Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

waterontharder specialistWaterontharder goed voor het milieu? Voor iedereen die in een gebied met hard water woont, kan een waterontharder een echte uitkomst zijn. In plaats van vele euro’s uit te geven aan zeepproducten, kalkreinigers en schoonheidsproducten, kun je éénmaal investeren in een waterontharder en je kunt het gebruik van deze producten halveren. Een zeer interessante bijkomstigheid is dat je met een waterontharder ook een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Hier kun je lezen hoeveel je betaalt voor een nieuwe waterontharder, waarom je erdoor beter bent voor het milieu en hoe je de uitgaven onder controle kunt houden.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

 

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt met een filter van harskorrels. Deze korrels zijn geladen en filteren daardoor calcium en magnesium uit het water. Dit water gaat vervolgens jouw systeem in. Als de harskorrels verzadigd zijn, zal de machine deze automatisch schoonspoelen met zout. Dit zout komt niet in contact met je drinkwater en wordt via het riool weggegooid. Je zal met de juiste waterontharder altijd gebruik kunnen maken van zacht water.

Hoeveel kost een waterontharder?

De kosten voor een waterontharder zijn eenmalig. Je betaalt voor de machine, de installatie en daarna alleen nog voor het zout. Je kunt overwegen een onderhoudscontract aan te gaan met de leverancier. De prijs hiervoor hangt af van de services, dus bekijk dit eerst goed voordat je iets overeenkomt. Factoren die de prijs van een waterontharder kunnen beïnvloeden zijn het soort dat je kiest en je watergebruik. De volgende tabel geeft deze kosten weer, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Mechanische waterontharder Vanaf €750
Elektronische waterontharder Vanaf €950
Installatie €200
Reinigingszout €12,50 per 25 kilo

 

De voordelen van een waterontharder

Zacht water is in vele opzichten beter dan hard water. Zo zal je haar glanzender zijn, je huid minder droog en als je huidproblemen hebt kunnen deze verbeteren. Ook zal je textiel zachter zijn en minder snel slijten. Kalkaanslag heb je niet meer, zowel in je apparaten als op de muren van je badkamer, je ramen of auto na het wassen. En daarnaast is een waterontharder ook milieuvriendelijk.

 

Je CO2-uitstoot vermindert

Apparaten met kalkaanslag hebben meer stroom nodig om goed te kunnen werken. Dit kan wel tot 20 procent oplopen. Zonder kalkaanslag gebruik je dus minder stroom waardoor je CO2-uitstoot naar beneden gaat.

Je apparaten gaan langer mee

Kalkaanslag kan de levensduur van een apparaat met 30 procent verkorten. Heb je schone apparaten en zacht water, dan kun je er dus aanzienlijk langer gebruik van maken. Dat betekent dat je minder vaak machines hoeft weg te gooien en te laten recyclen, zodat je minder technisch afval creëert.

Je spoelt minder schoonmaakproducten door

Met zacht water kun je het gebruik van je schoonmaakproducten halveren. Dit is niet alleen voor de wasmachine of de vaatwasser, maar ook voor jezelf. Je zal minder shampoo en zeep nodig hebben voor hetzelfde resultaat. Daarnaast hoef je ook geen ontkalkingsmiddelen meer te kopen. Deze producen werden voorheen allemaal afgevoerd via je water. Nu heb je die gehalveerd en is het enige dat je extra uitstoot het zoutwater van de waterontkalker.

Milieuvriendelijke waterontharders

Ook al is een waterontharder al erg duurzaam, je kunt overwegen een milieuvriendelijke ontharder aan te schaffen. Deze gebruiken zo min mogelijk stroom, gebruiken minder spoelwater en werken op de druk die op de leidingen staat.

Beperk de kosten

De éénmalige investering die je moet doen om een waterontharder te laten installeren, ligt gemiddeld tussen de €1000 en €1500. Dit is een bedrag dat je door de bezuinigen binnen 10 jaar kunt hebben terugverdiend, maar je moet het wel hebben. Hier vind je een aantal tips waarmee je deze kosten laag kunt houden.

  • Tweedehands: hou de online marktplaatsen in de gaten. Vaak kun je daar een zeer degelijke waterontharder vinden voor maar een fractie van de prijs. Met een beetje geluk en geduld kun je zo 75 procent van de totaalprijs besparen.
  • Onderhoud: je kunt een onderhoudscontract aangaan met de leverancier. Ze zullen je automaat dan reinigen, controleren, invetten, het zout bijvullen en een watertest doen. Deze dingen kun je in principe ook zelf, vaak voor aanzienlijk minder geld.
  • Doe-het-zelf: een ervaren klusser kan de waterontharder zelf aansluiten. Daar bespaar je €200 installatiekosten mee. Zorg uiteraard wel dat je goed bent ingelezen en dat je weet waar je aan begint.

 

Bespaar ook door offertes te vergelijken

Door het vergelijken van offertes kun je nog meer besparen op je nieuwe waterontharder. Het is de manier waarop je al je opties kunt bekijken en vergelijken. Dit kan wel een tijdrovende klus zijn en onze vergelijkingstool kun je hiermee helpen. Door éénmaal je gegevens in te vullen kan de tool doelgericht zoeken naar offertes van bedrijven uit jouw omgeving. Deze zal je binnen een korte tijd in je inbox ontvangen en je verplicht jezelf nergens toe. Je kunt ze vervolgens vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn en zo tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft jouw nieuwe waterontharder.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging