Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

beste afmetingen waterontharderBeste afmeting waterontharder? Als je op zoek gaat naar een manier om minder kalk in huis te hebben, dan kom je al gauw uit op een waterontharder. Deze waterontharder zorgt er namelijk voor dat jouw water onthard wordt, zodat het water uit de kraan ontdaan is van kalk en er dus ook geen aanslag op jouw sanitair en huishoudelijke apparaten ontstaat. Voordat je deze ontharder aan gaat schaffen is het echter van belang dat je de juiste afmetingen hebt voor de beschikbare ruimte die je hebt in huis. De waterontharder moet immers ook uit het zicht geplaatst kunnen worden zonder dat je hier hinder van ondervindt. Maar hoe vind je dan de beste afmetingen en welke mogelijkheden zijn er?

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Een waterontharder in meerdere modellen

Een waterontharder komt in verschillende modellen. Fabrikanten hebben verschillende vormen en maten op de markt gebracht, waardoor er voor iedere woning een geschikte ontharder te vinden is. Zo kun je gaan voor een compact model, welke eenvoudig in de kleinste ruimtes geplaatst kan worden. Ook een duo model is een oplossing. Deze heeft als voordeel dat de twee delen afzonderlijk van elkaar geplaatst kunnen worden, waardoor je zelf kunt bepalen in welke ruimte je de waterontharder gaat plaatsen. Het is dan wel van belang dat je voor jezelf gekeken hebt welke afmetingen er daadwerkelijk in huis passen en welk model hier het dichtst in de buurt komt.

De voordelen van een waterontharder

Voordat verder gegaan wordt met de afmetingen van de waterontharder is het ook goed om te weten waarvoor een waterontharder een goede oplossing in huis zou kunnen zijn. Onderstaande redenen zouden bij kunnen dragen aan de keuze om de overstap naar een ontharder te maken:

  • Levensduur van apparaten verlengen
  • Geen kalklaag op het sanitair
  • Minder zeepgebruik en besparing op wasverzachter
  • Een besparing van de energiekosten
  • Zachter wasgoed zonder gebruik van wasverzachter

Doordat kalk wegblijft uit het kraanwater, zal deze ook geen neerslag geven op huishoudelijke apparaten en het sanitair. Het uitblijven van deze kalkaanslag zorgt ervoor dat de levensduur van de apparaten aanzienlijk verlengd kan worden.

Door middel van een magneet ontharden

Een waterontharder kan de kalk in het huis tegengaan. Mits je een goede waterontharder aanschaft die ook aansluit bij de ruimte die beschikbaar is en ook bi het huishouden. Een ontharder kan namelijk ook om de leiding heen geklemd worden door middel van een magneet. Deze magneet zorgt ervoor dat kalk en magnesium in het leidingwater niet aan elkaar kunnen gaan hechten, waardoor er automatisch zacht water uit de kraan komt. Deze variant van een waterontharder neemt in feite helemaal geen ruimte meer in, waardoor de magneet in iedere woning te plaatsen is in tegenstelling tot bovengenoemde modellen.

Nadelen van een magneet

Aan een magneet als waterontharder zitten ook enkele nadelen verbonden:

  • Een beperkte werking
  • Een magneet verliest na verloop van tijd zijn kracht

De beperkte werking heeft voornamelijk te maken met de lengte van de leidingen die ermee gebaat zijn. Wanneer je de handleiding doorneemt, zie je dat er per drie tot zes meter leiding een magneet geplaatst moet worden. Je zult daarom goed op moeten letten hoeveel er nodig is om jouw huishouden van zacht water te voorzien. Ook gaat een magneet maar een jaar mee voordat deze zijn werking verliest. Je zult dan opnieuw magneten moeten plaatsen om het harde water in jouw waterleidingen tegen te gaan.

Meer ruimte geeft extra mogelijkheden

Als er wel wat meer ruimte over is, is het dus goed om naar een waterontharder te kijken met een behuizing. Een compact model heeft alle onderdelen in een behuizing zitten. Zo zijn de onthardingscilinder en het zoutvat samengevoegd, waardoor het gehele systeem naar behoren kan werken. De cilinder met de harskorrels zorgt ervoor dat de kalk wordt opgevangen en het zoutvat zorgt voor een goede regeneratie. Bij een duo model zitten beide onderdelen los van elkaar, waardoor je ook twee behuizingen krijgt. Het voordeel hiervan is dat je deze ontharder door middel van een slang met elkaar verbindt en je de waterontharder dus ook niet in een kleine meterkast hoeft te plaatsen. Een nadeel hiervan is wel dat er een groot systeem is, wat voor problemen kan zorgen. Ook betaal je hier vele malen meer voor dan wanneer je een magneet gaat plaatsen om de kalk te verwijderen.

Een kort overzicht van de kosten

Een waterontharder brengt altijd kosten met zich mee. Het is afhankelijk van het model hoeveel je gaat betalen. Onderstaande tabel geeft jou een overzicht van de kosten in combinatie met de afmetingen van de ontharder. Hiervoor zijn alleen een magneetsysteem en het duo model meegenomen, zodat er een eerste beeld ontstaat van de verschillen in kosten.

Soort waterontharder Omschrijving Afmetingen Vanaf prijs
Magneetsysteem De magneet wordt om de waterleiding heen geklemd 7 x 5 x 2 centimer 30 euro
Duo model De behuizing heeft een dubbele cilinder die aangesloten worden op de waterleiding 50 x 32 x 71 centimer 800 euro

De afmeting van jouw waterontharder bepalen

Maar hoe bepaal je nu echt wat de afmetingen van jouw nieuwe waterontharder? Hiervoor kijk je niet alleen naar de beschikbare ruimte, maar ook naar het huishouden zelf. Het aantal personen in het huishouden bepalen namelijk ook een groot deel van de afmeting, doordat er een bepaalde capaciteit bereikt moet gaan worden. Een kleine capaciteit is bedoeld voor huishoudens tot vier personen. Bij de grootste huishoudens, tot tien personen, moet je al gauw uit gaan kijken naar een afmeting van 119 centimeter hoog en 71 centimeter breed. Ook het waterverbruik is een belangrijk onderdeel. Hoe meer water je gebruikt, hoe meer er in een keer onthard moet gaan worden. Er is dan ook een grotere capaciteit nodig om een snelle verzadiging tegen te gaan.

Ontdek de kosten voor jezelf

Wil je voor jezelf bekijken welke waterontharder het beste is voor jouw situatie en daarbij weten hoeveel deze gaat kosten? Vraag dan direct offertes aan van bedrijven in de omgeving en zorg ervoor dat je de prijsopgaven binnen een korte tijd in huis hebt. Door de prijsopgaven met elkaar te vergelijken kun je ervoor zorgen dat je de beste basis hebt om een keuze te kunnen maken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een aantal gegevens in te vullen, zodat de offertes op maat gemaakt kunnen worden. Wacht daarom niet te lang en ga genieten van een nieuwe waterontharder en het zachtste water dat je kunt hebben.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging