Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 15 feb 2024

Waterontharders hebben veel voordelen: naast het zuiveren van je kraanwater, beschermen waterontharders tegen kalkaanslag in bijvoorbeeld je vaatwasser of wasmachine. Hierdoor gaat dit soort apparatuur langer mee. Bovendien kun je met waterontharders flink besparen op reinigingsmiddelen. In hoeverre zijn Nederlanders op de hoogte van deze voordelen? Hebben ze überhaupt wel kennis van de functies van een waterontharder? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, legde kosten-waterontharder.nl een aantal stellingen voor aan 1.061 Nederlanders. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

We kennen allemaal wel dat moment dat we in ons lege theeglas staren en daar vieze kalkresten zien. Niet fijn natuurlijk, want je weet nu dat je onzuiver water hebt gedronken. Dit zou misschien minder ‘normaal’ worden als Nederlanders wat beter op de hoogte zijn van de werking van waterontharders. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat bijna een derde van de dertigminners niet weet waarvoor waterontharders dienen. Benieuwd naar de verschillen tussen mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën? Bekijk dan de visual.

Ondanks dat waterontharding niet altijd de aandacht krijgt die het verdient, biedt het wel degelijk belangrijke voordelen. Gelukkig blijkt uit het onderzoek dat een groot deel van de respondenten is overtuigd van de werking van waterontharders. Met 72 procent zijn het vooral jonge vrouwen die enthousiast zijn, dames ouder dan zestig jaar zijn daarentegen een stuk minder positief gestemd. Benieuwd naar de mening van mannelijke leeftijdsgenoten? Je ziet het in de visual.

Eerder bleek al dat een groot deel van de Nederlanders beperkt op de hoogte is van de voordelen van waterontharding. Je zou dan ook denken dat Nederlanders niet veel willen betalen voor een waterontharder. Afhankelijk van de waterhardheid verschilt het belang van waterontharding ook nog eens per regio. Overijsselaars zijn in ieder geval het meest enthousiast. Maar liefst 47 procent van hen wil in de toekomst een waterontharder aanschaffen. Benieuwd naar hoe dit zit in jouw provincie? Bekijk dan de visual.

Schoon drinkwater, kostenbesparing en een langere levensduur van huishoudelijke apparatuur: de voordelen van een waterontharder zijn duidelijk, maar overtuigt dit Nederlanders ook? Deels wel. Zo heeft 37 procent van de dertigminners behoefte aan een waterontharder bij hen thuis, terwijl 22 procent van hun leeftijdsgenoten er komend jaar al in wil investeren. Bekijk de visual om te zien hoe in hoeverre dit geldt voor andere leeftijdscategorieën.

Waterontharding is gecompliceerder dan veel mensen denken. Zo zijn er verschillende typen waterontharders: op basis van filters en via magnetische ontharding. Ook hier zijn Nederlanders niet volledig van op de hoogte. Zo blijkt uit het onderzoek dat slechts dertien procent van de vrouwen onder de dertig weet van het verschil tussen de twee varianten. Bij mannen van dezelfde leeftijdscategorie ligt dit percentage met 26 procent een stuk hoger. Voor de exacte percentages verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën, bekijk je de visual.

 


Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging