Informatie en tips over waterontharders
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

Kosten kalk verwijderenWat zijn de kosten kalk verwijderen? Als je in een gebied woont in Nederland waar je hard water hebt, dan zal je regelmatig kalk moeten verwijderen van elementen in de wasmachine, de waterkoker, het koffiezetapparaat, de douchekop, noem maar op. Het verwijderen van deze kalk kan duur zijn, vooral als je het regelmatig moet doen. En dit is wel aan te raden, omdat je voor apparaten die kalkaanslag hebben meer stroom moet gebruiken en omdat ze daardoor eerder zal moeten vervangen. Een andere oplossing voor je kalkprobleem is een waterontharder. Hier kun je zien hoeveel je betaalt voor het regelmatig verwijderen van kalk, hoeveel je betaalt voor een nieuwe waterontharder en welke optie uiteindelijk voordeliger is.

De kosten om kalk te verwijderen

Kalk verwijderen moet je zeker één keer in de maand doen. Je moet je apparaten behandelen en je sanitair schoonhouden anders worden de ophopingen te groot en zal je langdurige schade ondervinden. Vooral in gebieden met hard water kan dit een zware en dure taak zijn. De volgende tabel geeft deze kosten weer per jaar voor een gemiddeld huishouden.

 

Kostenpost Prijs
Kalkverwijderingsmiddelen €75 per jaar

 

De kosten van een waterontharder

Om voor altijd van je problemen af te zijn, kun je besluiten te investeren in een waterontharder. Deze machines hebben naast de installatie weinig onderhoud nodig en weinig investering. De volgende tabel geeft de kosten weer voor een nieuwe waterontharder, de installatie ervan en producten die je moet aanschaffen tijdens het gebruik.

 

Kostenpost Prijs
Mechanische waterontharder Vanaf €750
Elektronische waterontharder Vanaf €950
Installatie €200
Reinigingszout €12,50 per 25 kilo, €30 per jaar

 

De prijs van de waterontharder hangt af van het soort dat je kiest en de hoeveelheid water dat je gebruikt.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt met een filter van harskorrels. Deze harskorrels halen calcium en magnesium uit het water waardoor het water zacht wordt. Dit filter wordt automatisch gereinigd door middel van het spoelen met zout. Dit zout komt niet in contact met het drinkwater, maar moet wel worden bijgevuld. Er zijn elektronische en mechanische waterontharders. Elektronische waterontharders werken naar vraag en kijken naar hoeveel water je gebruikt. Deze zijn efficienter dan mechanische waterontharders, want deze laatste stel je in met een tijdschakelaar.

De besparingen

Naast de ontkalkingsmiddelen die je moet betalen, zal je ook andere besparingen doen. Zo zullen je apparaten gemiddeld 30 procent langer meegaan, heb je 50 procent minder zeepproducten nodig (wasmachine, afwasmachine en voor jezelf) en zullen de apparaten tot 20 procent minder stroom nodig hebben om goed te kunnen werken. Al met al wordt het financieel dus gunstiger, maar zal je ook voordelen ondervinden in het dagelijks leven. En hier houdt het niet mee op.

Voordelen van een waterontharder

Daarnaast zijn er nog vele andere voordelen. Je was zal zachter zijn, je huid gezonder, je haar glanzender en je badkamer schoner. Je zal geen strepen meer hebben op de ramen en de auto na het wassen en je hoeft de badkamer niet meer te drogen na gebruik. Ook draag je een steentje bij aan een beter milieu, omdat de CO-uitstoot naar beneden gaat, je minder schoonmaakproducten zal doorspoelen en je minder snel je apparaten hoeft te vervangen. Een waterontharder kun je zo binnen 10 jaar hebben terugverdiend terwijl deze tientallen jaren kan meegaan.

Hou de kosten laag

De aanschaf van een waterontharder is dus een eenmalige investering. Daarna betaal je alleen nog voor zout en voor een eventueel onderhoudscontract dat je aan kunt gaan met de leverancier. Toch betaal je natuurlijk niet graag te veel en de volgende tips kunnen je helpen deze kosten te bedwingen.

  • Het onderhoud: de meeste leveranciers bieden naast garantie ook een onderhoudscontract aan. Echter, dit onderhoud is prima zelf te doen en hier bespaar je aanzienlijk door. Reinig de componenten, smeer de nodige onderdelen, vul het zout bij en doe een jaarlijkse watertest en je apparaat zal langer meegaan.
  • Kijk op online marktplaatsen: op online marktplaatsen kun je soms waterontharders vinden voor een fractie van de prijs. Deze zijn vaak nog prima van kwaliteit en kunnen nog vele jaren mee. Je moet alleen soms wel geluk en geduld hebben, maar je kunt er zeker 75 procent van de prijs mee besparen.
  • Kies een lokale leverancier: daarmee bespaar je op voorrijkosten tijdens de installatie, maar heb je ook alle nodige regionale kennis en contacten in huis die handig kunnen zijn voor de klus.

 

Gebruik onze vergelijkingstool en bespaar op de totale kosten

Als je een waterontharder wilt aanschaffen zal je er baat bij hebben een aantal offertes op te vragen bij lokale bedrijven. Dit kan echter een tijdrovende klus zijn. Met onze vergelijkingstool hoef je maar één keer de gegevens door te geven en binnen een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen van bedrijven in jouw regio. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken zodat je zeker weet dat je alle opties hebt gezien en dat je de juiste beslissing maakt wat betreft je nieuwe waterontharder.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Het bedrijf 24Man B.V. achter de Amfa4000 en Waterontharder .com van Julio Rosier is Failliet

mei 28, 2024

Laatst bewerkt op: 03 jun 2024 Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in