Informatie en tips over waterontharders
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

onderhoud waterontharderWat zijn de kosten onderhoud waterontharder? Voor sommige mensen lijkt het aanschaffen van een waterontharder overbodig, maar eenieder die in een gebied woont met hard water weet hoe vervelend dit kan zijn. Aanslag op je kopjes, wasmachine, sanitair en badkamermuur, een strakke huid na het douchen en droog haar en altijd maar ontkalkingsmiddelen aanschaffen om de problemen tijdelijk op te lossen. Een waterontharder kan hierbij een grote uitkomst bieden. Om zo lang mogelijk van je waterontharder te kunnen genieten, moet deze één keer per jaar worden onderhouden. Hier kun je lezen over de kosten voor dit onderhoud en hoeveel je kwijt bent door het zelf te doen. Ook zal je zien hoeveel een nieuwe waterontharder kost en hoe je deze kosten onder controle kunt houden.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

 

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt met een filter dat is gevuld met harskorrels. Als het water door deze korrels loopt, wordt de kalk en het magnesium uit het water gehaald en heb je zacht water als resultaat. De filters worden vervolgens automatisch gereinigd met zout. Je kunt deze machines op elektronische basis kopen, maar ook op mechanische. Elektronische machines kijken naar je watergebruik en passen hun programma hierop aan, terwijl mechanische apparaten werken met een tijdsklok die je zelf kunt instellen. Het onderhoud voor beide machines komt op hetzelfde neer.

De kosten van het onderhoud laten doen

De volgende tabel geeft de kosten weer voor het jaarlijks onderhouden van je waterontharder. De prijs is inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Onderhoud waterontharder €100 – €150 per keer

 

De werkzaamheden tijdens het onderhoud

Tijdens het onderhoud wordt de waterontharder uiteraard volledig nagekeken. Alle onderdelen worden gereinigd en gesmeerd waar nodig en versleten onderdelen worden vervangen. Ook wordt het zout bijgevuld en wordt er een watertest gedaan om de hardheid van het water te controleren en te kijken of er zich bacteriën in bevinden. Aangeraden wordt om dit jaarlijks te herhalen, bij intensief gebruik misschien meer.

Kosten onderhoud zelf doen

Je kunt er ook voor kiezen om het onderhoud zelf te doen. Dit is niet moeilijk. De onderdelen reinigen en smeren is zeer simpel om te doen en je kunt zelf een watertest kopen om het water te controleren. Ook is het bijvullen van zout geen moeilijke taak. De volgende tabel geeft de kosten weer van de verschillende onderdelen die je nodig hebt als je zelf de waterontharder gaat ouderhouden.

 

Materiaal Kosten
Reinigingszout €12,50 per 25 kilo
Watertest €10 per stuk

 

Daarnaast ben je theoretisch ook geld kwijt voor vet en schoonmaakmiddelen, maar deze zijn te verwaarlozen. Het zelf doen van het onderhoud is dus aanzienlijk goedkoper en een simpele klus die iedereen kan doen.

De kosten van een nieuwe waterontharder

Er zijn twee gangbare types waterontharder die je kunt aanschaffen. Een elektronische machine is het duurste, maar die kijkt naar je watergebruik en past zijn programma daar op aan. Deze zal dus nooit te veel zout gebruiken en filtert naar behoefte. Een mechanische waterontharder is goedkoper, maar deze werkt met een tijdmechanisme die alleen het water op gezette tijden zal filteren. Je kunt dit op den duur aardig goed instellen, maar je zal meer zout gebruiken voor de keren dat je te veel filtert. De volgende tabel geeft deze kosten weer, inclusief BTW.

 

Soort waterontharder Prijs
Mechanische waterontharder Vanaf €750
Elektronische waterontharder Vanaf €950
Installatie €200

 

Hou de kosten laag

Door zelf het onderhoud van je waterontharder te doen, kun je al aardig op de kosten besparen, maar er zijn meer manieren waarop je de totaalprijs van een nieuwe waterontharder onder controle kunt houden.

  • Zoek een tweedehands machine: je kunt een degelijke elektrische waterontharder al vinden voor €200 per stuk en een mechanische voor €100 per stuk als je wat moeite doet om ze tweedehands te zoeken. Daarmee zal je de kosten dus meer dan halveren.
  • Begin met besparen: vanaf het moment dat je de waterontharder aanzet zal je gemiddeld 30 procent meer levensduur krijgen van je apparaten en kun je zeker €50 per jaar besparen op schoonmaak-, was- en schoonheidsproducten.
  • Huur een plaatselijk installatiebedrijf in: hiermee bespaar je op de voorrijkosten, of kun je deze volledig vermijden. Daarnaast steun je de plaatselijke economie en heb je de nodige regionale kennis en contacten bij de hand.

Bekijk alle opties met onze vergelijkingstool

De beste manier om elke klus voor te bereiden is door offertes op te vragen. Dit doe je door alle bedrijven in de buurt langs te gaan en deze jouw situatie voor te leggen. Wij kunnen je hier een boel moeite uit handen nemen. Gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool en je hoeft je details maar één keer door te geven om toch snel een aantal offertes te ontvangen van installatiebedrijven uit jouw regio. Deze kun je vervolgens bekijken en vergelijken op punten die voor jou van belang zijn. Nu kun je terwijl je zeker weet dat je alle opties bekeken hebt, een weloverwogen beslissing maken wat betreft jouw nieuwe waterontharder.

Denk ook aan: nieuwe kunststof kozijnen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Het bedrijf 24Man B.V. achter de Amfa4000 en Waterontharder .com van Julio Rosier is Failliet

mei 28, 2024

Laatst bewerkt op: 03 jun 2024 Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in