Laatst bewerkt op: 16 sep 2024
Wat betekent regenereren van een waterontharder? Regeneratie is van groot belang bij een waterontharder. Dit zorgt er namelijk voor dat het zout kan worden afgevoerd en je kunt blijven genieten van het zachte water dat uit de kraan komt. Het proces wordt ook vaak aangeduid met de term spoelen, doordat de kalk en het magnesium uit het water worden gehaald en direct worden afgevoerd naar het riool. Het proces gebeurt door middel van een ionenwisselaar, welke is gevuld met harskorrels. Wanneer deze korrels zijn verzadigd wordt het proces gestart, doordat de verzadiging er anders voor kan zorgen dat het harde water weer de overhand biedt. Het regenereren van het water behoeft echter wel enige kennis van zaken, waarbij onderstaande informatie je kan helpen.
Hoe gebeurt dit regenereren?
Regeneren is geen ingewikkeld proces, maar de achtergrond hiervan is wel van belang om te weten hoe jouw waterontharder te werk gaat. Tijdens het regeneren wordt het spoelwater uit de waterleidingen gezogen, waarna het in het zoutvat terecht komt. Dit zoutvat zorgt ervoor dat het water goed gemend wordt, waarna deze teruggeleid wordt naar de cilinder en de harskorrels gespoeld worden. De kalk en magnesium kunnen dan weggevoerd worden, zodat deze niet in de waterleidingen terecht komen. Het zoute water komt dan in het riool terecht.
Van dit gehele proces ga je in feite niets merken. Je hoeft hier namelijk alleen de juiste instellingen voor te gebruiken op de waterontharder. Het regeneren gebeurt vanaf dit moment automatisch. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is het zout regelmatig aan te vullen, zodat het proces ook echt voortgezet kan worden. Hiervoor moet je regeneratiezout aanschaffen en eens in de zoveel tijd bekijken hoeveel zout er nog aanwezig is. Alleen dan kan het apparaat zijn werk blijven doen en blifj je genieten van de voordelen van een waterontharder. Het bijhouden van het zout komt daarnaast ook ten goede aan de levensduur van de waterontharder.
Hoe vaak een waterontharder gaat regenereren, hangt af van verschillende zaken:
- De hardheid van het leidingwater
- De hoeveelheid water die wordt gebruikt
- Het volume van de ionenwisselaar
- De resthardheid die werd ingesteld
Veel verschillende invloeden
Als er veel kalk en magnesium in het water te vinden is, dan betekent dit dat het water in de leidingen hard is. De hardheid van het water kan per regio verschillen, waardoor de capaciteit in sommige delen van het land ook sneller verzadigd raakt. Als de harskorrels sneller verzadigd zijn, zal het regeneratieproces ook sneller ingezet moeten worden. Daarnaast is ook het verbruik van het huishouden van groot belang voor het proces. Hoe meer water er wordt gebruikt, hoe sneller het proces gestart moet gaan worden om de kalk af te kunnen blijven voeren. Er moet immers meer kalk uitgehaald worden om het beste resultaat te bereiken.
Andere onderdelen die invloed uitoefenen
Een ander onderdeel van de regeneratie is de ionenwisselaar. Een klein volume hiervan zorgt ervoor dat je meerdere keren moet regeneren. Grote huishoudens kunnen hierdoor beter gebaat zijn bij een ionenwisselaar van een hoger volume, zodat het proces minder vaak voor moet komen. Als laatste zijn ook de instellingen die je doet op de waterontharder van belang voor het regeneratieproces. Als je de resthardheid instelt, wordt bepaald hoeveel leidingwater er gemengd gaat worden met het water uit de ionenwisselaar. Het mengventiel kan daarom veel invloed uitoefenen op de regeneratie.
Naast kalk en magnesium kunnen er ook bacteriën in de waterleidingen voor komen. Deze bacteriën brengen niet alleen schade aan de gezondheid, maar kunnen ook schade toebrengen aan de waterontharder. Het is daarom van belang dat de waterontharder goed geregenereerd wordt, zodat bacteriën geen kans gaan maken. Iedere dag regeneren lost echter niets op. Je moet voor jezelf en aan de hand van verschillende factoren bepalen welke intervaltijd er moet worden ingesteld om het resultaat te bereiken wat jij voor ogen had. Zo profiteer je alleen nog maar van de voordelen van de waterontharder, zonder dat je hiervoor nog extra apparaten nodig gaat hebben.
Het instellen van het regeneratiemoment kan op verschillende manieren:
- Tijdsgestuurd
- Volumegestuurd
- Sensorgestuurd
Een tijdsgestuurd regeneratiemoment werkt aan de hand van een tijdsklok. Hierop wordt een vast tijdstip ingesteld waarop de waterontharder gaat regeneren. Je kunt hiervoor het beste een moment uitzoeken waarop je geen water nodig hebt, omdat het water voor een korte tijd weg kan vallen. Bij een volumegestuurd moment heb je deze kans niet. Hierbij wordt het namelijk bepaald aan de hand van de hoeveelheden die door het huishouden gebruikt worden. Een sensor houdt bij wanneer de harskorrels verzadigd zijn en starten dan direct de regeneratie.
Onderstaande tabel geeft een kort overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende manieren om de regeneratie in te stelen, zodat je voor jezelf kunt bepalen waar jouw nieuwe waterontharder aan moet voldoen.
Voordelen | nadelen | |
Tijdsgestuurd | – Geen bacteriegroei
– Handig omdat je kunt timen wanneer de regeneratie je het beste uitkomt |
– Niet zuinig |
Volumegestuurd | – Zuinig | – Geen timing |
Sensorgestuurd | – Extreem zuinig
– Goed voor het milieu |
– Bacteriegroei
– Geen timing |
Sla je slag
Ben je van plan om een waterontharder aan te schaffen na het lezen van bovenstaande informatie? Vraag dan snel offertes op van bedrijven bij jou in de buurt en zorg ervoor dat je op alles voorbereid bent. Niet alleen zie je per bedrijf wat de totale kosten gaan worden, ook kun je bekijken welke modellen er worden aangeschreven voor jouw huishouden. Op basis van de prijsopgaven kun je een gefundeerde keuze maken en zorg je ervoor dat je alleen nog maar gaat profiteren van de voordelen van een waterontharder. De offertes zijn binnen enkele klikken aangeschaft, dus zorg ervoor dat je er direct mee aan de slag gaat.