FAQ – veel gestelde vragen waterontharders

Een waterontharder brengt veel benodigde kennis met zich mee. Niet alleen moet je namelijk weten welke modellen er beschikbaar zijn, ook is het belangrijk om van andere aspecten voldoende te weten. Het kan daarom belangrijk zijn om op zoek te gaan naar de juiste informatie. Veel mensen vragen zich echter hetzelfde af, waardoor de vragen en de bijbehorende antwoorden gebundeld worden en overzichtelijk bij elkaar komen te staan. Onderstaande informatie geeft een eerste inkijk in de veelgestelde vragen, zodat de eerste voorbereidingen getroffen zijn en je eenvoudiger aan de slag kunt met de aankoop van een waterontharder.

Kan ik veel geld besparen door de installatie van een waterontharder?

Een groot aantal wetenschappelijke studies wijzen wel degelijk uit dat er een relatief hoog bedrag kan uitgespaard worden door het installeren en vooral door het efficiënt gebruiken van een waterontharder. Het Amerikaanse Battelle Memorial Institute voerde bijvoorbeeld in 2009 een uitgebreid onderzoek uit onder de algemene leiding van het gerenommeerde Water Quality Research Foundation. Ook Aqua Belgica, alias de Belgische Federatie voor Waterbehandeling, onderzoekt dit gegeven. Zij berekenden dat een gezin dat bestaat uit vier personen tot 650 euro per jaar kan besparen door een waterontharder te installeren.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterverzachter werkt op basis van wat men een ionenuitwisselaar noemt. Deze ionenuitwisselaar is eigenlijk niets meer dan kleine bolletjes kunsthars. Wanneer deze bolletjes hars in contact komen met het aangevoerde leidingwater, gaan ze de calcium ionen en de magnesium ionen er uit filteren en deze gaan omzetten in natrium ionen. De ionenuitwisselaar raakt na een bepaalde tijd verzadigd met calcium ionen en magnesium ionen. De waterontharder zal op dat moment beginnen met een regeneratieproces op te starten. Hier komt het regeneratiezout op de proppen. De harsbolletjes worden gespoeld met het zout dat werd opgelost in water. De losgekomen calcium ionen en magnesium ionen worden samen met het overtollige zout en het spoelwater via de riolering afgevoerd.

Is zacht water eigenlijk drinkbaar en wat is de ideal hardheid?

Zacht water is uiteraard gewoon te drinken. Het water dat door een waterontharder is gefilterd voldoet volledig aan de wettelijke opgelegde normen, opgelegd voor water dat bedoeld is voor consumptie. Waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse graden (°D). Het meest zachte water heeft een hardheidsgraad van 0 °D. Pas bij deze waterhardheid is het voorkomen van kalkafzetting volledig gegarandeerd. Deze ideale hardheid moet zo veel als mogelijk behaald worden om een optimale werking van de waterontharder te bekomen.

Is het onthardingshars niet schadelijk voor onze gezondheid?

Nee, het hars dat wordt gebruikt om te ontharden is zeker niet schadelijk voor onze gezondheid. De harskorrels voldoen aan de wettelijke normen die door de wetgevende instanties van de verschillende Europese landen worden opgelegd en kunnen dus veilig worden gebruikt.

Moet koud water ook onthard worden?

Ja, koud water moet ook onthard worden. Koud water veroorzaakt ook een kalkafzetting. Dit kan je duidelijk zien aan bijvoorbeeld de drinkbak van uw huisdier. Het is zo dat warm water sneller kalkaanslag veroorzaakt, maar bij heel wat huishoudtoestellen wordt het koude water opgewarmd, waardoor er wel een snelle kalkaanslag plaats zal vinden.

Kan ik elk soort zout gebruiken om te ontharden?

Nee, dat kan niet. Gebruik enkel regeneratiezout dat specifiek voor de waterontharders werd ontwikkeld. Enkel deze zouten zullen een efficiënte werking van uw je apparaat garanderen. Het gebruiken van een zout die niet voor het regenereren van een waterontharder geschikt is, kan ernstige schade aan het toestel veroorzaken.

Wat doet het regeneratiezout?

Bij elke regeneratie spoelt het zout de calcium ionen en de magnesium ionen die zich op de bolletjes hard hebben vastgezet weg. Deze ionen worden samen met het overtollige zout via het spoelwater in de riolering geloosd. Het ontharden van het leidingwater gebeurt met regeneratiezout of natriumchloride gebruikt. Men zou inderdaad kunnen stellen dat dergelijke stoffen schadelijk zijn voor het milieu. Maar doordat deze stoffen in de eerste plaats in heel kleine hoeveelheden aanwezig zijn en ze bovendien heel sterk afgelengd worden doordat ze met liters spoelwater worden vermengd, is de schade die ze aan het milieu toe brengen te verwaarlozen. Daarnaast heeft het gebruik van een waterontharder ook heel wat positieve invloeden op het milieu: het energieverbruik daalt en er moeten minder wasmiddelen, zepen en detergenten worden aangekocht.

Hoe vaak moet ik het zout van de waterontharder aanvullen?

Dit hangt van een aantal factoren af, zoals bijvoorbeeld de hardheid van het water. Reken op een gemiddeld verbruik tussen de 50 en de 100 kilo op jaarbasis.

Wat zijn de voordelen van het plaatsen van een waterontharder?

In de eerste plaats is de zachtheid van het water dat uit uw kranen stroomt een groot voordeel. Het water voelt helemaal anders aan. Daarnaast zal u veel minder poetswerk hebben. U zal veel minder last ondervinden van die vervelende kalkaanslag. Vooral in de badkamer zal het verschil snel duidelijk worden. U hoeft minder schoonmaakproducten aan te kopen. Daarnaast zal de levensduur van huishoudelijke toestellen aanzienlijk worden verlengd. Beide laatste voordelen zal u voornamelijk als positief ervaren in uw portemonnee.

Is er een onderhoud nodig voor mijn waterontharder?

Ja, het is aangewezen om uw waterontharder regelmatig aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen. Dit zal ten goede komen aan de werking van het apparaat enerzijds, maar anderzijds ook de levensduur van de waterontharder verlengen. Hou rekening met een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een professioneel bedrijf. Zij zullen bovendien ook bepaalde fouten of mankementen aan het toestel kunnen detecteren.

Ontdek de mogelijkheden van een waterontharder zelf

Wil je na het lezen van alle veelgestelde vragen zelf een waterontharder aanschaffen? Vraag dan direct offertes aan en ontdek wat de mogelijkheden zijn voor jouw huishouden. De prijsopgaven geven jou een beeld van de prijzen die bedrijven in de omgeving hanteren voor zowel de waterontharder als de installatie en het eventuele onderhoud. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je bekijken waar je goedkoop uit bent en waar de kwaliteit het hoogst is. Zodra je een goede vergelijking hebt gemaakt kun je gelijk een afspraak maken om de waterontharder te laten plaatsen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vergelijk waterontharders die het kalk uit het water halen (geen magneten). Vraag in 1 keer gratis meerdere offertes op bij diverse waterontharder specialisten. Vergelijk het aanbod en kies de beste deal. Bespaar tot wel 30% op de kosten door te vergelijken!