Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

reparatie waterontharderWat zijn de kosten reparatie waterontharder? Een waterontharder kan een groot verschil maken voor mensen die in een gebied wonen met hard water. Hard water zorgt namelijk voor defecte apparaten, een hoger gebruik van schoonmaakmiddelen en aanslag op alle oppervlakten waar het water mee in contact komt. De aanschaf van een waterontharder is relatief goedkoop en je zal er zowel financieel rendement van ondervinden als een beter leef comfort. Hier kun je lezen over het onderhoud en reparatie van je waterontharder en hoe je de aanschaf zo goedkoop mogelijk kunt houden.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

De kosten van de reparatie van een waterontharder

Is je waterontharder defect, dan zal je deze moeten laten repareren. Het eerste wat je je in zo’n geval moet afvragen is of je nog garantie hebt. Zo ja, dan kun je gemakkelijk het installatiebedrijf contacteren en met hen een afspraak maken. Reparatie is dan vaak gratis. Heb je geen garantie meer, dan kun je de prijs van de reparatie het makkelijkste achterhalen middels een offerte. Je legt dan je probleem voor aan verschillende reparateurs en maakt zo een beslissing met wie je in zee wilt gaan. De volgende tabel geeft deze mogelijkheden nogmaals weer.

 

Garantie? Prijs
Probleem valt onder garantie Gratis via je installateur
Probleem valt niet onder garantie Prijs opvraag middels offerte

 

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder haalt kalk en magnesium uit je water, zodat het water als zacht kan worden geclassificeerd. Het doet dit door middel van een filter die gevuld is met harskorrels. Deze harskorrels worden na het filteren automatisch schoongemaakt met schoonmaakzout en de machine is weer klaar om de volgende hoeveelheid water te ontharden.

Wat kan er defect gaan?

Een waterontharder is niet een erg complex apparaat, maar er zijn toch verschillende onderdelen die defect kunnen raken. Zo zijn er de filters, de zoutbak en -tank, de display, de teller, de aanvoer, de klep enzovoorts. Zijn deze onderdelen defect, dan is het verstandig om een reparateur in te schakelen. Een waterontharder kan tientallen jaren meegaan en repareren is in vele gevallen goedkoper dan een nieuwe aan te schaffen. Zorg er wel voor dat je van tevoren een prijsafspraak maakt, zodat je zeker weet waar je aan toe bent als de rekening door de bus valt.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Door je waterontharder goed te onderhouden, kun je vaak ook problemen voorkomen en de levensduur van je machine verlengen. Bij aankoop kun je een onderhoudscontract afsluiten samen met een garantieregeling. Dit is makkelijk want dan heb je er zelf geen omkijken naar. De prijzen hiervoor verschillen per leverancier, maar meestal komt dit neer op rond de €100 tot €150 per onderhoudsbeurt. Ze komen dan één keer per jaar langs om de machine volledig na te kijken en kunnen defecten gratis repareren.

Onderhoud zelf doen

Het onderhouden van je waterontharder is ook prima zelf te doen. Je zal geen versleten onderdelen kunnen vervangen, maar het smeren en schoonmaken van de verschillende onderdelen is geen moeilijk werk. Ook kun je het zout vaak zelf vervangen en kun je een watertest kopen die het water test op hardheid en aanwezige bacteriën. De volgende tabel geeft aan hoeveel je kwijt bent per onderhoudsbeurt als je het zelf zou doen.

 

Materiaal Kosten
Reinigingszout €12,50 per 25 kilo
Watertest €10 per stuk

 

Ga je voor deze optie, dan is het wel aangeraden dat je de machine na 5 jaar gebruik volledig laat nakijken door een specialist. Deze hebben betere materialen en gereedschappen en daarnaast ook de kennis om ervoor te zorgen dat je machine in perfecte staat verkeert.

Hou de kosten laag

De reparatie van een waterontharder zal in de meeste gevallen niet verschrikkelijk duur zijn, maar niemand betaalt graag te veel. Daarom kun je van de volgende tips gebruik maken zodat je de kosten onder controle kunt houden.

  • Onderhoud: zorg dat je je machine regelmatig onderhoudt. Bij intensief gebruik moet dit twee keer per jaar. Als de onderdelen mooi schoon zijn, is de kans op defecten kleiner.
  • Hou de tweedehands markt in de gaten: als je reparatie erg duur is, dan is het verstandig om eens te kijken wat er tweedehands wordt aangeboden. Als je geluk hebt kun je zo een zeer degelijk apparaat kopen voor een fractie van de prijs.
  • Kies een lokale aannemer: zo bespaar je op de voorrijkosten of kun je ze in sommige gevallen volledig vermijden. Ook heb je zo alle lokale kennis en contacten bij de hand en steun je de plaatselijke economie.
  • Maak een berekening: kijk hoeveel jouw leverancier vraagt voor en onderhouds- en reparatiecontract en bereken hoeveel je zelf kwijt bent. Neem hier ook eventuele reparaties in mee die je zou moeten doen zonder contract. Zo weet je precies hoe je financieel beter af bent.

Vergelijk offertes en bespaar met onze vergelijkingstool

Onze vergelijkingstool kun je helpen bij het verzamelen van offertes voor jouw probleem. Door maar één keer een omschrijving en je postcode in te vullen, kun je binnen een korte tijd een aantal offertes verwachten van reparatiebedrijven uit jouw regio. Deze vergelijk je vervolgens op de aandachtspunten die voor jou belangrijk zijn. Alleen door te kijken wat al je opties zijn, kun je tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft de reparatie van jouw waterontharder.

Lees ook: traprenovatie prijzen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Het bedrijf 24Man B.V. achter de Amfa4000 en Waterontharder .com van Julio Rosier is Failliet

mei 28, 2024

Laatst bewerkt op: 03 jun 2024 Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in