Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

Doorstroomcapaciteit voor jouw huishoudenBij een waterontharder komt meer kijken dan alleen de aanschaf en installatie van het apparaat. De specificaties vliegen je namelijk om de oren, waardoor het lastig wordt om alles voor jezelf op een rijtje te zetten en voor jezelf te bepalen wat de beste oplossing voor jouw huishouden is. Een van de zaken waar je op moet letten bij de aanschaf is de doorstroomcapaciteit. Hoewel je er wellicht wel een idee van hebt, is het toch goed om te bekijken wat het daadwerkelijk betekent. Alleen op deze manier kun je de voor- en nadelen op een rijtje zetten en kun je op een goede manier een keuze maken.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

De doorstroomcapaciteit uitgedrukt in termen

De doorstroomcapaciteit wordt ook wel de doorstroomsnelheid genoemd. Dit geeft namelijk aan hoeveel liter water er onthard wordt per tijdseenheid. Oftewel: hoeveel de waterontharder maximaal kan leveren voordat deze verzadigd is. Zo worden de termen kubieke meter per uur en liters per minuut vaak gebruikt om deze aan te geven. De doorstroomsnelheid is wellicht in eerste instantie niet direct iets waar je jezelf zorgen om maakt, totdat je gaat bekijken wat het allemaal teweeg kan brengen. Je zult het daarom zeker mee moeten nemen in de overweging bij de aankoop.

Meerdere gevolgen van de doorstroomsnelheid

Wanneer je niet goed naar de doorstroomcapaciteit kijkt, dan kan dit tot het volgende leiden:

  • Een miezerige straal water uit de douchekop
  • Te veel kalk in het water
  • Wegvallen van de druk over het algemeen

Je zult daarom altijd naar de huidige doorstroomsnelheid moeten kijken voordat je overgaat op een waterontharder. Je wilt immers voorkomen dat je meer kwijt tijd gaat zijn aan bijvoorbeeld het vullen van een bad en ook niet meer kalk dan nodig in het water. De waterontharder moet dit immers gaan ontharden zodat je alleen nog maar voordelen kan hebben.

Met een enkele test weet je de juiste snelheid

Maar hoe bepaal je dan welke doorstroomcapaciteit je nodig hebt? Hiervoor kun je een kleine test uitvoeren. Je kunt namelijk een emmer onder de kraan zetten, waarbij je de koud- en warmwaterkraan in zijn geheel openzet. Daarna is het wachten tot de emmer volledig vol gelopen is. De tijd waarin dit gebeurt, is de doorstroomsnelheid. Pas wanneer je deze test uitgevoerd hebt, kun je gaan kijken naar de mogelijkheden en selecteren welke waterontharders hier het dichtstbij in de buurt komen. De selectie die hieruit is ontstaan kan de keuze ook eenvoudiger maken, doordat je de lijst al flink beperkt hebt.

De beperkingen komen om de hoek kijken

Er zijn echter ook beperkingen wat betreft de doorstroomcapaciteit. Vaak zijn mensen namelijk op zoek naar een waterontharder die zoveel mogelijk kalk en magnesium uit het water kan onthalen in een te korte tijd. Echter is het in sommige regio’s niet haalbaar om ook daadwerkelijk het harde water volledig te ontharden, doordat er ook een bepaalde capaciteit is van de onthardingskorrels. Het volume van de korrels bepalen hiermee ook gelijk de doorstroomsnelheid. Hoe groter de ionenwisselaar, hoe groter de snelheid gaat worden. Hier zul je dus rekening mee moeten houden bij de aankoop.

Een miezerige straal uit de kraan

De interne waterweerstand speelt dan ook nog een rol. Het water zal altijd goed door de ontharder heen moeten stromen, wat een bepaalde weerstand oplevert. De doorstroomcapaciteit kan hierdoor beperkt worden. Het kan daarom altijd beperkingen opleveren, zoals bijvoorbeeld de zachte straal die uit de kraan kan komen. Met een doorsnee huishouden zul je hier echter geen last van hebben. De waterontharders zullen dan altijd voldoende werk afleveren en je kunt alleen nog maar genieten van het zachte water. Vanaf dat moment kun je met een gerust hart jouw bad vol laten lopen en jouw wasgoed is altijd zacht.

Vergelijk handleidingen van de modellen

De doorstroomcapaciteit vergelijken kan ook voor narigheid zorgen. De specificaties staan namelijk lang niet altijd omschreven bij een model, waardoor je goed op moet letten. Zelfs als het erbij staat, kan dit voor verwarring zorgen. Als het een belangrijk criterium is waar jouw keuze op staat of valt, dan moet je op zoek gaan naar de handleiding van een bepaald model. Hier staat namelijk veel meer in dan wanneer je alleen bij de basisspecificaties gaat kijken. De verschillende handleidingen met elkaar vergelijken kan jou ook weer helpen om een betere keuze te maken en veel profijt te hebben van jouw waterontharder.

De prijzen die je kunt verwachten

Ook de prijs kan een groot verschil maken. Onderstaande tabel geeft aan welke kosten er op jouw pad kunnen komen bij de aankoop, de installatie en het verdere onderhoud van de waterontharder.

Wat Richtprijs
Elektronische waterontharder Tussen de 1000 en 1500 euro
Waterontharder met zoutblok Tussen 1800 en 2000 euro
Mechanische waterontharder Tussen 750 en 1000 euro
Duplex waterontharder Tussen 1400 en 1600 euro
Installatie 200 euro
Onderhoudscontract Tussen 100 en 150 euro

Vergelijk de mogelijkheden voor jouw waterontharder

Voor jezelf bekijken met welke doorstroomcapaciteit je te maken gaat krijgen en hoeveel geld je uiteindelijk kwijt gaat zijn voor een waterontharder? Vraag dan direct offertes aan van verschillende modellen bij bedrijven in de buurt en begin met het maken van een goede vergelijking. De prijsopgaven komen binnen een kort tijdsbestek naar je toe, zodat je een keuze kunt gaan maken. Daarna is het alleen nog een kwestie van het maken van een afspraak, zodat je kunt gaan genieten van water zonder kalk en altijd de beste oplossing voor jouw huishouden. Wacht daarom niet te lang en vraag de offertes in slechts enkele klikken aan.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging