterkant van de waterontharder
    • Ter hoogte van de onderbreking van de waterleiding
    • Ter hoogte van de resthardheidsregelaar
*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

In de besturingseenheid van de ionenwisselaar

De bypass die geïnstalleerd is ter hoogte van de ionenwisselaar treedt in werking wanneer een regeneratieproces wordt doorgevoerd. Tijdens het regenereren zal de waterontharder tijdelijk geen hard water kunnen verzachten. Indien er geen bypass op de waterontharder zou voorzien zijn, zou dit betekenen dat je gedurende het volledige regeneratieproces zonder stromend water zou zitten. Het regeneratieproces duurt op zich niet zo lang. Bij sommige waterontharder duurt dit slechts een kwartiertje.

Maar toch zou deze korte onderbreking wel eens heel vervelend kunnen zijn, wanneer die net op een moment komt dat je water nodig hebt. Bij sommige waterontharders kan het regeneratieproces met een tijdsklok ingesteld worden. Dit kan een voordeel zijn omdat de timer zo kan ingesteld worden dat het regeneratieproces ’s nachts zal doorgevoerd worden. Op die momenten heeft u, normaal gezien toch, geen water nodig. Dit betekent dat de bypass ook niet zal inschakelen. De kans dat er onverzacht water uit uw kranen zal stromen, is bijgevolg bijzonder klein.

Aan de achterkant van de waterontharder

De meeste waterontharders beschikken over een dergelijke bypass. Het gebeurt dat deze bypass werd uitgevoerd met twee kraantjes. Dit betekent dat er een kraan is voor de aanvoer en een tweede kraan voor de retourleiding. Het kan ook zijn dat deze bypass slechts bestaat uit één kraan of hendel. Ook de manier van bedienen kan verschillen. Het kan zijn dat je het kraantje een kwartslag moet draaien. Maar het kan ook zijn dat je een hendel met uittrekken of induwen.

De bypass die aan de achterzijde van de waterontharder is geïnstalleerd kan gebruikt worden wanneer het toestel voor een bepaalde tijd niet bruikbaar is.

Het kan namelijk voorvallen dat de waterontharder door een technieker tijdelijk verwijderd werd omdat het toestel een onderhoudsbeurt of een herstelling nodig heeft. Ook is het mogelijk om deze bypass in werking te laten treden op de momenten dat u onbehandeld water door uw waterleidingen wil laten stromen. Deze bypass kan bovendien handig zijn wanneer u tijdelijk geen onthard water wenst te gebruiken bij volgende gelegenheden:

  • Sproeien van de tuin
  • Tuinpad met de hogedrukreiniger schoonspuiten
  • Het vullen van een waterput of zwembad
  • Het aanvullen van het waterreservoir van een verwarmingsinstallatie of ketel

Waarop zou u geen onthard water gebruiken bij deze gelegenheden?

Sproeien van de tuin Het water dat door de waterontharder is gegaan, bevat een verhoogd gehalte aan Natrium. Dit is schadelijk voor de planten.
Aanvullen van het reservoir van een verwarmingsinstallatie Een aantal fabrikanten van verwarmingsinstallaties zweren bij niet onthard water. Water dat werd verzacht is niet goed voor de ketel.

Ter hoogte van de onderbreking van de waterleiding

Veel van de installateurs zullen bij het installeren van de waterontharder zorgen voor één of meerdere bypasskranen die aangesloten zijn op de waterleiding. Meestal is een dergelijke bypass opgebouwd uit drie verschillende kranen. Twee van de drie kranen dienen om de aanvoer enerzijds en de retourleiding anderzijds dicht te draaien. De derde kraan dient om het water dat vanuit de waterleiding aangevoerd wordt, te laten doorstromen naar de leidingen. Het komt soms voor dat op een bypass die rechtstreeks in verbinding staat met de waterleiding een extra ventiel geplaatst wordt. Dit ventiel is een mengventiel om de resthardheid van het water te regelen. Sommige waterontharders hebben hier een apart mengventiel voor, maar wanneer dit niet het geval is kan u deze bypass hiervoor gebruiken.

Ter hoogte van de resthardheidsregelaar

Zoals daarnet gezegd, hebben de meeste waterontharders een aparte resthardheidsregelaar. Bij het installeren van een waterontharder dient u namelijk de resthardheid in te stellen. Dit wil zeggen dat er een bepaalde hoeveelheid van het leidingwater gemengd zal worden met het water uit de ionenwisselaar. Deze resthardheid kangeregeld worden met het mengventiel. Hoe meer water doorheen dit mengventiel stroomt, hoe kleiner de hoeveelheid zal zijn die door het apparaat zal moeten worden onthard en hoe minder snel de harskorrels in de ionenwisselaar verzadigd zullen zijn. Het is mogelijk dat de waterontharder die u heeft aangekocht geen ingebouwde of geïntegreerde resthardheidsregelaar heeft. Is dat zo, dan kan u opteren voor een externe resthardheidsregelaar, gecombineerd met een bypass ter hoogte van de waterleiding.

Maak het jezelf eenvoudg

Overweeg je de aankoop van een waterontharder en wil je weten hoeveel je gaat betalen bij bedrijven in de omgeving? Vraag dan direct offertes aan van bedrijven bij jou in de buurt en begin met het vergelijken. De verschillende prijsopgaven kun je naast elkaar leggen, waardoor er een helder beeld ontstaat van de totale kosten en de prijzen die de bedrijven rekenen om de waterontharder te installeren. Door een goede vergelijking te maken ga je nooit te veel betalen en maak je het voor jezelf een stuk eenvoudiger. Wacht daarom niet te lang en ga direct aan de slag.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging