Informatie en tips over waterontharders
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

waterontharder tipsWaterontharder tips nodig? Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen, dan heb je waarschijnlijk al gezien dat er een groot aantal opties zijn. Soms is het lastig om door de bomen het bos te zien en te bepalen welke ontharder het beste is voor jouw huishouden. Hier vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij de aanschaf.

 

 

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

 

Tip 1: kijk naar je watergebruik

Een waterontharder moet worden aangepast op het watergebruik van het huishouden. Zijn jullie met veel mensen thuis, dan zal je een waterontharder moeten kiezen die deze vraag aankan. Voor grote gebruikers kan het handig zijn om een machine aan te schaffen met dubbele cilinders. Deze kunnen meer water tegelijkertijd aan en je hebt altijd beschikking over zacht water, ook als de machine bezig is met het reinigen van de filters. Kleine huishoudens kunnen echter prima functioneren op een ontharder met één filter. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je geen zacht water hebt als de machine aan het regenereren is. Bij laag verbruik is dit natuurlijk een stuk minder vaak.

Tip 2: kies een besturingssysteem dat bij je eisen past

Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen mechanische en elektronische waterontharders. De mechanische soort is goedkoper en werkt niet op stroom. De elektronische kun je bijvoorbeeld besturen via de wifi. De tijden kun je zelf instellen en zo afstemmen op jouw watergebruik. Een nadeel van dit systeem is dat het ook water filtert als het niet nodig is. Met een mechanische waterontharder kun je dit probleem oplossen want die wordt aangestuurd door het volume. Deze zal dus alleen gaan filteren als de voorraad zacht water op begint te raken.

Tip 3: bekijk online marktplaatsen

Je kunt rekenen op een investering van tussen de €1000 en €1500 voor een kleine waterontharder met één cilinder. Dit is inclusief installatie. Echter, vaak worden er op online marktplaatsen ook prima apparaten aangeboden voor een fractie van de prijs. Hier moet je wel geduld voor hebben, want het kan even duren voordat er een geschikte waterontharder voor jouw situatie wordt aangeboden. Toch kan het betekenen dat je een machine kunt kopen met en dubbele cilinder terwijl je je die nieuw niet kunt veroorloven. Heb je er een gevonden, dan zal je deze vervolgens wel moeten laten installeren en dit kost ongeveer €200. Je kunt geld besparen op de installatiekosten door meerdere offertes te vergelijken van lokale specialisten.

Tip 4: een onderhoudscontract is vaak niet noodzakelijk

Vaak bieden leveranciers van waterontharders naast garantie ook een onderhoudscontract aan. Hier zitten reparaties meestal ook bij inbegrepen, tenzij je dit niet wilt. Ze zullen er dan voor zorgen dat je zout op tijd wordt aangevuld en ze zullen één keer per jaar je machine helemaal nakijken. Bepaalde onderdelen worden gesmeerd, gereinigd en vervangen indien nodig. Ook zullen ze een watertest doen om te kijken wat de hardheid van je water daadwerkelijk is en om te zien of er zich geen bacteriën in het water bevinden die schadelijk kunnen zijn. Als je deze overeenkomst aangaat, heb je in principe geen omkijken meer naar je machine. Echter, je betaalt hier vaak wel een aardig bedrag voor terwijl je ook zelf het zout kunt aanvullen en het onderhoud kunt doen. Maak daarom een goede berekening en besluit voor jezelf of je dit het extra geld waard vindt of niet.

Tip 5: een waterontharder is niet alleen handig in regio’s met hard water

De hardheid van water wordt uitgedrukt in Dh. Dit staat voor Duitse hardheid. Is de Dh waarde van jouw water hoger dan 14, dan wordt dit als hard water geclassificeerd. Kalkaanslag vormt zich echter al bij een Dh waarde van 3. Omdat in Nederland veel van het water uit de grond komt en deze grond vroeger zeebodem was en dus vol zit met afzettingen van schaaldieren, kom je al gauw aan een waarde die een stuk hoger ligt dan 3. Daarom kan het in Nederland in meerdere gevallen zeer gunstig zijn om een waterontharder te laten installeren. Beveilig nu ook je huis tegen inbraak met alarmsystemen.

Tip 6: stel je waterontharder niet in op 0

Het is geen goed idee om je waterontharder al het kalk uit je water te laten halen. Kalk is namelijk een mineraal dat ons lichaam in kleine hoeveelheden wel nodig heeft. Eén van de bronnen van kalk in Nederland is het water dat uit onze kranen komt. Water met een dH-waarde van onder de 8 wordt al als zacht beschouwd. Stel je waterontharder in op 2 tot 4 dH en je zal geen last krijgen van kalkaanslag. Tegelijkertijd krijgt je lichaam nog wel de juiste hoeveelheid kalk binnen die het nodig heeft om gezond te blijven.

Tip 7: wees je bewust van de nadelen

Waterontharders hebben natuurlijk vele voordelen. Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, je gebruikt veel minder zeepproducten, je haar en je huid zijn zachter, er is veel minder aanslag en je textiel blijft langer mooi. Daarnaast gaan je elektrische apparaten zoals je koffiezetapparaat, je waterkoker en je wasmachine wel 30 procent langer mee. Het is echter niet onverstandig om ook de nadelen in overweging te nemen. Na het installeren van een waterontharder ben je namelijk niet klaar. Het is aan jou om te bepalen of de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen.

  • Zout: je moet het zout in je waterontharder regelmatig bijvullen en op peil houden.
  • Lawaai: sommige waterontharders zijn erg lawaaierig. Dit is belangrijk wanneer je de plaatsing bepaalt.
  • Afvoer: een waterontharder heeft een goede afvoer nodig. Als deze niet bij de hand is zal je hem moeten laten aanleggen.
  • Kosten: nadat je de initiële kosten van €1000 – €1500 hebt betaald, zal je jaarlijks kosten maken aan het zout dat de waterontharder gebruikt, de elektriciteit die het verbruikt en het onderhoud.

Tip 8: vergelijk offertes met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen, dan zal je deze klus plannen door offertes aan te vragen. Op die manier weet je precies wat er in jouw regio geboden wordt, met welke voorwaarden en voor welke prijs. Dit kan een tijdrovende klus zijn, omdat je alle bedrijven af moet gaan met hetzelfde verhaal voordat ze je een offerte kunnen geven. Daarom kun je een boel tijd besparen door onze vergelijkingstool te gebruiken. Dit is gratis en je verplicht jezelf tot niks, maar je hoeft maar één keer je gegevens achter te laten. Binnen een korte tijd kun je dan een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw regio. Deze vergelijk je vervolgens op de aandachtspunten die voor jou van belang zijn. Alleen als je alle mogelijkheden hebt overwogen kun je een juiste beslissing maken wat betreft jouw nieuwe waterontharder.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Het bedrijf 24Man B.V. achter de Amfa4000 en Waterontharder .com van Julio Rosier is Failliet

mei 28, 2024

Laatst bewerkt op: 03 jun 2024 Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in