Informatie en tips over waterontharders
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

kosten besparing waterontharderKosten besparing waterontharder? Een waterontharder kan een echte uitkomst zijn voor mensen die wonen in een gebied met hard water. Hard water zorgt er namelijk voor dat je meer schoonmaakmiddelen moet gebruiken, harder moet stoken om apparaten draaiende te houden en dat je apparaten minder lang meegaan. Dit zijn niet de enige gebieden waar je op kunt besparen. Voor een relatief lage prijs kun je al van veel voordelen genieten. Hier kun je lezen hoeveel je moet investeren in een waterontharder, wat je ervoor terugkrijgt en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

 

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

 

Hoe werkt een waterontharder?

Waterontharders werken met een filter die gevuld is met harskorrels. Deze harskorrels halen de kalk en het magnesium uit het water waardoor het zacht wordt. Daarna wordt deze filter gereinigd met schoonmaakzout. Dit zout moet af en toe worden aangevuld. Dit kun je zelf doen, het zout kost niet veel, of je kunt het jaarlijks laten doen tijdens een onderhoudsbeurt.

De prijs voor een waterontharder

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder hangt af van het type dat je aanschaft en je watergebruik. Er zijn elektronische waterontharders die het water filteren middels een tijdschakelaar en er zijn mechanische waterontharders die kijken naar je watergebruik en het water filteren op vraag. Elektronische waterontharders zijn duurder, maar hebben meer instellingen en kunnen op afstand worden bestuurd (wifi). De volgende tabel geeft de kosten weer voor een nieuwe waterontharder, inclusief BTW en eventuele andere uitgaven die je zou kunnen hebben.

 

Soort waterontharder en materiaal Prijs
Mechanische waterontharder Vanaf €750
Elektronische waterontharder Vanaf €950
Installatie €200

 

Zorg er dus wel voor dat je een waterontharder aanschaft die jouw verbruik aankan. Gebruik je meer, dan zal de waterontharder duurder zijn. Vanaf het moment dat je de waterontharder aanzet zal je gebruik gaan maken van de voordelen die het met zich meebrengt.

Financieel rendement

Je zal jaarlijks geld terugverdienen op een aantal uitgaven. Zo is er ten eerste het energieverbruik. Omdat apparaten vanbinnen last krijgen van kalkaanslag hebben ze soms wel 20 procent meer energie nodig om goed te kunnen werken. Met zacht water zullen deze apparaten gemiddeld 30 procent langer meegaan. Je hebt tot 50 procent minder zeepproducten nodig voor jezelf, voor je wasmachine en vaatwasser. Ook zal je geen ontkalkingsmiddelen meer hoeven te kopen. Al met al kun je zeker tussen de €100 en €200 besparen per jaar op deze punten alleen.

Rendement in comfort

Behalve de financiële voordelen, zal je ook andere veranderingen zien en voelen. Na het douchen voelt je huid minder strak en droog aan en je haar zal ook beter voelen en meer gaan glanzen. Heb je huidproblemen zoals eczeem, dan kunnen deze aanzienlijk verminderen. Je textiel zal zachter voelen en minder snel dof worden en slijten. En ook heb je geen aanslag meer op de muren van je badkamer of op bijvoorbeeld de auto na het wassen.

Rendement in duurzaamheid

Door een waterontharder aan te schaffen ben je milieuvriendelijker bezig. Je gebruikt minder stroom, dus je CO2-uitstoot gaat naar beneden. Je zal minder schoonmaakmiddelen loslaten in het water en je apparaten gaan langer mee, zodat je deze minder vaak hoeft te vervangen. Ook zullen alle oppervlakten die met het water in contact staan, zoals leidingen en elementen beschermd worden tegen kalkaanslag.

Hou controle over de kosten

Een waterontharder is niet duur in de aankoop, maar niemand betaalt graag te veel. Hier kun je lezen hoe je nog meer kunt besparen op de aankoop en het onderhoud van je waterontharder.

  • Tweedehands: ben je geïnteresseerd, maar heb je een beperkt budget? Hou dan de online of fysieke tweedehands verkooppunten in de gaten. Soms kun je hier al een degelijke mechanische waterontharder aanschaffen voor €100. Voor €300 inclusief installatie kun je dus al klaar zijn.
  • Onderhoud: soms kun je een onderhoudscontract afsluiten met het installatiebedrijf, maar deze handelingen kun je ook goed zelf. Koop een watertestkit, vul het zout bij, smeer de onderdelen en maak de machine goed schoon. Door dit zelf te doen bespaar je €100 tot €150 op een onderhoudsbeurt.
  • Kies een lokaal installatiebedrijf: daarmee kun je voorrijkosten vermijden of minimaal houden, maar heb je tegelijkertijd alle relevante regionale kennis en contacten bij de hand en steun je de plaatselijke economie.

Met onze vergelijkingstool kun je nog meer besparen

Door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool kun je tot 40 procent besparen op de totaalprijs. Offertes verzamelen en vergelijken is essentieel bij de voorbereiding van elke klus, maar kan ook langdradig en monotoon zijn, omdat je telkens hetzelfde verhaal moet doen. Gebruik je onze vergelijkingstool dan vul je maar één keer al je details in, en kun je binnen een korte tijd een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw regio. Deze vergelijk je vervolgens op punten die voor jou relevant zijn, zodat je makkelijk tot de juiste conclusies komt wat betreft jouw nieuwe waterontharder.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Het bedrijf 24Man B.V. achter de Amfa4000 en Waterontharder .com van Julio Rosier is Failliet

mei 28, 2024

Laatst bewerkt op: 03 jun 2024 Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in