Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

Capaciteit en het regenereren van de waterontharderEen waterontharder is een goede manier om ervoor te zorgen dat er geen kalk in het water zit. Doordat de hardheid bij veel regio’s flink oploopt, kan dit vaak jouw sanitair, huishoudelijke apparaten en wasgoed aantasten. Een waterontharder zorgt ervoor dat dit niet tot nauwelijks gebeurt. Echter moet je dan wel weten wat de capaciteit is tussen het regenereren van de waterontharder. Onderstaande informatie geeft jou alle kennis die je nodig hebt om op de juiste manier een waterontharder aan te gaan schaffen.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Verschillende modellen met een andere capaciteit

Een waterontharder komt in verschillende modellen, waarbij de onthardingscapaciteit kan verschillen. Dit is de grootte van de ontharder, wat aangeeft hoeveel kalk er uit het leidingwater verzameld kan worden. Pas wanneer de waterontharder verzadigd is en overgaat tot het regenereren. Met dit proces wordt de verzamelde kalk afgevoerd op het riool, waardoor de ontharding weer verder plaats kan vinden zonder dat je zelf nog iets gaat merken van de hardheid van het water in jouw regio. Je zult er daarom rekening mee moeten houden dat je ook naar jouw eigen watergebruik gaat kijken.

Afhankelijk van het watergebruik

Het watergebruik speelt namelijk een rol bij de capaciteit van de waterontharder en de mate waarin de kalk eruit gehaald moet gaan worden. Het maakt in feite niet uit of de capaciteit hoog of laag is, zolang je maar goed hebt gekeken naar jouw eigen waterverbruik en de hardheid van het water. Wanneer je in een regio woont waar de hardheid hoog is, dan zul je een hogere capaciteit moeten hebben om geen problemen te ondervinden van de kalk. Je wilt immers niet te veel schoon hoeven te maken doordat er geen aanslag is, maar ook de keukenapparaten die langer meegaan door zachter water.

Een bepaalde grootte met meerdere factoren

De capaciteit van de waterontharder heeft niets te maken met de maximale doorstroomsnelheid. Dit is namelijk een geheel andere eigenschap van de waterontharder en kan daarbij niet in verband worden gebracht met de regeneratie. Maar wat is de capaciteit dan precies? Het is in het algemeen niet zomaar uit te leggen, maar kan als een bepaalde grootte gezien worden. Vergelijk het bijvoorbeeld met een bepaald soort eten. Je zult jezelf hierbij af moeten vragen hoeveel mensen ervan eten, hoe vaak ze hiervoor kiezen en hoe dik of hoeveel er gebruikt wordt. Pas dan kun je een conclusie trekken op basis van een capaciteit van een waterontharder.

Relaties gelegd voor de beste specificaties

De capaciteit van een waterontharder is echter wel een belangrijk criterium wanneer je een keuze moet maken voor een bepaald model. Daarom wordt dit altijd aangegeven bij de specificaties. De leverancier brengt jou hierdoor als het ware op de hoogte van de grootte van de waterontharder, waarbij een relatie wordt gelegd tussen het aantal inwoners, het waterverbruik per jaar en welk model hierbij past. De hardheid van het water wordt hierbij echter niet meegenomen in het advies. Desondanks moet je deze hardheid ook meenemen in de capaciteit, omdat er anders niet op het goede moment een regeneratie plaats kan vinden. Wanneer dit niet gebeurt, bestaat er een kans dat je opnieuw kalk in het water krijgt.

Een aantal punten van belang

Zodra de volledige capaciteit bereikt is, begint de regeneratie. Tijdens dit proces wordt de opgevangen kalk afgevoerd via het riool, waardoor deze niet meer met het water door de waterleiding toe komt. Hiervoor moeten een aantal dingen in het achterhoofd houden:

  • Gebeurt op meerdere momenten
  • Kan bij modellen ingesteld worden
  • Bij sommige modellen zit je zonder water

Wanneer je een model aanschaft dat automatisch aan de regeneratie begint, kan het zijn dat je hier wat van gaat merken. Er zijn namelijk modellen die direct beginnen wanneer de capaciteit bereikt is, waardoor er tijdelijk geen water uit de kraan komt. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een tijd in te stellen voor het regenereren, waardoor je het bijvoorbeeld in de nacht plaats kunt laten vinden.

Meer onderhoud dan alleen de regeneratie

In de praktijk wordt het moment van regenereren dus bepaald door de capaciteit van de waterontharder. De intervaltijd is daarbij een aantal dagen, zoals bijvoorbeeld zes dagen. Je voorkomt hiermee dat je nieuwe kalkaanslag in huis krijgt en kunt ook jouw wasgoed weer zacht houden. Houd er daarbij wel rekening mee dat dit niet het enige is wat aan een waterontharder gedaan moet worden. Zo moet ook het onthardingszout regelmatig aangevuld worden, zodat de kalk daadwerkelijk opgenomen en afgevoerd kan worden. Zorg er daarom ook voor dat je dit zout op voorraad hebt, zodat je de waterontharder kunt laten regenereren wanneer de capaciteit bereikt is en je kunt genieten van het beste water uit jouw waterleidingen.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw huishouden

Wil je zelf een waterontharder met de juiste capaciteit in huis halen? Vraag dan direct offertes aan bij bedrijven bij jou in de buurt en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jouw huishouden. Je ziet dan direct hoeveel je gaat betalen en kunt de prijsopgaven naast elkaar leggen voor de beste vergelijking. Hoe meer prijzen je weet, hoe beter je een beslissing kunt maken. Ook voorkom je hiermee dat je te veel gaat betalen voor jouw nieuwe waterontharder. Wacht daarom niet te lang en vraag de offertes met slechts enkele klikken aan en geniet van de voordelen die het met zich mee gaat brengen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging