Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

Hoe ontstaat hard waterHoe ontstaat hard water? Veel huishoudens hebben een waterontharder om het harde water te kunnen ontharden. In veel regio’s van ons land is het drinkwater namelijk vrij hard, wat problemen oplevert op het gebied van kalk. De aanslag op het sanitair is veel terug te zien, de aanslag op de verwarmingselementen zorgt ervoor dat onze huishoudelijke apparaten minder lang meegaan en ook ga je het snel merken aan de manier waarop jouw wasgoed aan gaat voelen. Het is daarom goed om te weten wat hard water precies inhoudt en tot welke gevolgen dit uiteindelijk leidt. Onderstaande informatie helpt jou hierbij.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Hard water door kalk en magnesium

In Nederland bestaat het water niet alleen uit watermoleculen, maar komen er ook verschillende zouten en mineralen in voor. Deze zijn opgelost in het water en ga je daarom ook niet snel terugzien. Het water is in het land niet overal hetzelfde, doordat de bodemsamenstelling per regio verschillend is. Hiermee wordt gedoeld op de hoeveelheid kalk en magnesium die in de grondlagen te vinden is en zijn slag heeft geslagen om zich te mengen met het water. Hoe meer kalk er in de bodem te vinden is, hoe harder het water is. Hard water is dus niets meer dan water waar veel kalk en magnesium in te vinden is. Je kunt zelf niet bepalen hoe hard het water is dat automatisch uit jouw kraan komt en ook de waterleidingmaatschappijen kunnen hier niet veel mee.

De hardheden van water op een rij

De waterhardheid wordt in Nederland uitgedrukt in Duitse graden en je ziet het daarom vaak terug als dH. Het aantal graden geeft de uiteindelijk hardheid aan. Onderstaande tabel laat jou zien wat de verschillen tussen hard en zacht water zijn en vanaf welke grens dit overgaat op een ander niveau.

Het water Het aantal graden (dH)
Zeer zacht Tussen de 0 en 4
Zacht Tussen de 4 en 8
Middelhard Tussen de 8 en 17
Hard Tussen de 17 en 25
Zeer hard Vanaf 25

Een overstap maken naar een waterontharder

Zoals je kunt zien zijn er veel verschillende eenheden terug te vinden. In Nederland ligt de hardheid op middelhard water, met uitschieters in de duingebieden. Zacht water komt echter vrijwel niet voor, maar je kunt het geluk hebben om toch in een gebied te wonen waar je net binnen deze range behoort. Je hebt hierdoor weinig last van de gevolgen die kalk met zich meebrengen en hoeft daarom ook niet direct over te stappen naar een waterontharder. Toch kun je er wel over na gaan denken, omdat je op den duur nog meer besparingen kunt gaan doen op het gebied van schoonmaakmiddelen, energiekosten en andere onderdelen van het huishouden.

Flinke aanslagen op verschillende delen van de woning

Maar wat zijn dan de gevolgen van hard water precies? De kalkaanslag die eerder genoemd is, is hier een van. Deze aanslag heeft echter meer gevolgen dan alleen een laag op jouw tegels. Het kan namelijk ook afzettingen geven in de leidingen zelf, waardoor uiteindelijk geen water meer door de leiding heen komt. Ook de kranen kunnen er een flinke klap van krijgen. De grootste gevolgen zie je terug aan de verwarmingselementen van de huishoudelijke apparaten. Hoe meer kalk erop komt en hoe meer agressieve middelen je moet gaan gebruiken om deze weer schoon te krijgen, hoe sneller er slijtages op gaan treden. Je zult de apparaten hierdoor sneller moeten vervangen dan wanneer je vanaf het begin met een waterontharder aan de slag bent gegaan.

Een droge huid en geïrriteerde ogen tot gevolg

Ook voor jouw gezondheid kan het enkele risico’s opleveren. Dit heeft niets te maken met ziektes, maar wel met huidirritatie en last van ogen. De kalk droogt namelijk ook uit, waardoor jouw huid droger en strakker aan gaat voelen. Jeuk en eczeem kunnen een gevolg zijn. Je kunt hard water echter wel gewoon blijven drinken zonder dat je er ziek van gaat worden. Het drinkwater is namelijk wel gewoon schoon je kunt er echter wel voor kiezen om een sedimentfilter te plaatsen, zodat ook nog extra vuildeeltjes uit het water worden gehaald. Dit is echter vrijwel niet nodig in Nederland, maar kost in verhouding zo weinig dat je het hier eigenlijk niet meer voor hoeft te laten.

De energiekosten gaan stijgen

Hard water heeft dus enkele gevolgen voor jouw huishouden, maar ook voor het energieverbruik. Je hebt namelijk meer stroom nodig als de apparaten aangetast zijn door kalk. De warmte gaat immers steeds moeilijker kwijt. De gevolgen van het harde water nogmaals op een rij:

  • Kortere levensduur van apparaten
  • Meer kalkaanslag op het sanitair
  • Hogere energierekening
  • Huidirritaties en last van de ogen

Begin met jouw eigen besparing

Wil je na bovenstaande informatie direct een waterontharder aanschaffen om het harde water in jouw regio tegen te gaan? Vraag dan direct offertes aan en zorg dat je een afspraak kunt gaan maken met een bedrijf bij jou uit de buurt. De prijsopgaven heb je in slechts enkele minuten aangevraagd, waarna je kunt beginnen met het maken van een vergelijking. Hierdoor heb je een helder beeld van de kosten die erbij komen kijken en kun je ervoor zorgen dat je altijd goedkoop uit bent. Wacht daarom niet te lang en zorg ervoor dat je de overstap kunt gaan maken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging