Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

veel gestelde vragen wateronthardersEen waterontharder brengt veel benodigde kennis met zich mee. Niet alleen moet je namelijk weten welke modellen er beschikbaar zijn, ook is het belangrijk om van andere aspecten voldoende te weten. Het kan daarom belangrijk zijn om op zoek te gaan naar de juiste informatie. Veel mensen vragen zich echter hetzelfde af, waardoor de vragen en de bijbehorende antwoorden gebundeld worden en overzichtelijk bij elkaar komen te staan. Onderstaande informatie geeft een eerste inkijk in de veelgestelde vragen, zodat de eerste voorbereidingen getroffen zijn en je eenvoudiger aan de slag kunt met de aankoop van een waterontharder.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Kan ik veel geld besparen door de installatie van een waterontharder?

Een groot aantal wetenschappelijke studies wijzen wel degelijk uit dat er een relatief hoog bedrag kan uitgespaard worden door het installeren en vooral door het efficiënt gebruiken van een waterontharder. Het Amerikaanse Battelle Memorial Institute voerde bijvoorbeeld in 2009 een uitgebreid onderzoek uit onder de algemene leiding van het gerenommeerde Water Quality Research Foundation. Ook Aqua Belgica, alias de Belgische Federatie voor Waterbehandeling, onderzoekt dit gegeven. Zij berekenden dat een gezin dat bestaat uit vier personen tot 650 euro per jaar kan besparen door een waterontharder te installeren.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterverzachter werkt op basis van wat men een ionenuitwisselaar noemt. Deze ionenuitwisselaar is eigenlijk niets meer dan kleine bolletjes kunsthars. Wanneer deze bolletjes hars in contact komen met het aangevoerde leidingwater, gaan ze de calcium ionen en de magnesium ionen er uit filteren en deze gaan omzetten in natrium ionen. De ionenuitwisselaar raakt na een bepaalde tijd verzadigd met calcium ionen en magnesium ionen. De waterontharder zal op dat moment beginnen met een regeneratieproces op te starten. Hier komt het regeneratiezout op de proppen. De harsbolletjes worden gespoeld met het zout dat werd opgelost in water. De losgekomen calcium ionen en magnesium ionen worden samen met het overtollige zout en het spoelwater via de riolering afgevoerd.

Is zacht water eigenlijk drinkbaar en wat is de ideal hardheid?

Zacht water is uiteraard gewoon te drinken. Het water dat door een waterontharder is gefilterd voldoet volledig aan de wettelijke opgelegde normen, opgelegd voor water dat bedoeld is voor consumptie. Waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse graden (°D). Het meest zachte water heeft een hardheidsgraad van 0 °D. Pas bij deze waterhardheid is het voorkomen van kalkafzetting volledig gegarandeerd. Deze ideale hardheid moet zo veel als mogelijk behaald worden om een optimale werking van de waterontharder te bekomen.

Is het onthardingshars niet schadelijk voor onze gezondheid?

Nee, het hars dat wordt gebruikt om te ontharden is zeker niet schadelijk voor onze gezondheid. De harskorrels voldoen aan de wettelijke normen die door de wetgevende instanties van de verschillende Europese landen worden opgelegd en kunnen dus veilig worden gebruikt.

Moet koud water ook onthard worden?

Ja, koud water moet ook onthard worden. Koud water veroorzaakt ook een kalkafzetting. Dit kan je duidelijk zien aan bijvoorbeeld de drinkbak van uw huisdier. Het is zo dat warm water sneller kalkaanslag veroorzaakt, maar bij heel wat huishoudtoestellen wordt het koude water opgewarmd, waardoor er wel een snelle kalkaanslag plaats zal vinden.

Kan ik elk soort zout gebruiken om te ontharden?

Nee, dat kan niet. Gebruik enkel regeneratiezout dat specifiek voor de waterontharders werd ontwikkeld. Enkel deze zouten zullen een efficiënte werking van uw je apparaat garanderen. Het gebruiken van een zout die niet voor het regenereren van een waterontharder geschikt is, kan ernstige schade aan het toestel veroorzaken.

