Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Voor alle mensen die in een gebied met hard water wonen, kan een waterontharder een fantastische oplossing zijn. Stop met veel geld uitgeven aan zeepproducten, kalkreinigers en schoonheidsproducten. Investeer eenmalig in een waterontharder en halveer het gebruik van deze producten. Een mooie bijkomstigheid is dat je zo ook bijdraagt aan een beter milieu met een waterontharder. Ontdek hoeveel je betaalt voor een nieuwe waterontharder, waarom het milieu verbetert en hoe je de kosten onder controle houdt.

Wat is de werking van een waterontharder?

Een waterontharder werkt met een hars korrel filter. Deze korrels worden geladen en filteren calcium en magnesium uit het leidingwater. Dit water komt dan in uw systeem. Wanneer de hars korrels verzadigd zijn, spoelt de machine ze automatisch af met zout. Dit zout komt niet in contact met drinkwater en wordt in de afvoer gebracht. Met de juiste waterontharder kun je zo altijd gebruik maken van zacht water.

Wat zijn de kosten van een waterontharder?

De uitgave voor een waterontharder is eenmalig. Je betaalt eerst voor de machine en de installatie. Vervolgens alleen voor het zout en onderhoud. Overweeg het afsluiten van een onderhoudscontract met de leverancier. De prijs is afhankelijk van de afgenomen diensten. Controleer alles daarom zorgvuldig voordat je een voorstel accepteert. Factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs van een waterontharder zijn het type dat je kiest en uiteraard je waterverbruik.

Kosten Prijs
Waterontharder Mechanisch Vanaf 800 euro
Waterontharder Electrisch Vanaf 1000 euro
Kosten Installatie 200-250 euro
Kosten zout 15 euro per 25 kilo

De voordelen van een waterontharder

Zacht water is beter dan hard water in vele opzichten. Dit maakt je haar lichter, je huid minder droog en als je huidproblemen hebt, kunnen deze worden verbeterd. Het textiel is ook zachter en slijt minder. Je hebt geen last meer van kalkaanslag, zowel in elektronische apparaten als op de muren van de badkamer, ramen of auto. Een waterontharder is daarnaast ook milieuvriendelijk. Je hebt er misschien nog niet eerder over nagedacht maar de voordelen van een waterontharder zijn talrijk. Als je er eenmaal een hebt zul je op veel verschillende terreinen het verschil merken. En zeker als je een slok neemt van je vers getapte kalk arme leidingwater. Wat een genot!

Verminder de CO2-uitstoot

Kalkaanslag zorgt ervoor dat apparaten meer vermogen nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Dit kan oplopen tot twintig procent. Zonder kalk wordt er dus minder elektriciteit verbruikt, wat de uitstoot van kooldioxide vermindert.

Levensduur van apparaten gaat omhoog

Kalkaanslag kan de levensduur van jouw apparatuur met dertig procent verkorten. Als je schone apparaten en zacht water hebt, gebruik je ze veel langer. Dit betekent dat je minder weggooit en de hoeveelheid elektronisch afval verminderd.

Minder schoonmaakproducten nodig

Nog een mooie bijkomstigheid is dat je met zacht water je gebruik van reinigingsproducten halveert. Dit geldt niet alleen voor de keuken, wasmachine of vaatwasser, maar ook voor jezelf. Je hebt minder shampoo en zeep nodig om dezelfde resultaten te bereiken. Bovendien hoef je geen anti kalk middelen meer te kopen. Al deze producten werden eerst afgevoerd via het water. Nu is het gehalveerd en het enige dat je meer uitstoot is het zoute water uit jouw ontkalker.

Milieuvriendelijke waterontharders

Hoewel een waterontharder al zeer duurzaam is, is het raadzaam om een milieuvriendelijk water ontharder te kopen. Ze verbruiken zo min mogelijk elektriciteit, minder water en werken op de druk in de waterleidingen.

Kosten beperken

De investering die je zult moeten doen moet doen om een waterontharder te plaatsen ligt ergens tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Dit is misschien een hoog bedrag maar wel eentje die je door alle besparingen binnen tien jaar terugverdient. Hier zijn enkele tips om deze kosten nog lager te houden.

  • Tweedehands kopen: Houd online markten in de gaten. Daar vindt je vaak een zeer goede waterontharder voor slechts een fractie van de prijs. Met een beetje geduld en geluk bespaar je vijfenzeventig procent van de totale prijs.
  • Zelf onderhoud: Teken geen onderhoudscontract met de leverancier. Doe het reinigen, testen, bijvullen van het zout en het uitvoeren van een watertest zelf. Dit bespaart je veel geld die je anders had moeten uitgeven aan een onderhoudsservice.
  • Zelf aansluiten: Een ervaren doe-het-zelver kan de waterontharder makkelijk zelf aansluiten. Je bespaart direct tweehonderd euro aan installatiekosten. Zorg ervoor dat je alles goed leest en dat je weet wat je doet.

Wil je ook profiteren van de voordelen van een waterontharder? Of wil je informatie van een gespecialiseerde vakman ontvangen? Neem dan nu contact op en krijg een vrijblijvende offerte opgestuurd. Zo ben je meteen op de hoogte van de laatste aanbiedingen.


Laatste nieuws

Eén op vijf Nederlanders weet niet waarvoor waterontharders dienen

Waterontharders hebben veel voordelen: naast het zuiveren van je kraanwater, beschermen waterontharders

Minder onderhoud huishoudelijke apparaten door waterontharder

Een waterontharder zorgt ervoor dat het kalk uit uw water wordt gefilterd.

Verminder eczeem met een waterontharder

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening bij mensen. Ondanks dat er tegenwoordig veel