Wat doet het regeneratiezout?

Bij elke regeneratie spoelt het zout de calcium ionen en de magnesium ionen die zich op de bolletjes hard hebben vastgezet weg. Deze ionen worden samen met het overtollige zout via het spoelwater in de riolering geloosd. Het ontharden van het leidingwater gebeurt met regeneratiezout of natriumchloride gebruikt. Men zou inderdaad kunnen stellen dat dergelijke stoffen schadelijk zijn voor het milieu. Maar doordat deze stoffen in de eerste plaats in heel kleine hoeveelheden aanwezig zijn en ze bovendien heel sterk afgelengd worden doordat ze met liters spoelwater worden vermengd, is de schade die ze aan het milieu toe brengen te verwaarlozen. Daarnaast heeft het gebruik van een waterontharder ook heel wat positieve invloeden op het milieu: het energieverbruik daalt en er moeten minder wasmiddelen, zepen en detergenten worden aangekocht.

Hoe vaak moet ik het zout van de waterontharder aanvullen?

Dit hangt van een aantal factoren af, zoals bijvoorbeeld de hardheid van het water. Reken op een gemiddeld verbruik tussen de 50 en de 100 kilo op jaarbasis.

Wat zijn de voordelen van het plaatsen van een waterontharder?

In de eerste plaats is de zachtheid van het water dat uit uw kranen stroomt een groot voordeel. Het water voelt helemaal anders aan. Daarnaast zal u veel minder poetswerk hebben. U zal veel minder last ondervinden van die vervelende kalkaanslag. Vooral in de badkamer zal het verschil snel duidelijk worden. U hoeft minder schoonmaakproducten aan te kopen. Daarnaast zal de levensduur van huishoudelijke toestellen aanzienlijk worden verlengd. Beide laatste voordelen zal u voornamelijk als positief ervaren in uw portemonnee.

Is er een onderhoud nodig voor mijn waterontharder?

Ja, het is aangewezen om uw waterontharder regelmatig aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen. Dit zal ten goede komen aan de werking van het apparaat enerzijds, maar anderzijds ook de levensduur van de waterontharder verlengen. Hou rekening met een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een professioneel bedrijf. Zij zullen bovendien ook bepaalde fouten of mankementen aan het toestel kunnen detecteren.

Ontdek de mogelijkheden van een waterontharder zelf

Wil je na het lezen van alle veelgestelde vragen zelf een waterontharder aanschaffen? Vraag dan direct offertes aan en ontdek wat de mogelijkheden zijn voor jouw huishouden. De prijsopgaven geven jou een beeld van de prijzen die bedrijven in de omgeving hanteren voor zowel de waterontharder als de installatie en het eventuele onderhoud. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je bekijken waar je goedkoop uit bent en waar de kwaliteit het hoogst is. Zodra je een goede vergelijking hebt gemaakt kun je gelijk een afspraak maken om de waterontharder te laten plaatsen.

 

 • Wat is de beste waterontharder ?
  De beste waterontharder is lastig te zeggen, maar haalt in ieder geval het kalk uit het water. Een dergelijk model is geschikt voor gezinnen en heeft een krachtige werking door de hoogwaardige kunsthars.
 • Wat kost een waterontharder
  De aanschaf van een waterontharder ligt tussen de €1000 en €1500. De installatie zelf kost €200. Meer informatie? Klik dan hier
 • Welke waterontharder heb ik nodig
  Dit ligt aan jouw gebruik. Als je weet wat je gebruikt dan weet je ook welke waterontharder jij nodig hebt.
 • Heeft een waterontharder zin
  Als je last hebt van kalkvorming thuis, dan heeft het zeker zin.
 • Wat doet een waterontharder
  Een waterontharder filtert het water met harskorrels die calcium en magnesium opnemen uit het water. De harskorrels worden dan schoongespoeld door zout. Zo heb je zacht en kalkvrij water.
 • Waar blijft de kalk bij waterontharder
  Het kalk wordt weggespoeld via een afvoer ongeveer een keer per week. Een aansluiting op het riool is dus noodzakelijk net als bij een wasmachine.
 • Wat is het verschil tussen waterontharder en waterontkalker
  Een waterontharder en waterontkalker zijn synoniemen. In Nederland en België wordt de term waterontharder het meest gebruikt.
 • Waar kan je het beste de waterontharder plaatsen
  Een waterontharder hoort altijd naast een watermeter geplaatst te worden. Dit kan dan bijvoorbeeld in de bijkeuken, garage, kruipruimte of meterkast zijn.
 • Wat zit er in een waterontharder
  De meest gebruikte manier van water ontharder is door een ionenuitwisseling. Deze waterontharder heeft een harsfilter met miljoenen harsbolletjes. Als het harde water stroomt zullen de kalkdeeltjes zich aan het harsbolletjes hechten.
 • Wat is de functie van het zout in de waterontharder
  Het zout in de waterontharder zorgt voor het volgende: minder kalkaanslag en verstoppingen, minder zeep en schoonmaakmiddel nodig, lager energieverbruik en het apparatuur en leidingen gaan langer mee.
 • Wat kost zout voor waterontharder
  Een zak van 25 kg kost ongeveer rond de €25.
 • Welk zout voor waterontharder
  Er zijn vier soorten zout namelijk tabletten, kristallen, zoutblok en granulair. De vorm maakt eigenlijk helemaal niet uit het gaat echter om de kwaliteit. Dit wordt bepaald op zuiverheid en hardheid en op de afwezigheid van onoplosbaarheden en additieven.
 • Hoe zout bijvullen waterontharder
  De meeste waterontharders zullen een waarschuwing geven als het zout bijgevuld moet worden. Als je de deksel van de waterontharder afhaalt kan je zo het zout bij vullen. Voor meer informatie klik hier
 • Hoeveel zout nodig voor waterontharder
  Per 1 liter heb je 360 gram zout nodig.
 • Hoe vaak moet een waterontharder regenereren
  Dit ligt aan hardheid van leidingwater, resthardheid instelling, waterverbruik en inhoud van ionenwisselaar.
 • Hoeveel water gebruikt een waterontharder
  Om dit te bepalen moet je het aantal liter harsen x 6 doen. Daarnaast ligt het ook aan jouw verbruik.
 • Wat zijn de nadelen van een waterontharder
  Je moet regelmatig het zout bijvullen, hoe vaak het precies is hangt af van jouw verbruik. Een ander nadeel is dat de aanschaf van de waterontharder aan de prijzige kant ligt. Ben je benieuwd naar de andere nadelen? Klik dan hier
 • Hoe snel werkt een waterontharder
  Vanaf het moment dat de waterontharder is geïnstalleerd werkt het gelijk. Het materiaal van de leiding heeft geen invloed op de werking van de waterontharder, het materiaal maakt dus ook niet veel uit. Wel merk je pas verschil na een paar weken.
 • Hoe werkt een waterontharder met magneet
  Een waterontharder met magneet voorkomt dat in water opgeloste deeltjes zich combineren met carbonaat. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs. Meer weten? Klik dan hier
 • Heb ik hard of zacht water
  Dit ligt aan de regio waar jij woont. Er zijn een aantal sites waar je kan zien welke regio’s hard of zacht water hebben.
 • Kan waterontharder in kruipruimte
  Ja, dat is zeker mogelijk. Dit wordt dan gedaan met een zogenaamde duo model waterontharders. Deze zijn wat lijviger en hebben ontsierende leidingen en moeten stevig gemonteerd worden. Benieuwd naar de voordelen en kosten? Klik dan hier.
 • Kan een magneet water ontharden
  Er is nog geen wetenschappelijk bewijs hier voor. Dus koop een waterontharder met filter waarbij kalk uit het water wordt gehaald.
 • Wat kost een waterontharder AMFA 4000
  De AMFA 4000 kost €169. Dit is waterontharder met magneet, er is nog geen wetenschappelijk bewijs waarin staat of een magneet water kan ontharden.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging