Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

Modellen van waterontharders die werken op basis van elektriciteitEen waterontharder kan op verschillende manieren werken. Zo heb je ontharders die voornamelijk werken op basis van waterdruk of batterijen, maar ook modellen die aan het werk gaan wanneer deze worden voorzien van elektriciteit. Deze modellen zijn ook iets anders opgebouwd dan de gemiddelde ontharders. Ze zijn namelijk voorzien van een printplaat met een microprocessor. Deze processor meet als het ware het waterverbruik. Dit gebeurt aan de hand van een sensor. Hierdoor wordt de klep beter bestuurd, zodat de waterontharder ook op het juiste moment kan gaan regenereren. Je kunt deze vaak zelf programmeren en instellen om nog een beter resultaat te gebruiken. Dit is een tijd gestuurde regeneratie. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk en welke termen komen hierbij kijken?

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

De ontharding in combinatie met de flow meter

Een elektrische waterontharder werkt op basis van 230 Volt. Hierdoor kan de ontharder eenvoudig op jouw energienetwerk aangesloten worden, zonder dat hierbij problemen ontstaan. In de ontharder zit een flow meter verwerkt, welke de hoeveelheid onthard water meet. Er is hiervoor een kleine turbine in de waterleiding gezet. De flow meter krijgt de informatie binnen en geeft de verkregen informatie door aan de besturingscomputer van een waterontharder. Zo kan bijgehouden worden wanneer de capaciteit bereikt is en de regeneratie moet gaan starten. Zodra de regeneratie start, worden de kleppen open- en dichtgezet, waardoor het water in de ionencilinder naar het zoutvat wordt geleid en even later weer teruggebracht wordt naar de ionencilinder.

Het gehele proces zorgt ervoor dat de kunsthardkorrels schoongemaakt worden en het kalk via de riolering afgevoerd kan worden. Het proces is in dit geval nog niet klaar. De ionencilinder moet namelijk nog een keer schoongespoeld worden, zodat het zoute water niet meer terug te vinden is in jouw leidingwater. Hiermee voorkom je dus ook dat het water zout gaat smaken. Voor het gehele proces is elektriciteit nodig, maar je gaat merken dat dit niet veel is. Het proces is wel noodzakelijk om jouw woning te voorzien van zacht water, waardoor deze niet continu overgeslagen kan worden. Je kunt hem echter wel uitstellen, zodat je geen last gaat krijgen van de regeneratie. Denk bijvoorbeeld aan de nacht, wanneer je weinig tot geen water nodig hebt.

Voordelen en nadelen van een elektrische waterontharder

Een elektrische waterontharder kent verschillende voor- en nadelen. Deze moet je goed in je achterhoofd houden voordat je aan de slag gaat met het uitzoeken van het geschikte model. De ontharder wordt altijd centraal aangestuurd, waardoor je hem ook vanaf een afstand kunt bedienen. Zo kennen enkele waterontharders ook een afstandsbediening, een App of een programma voor de computer. De instellingen die je hiermee kunt maken zijn onder andere de regeneratie en de resthardheid. Ook kun je hiermee de status van de ontharder eenvoudig bijhouden. Als je merkt dat er iets niet meer naar behoren werkt, kun je direct gaan schakelen en de instellingen veranderen.

Een elektrische waterontharder kan dus een tijd gestuurde regeneratie hebben. Dit houdt in dat je de instellingen zo aan kunt passen, dat de regeneratie uitsluitend gaat gebeuren op een moment dat je geen water nodig hebt. Hiermee kun je ook aanpassen dat er in de vakantieperiodes of in de nacht minder geregenereerd wordt, zodat je een besparing doet op het water- en regeneratiezoutverbruik. Uiteindelijk kan het jou flink wat kosten schelen als je maar een halve regeneratie laat uitvoeren als je het leidingwater niet nodig gaat hebben.

Maar wat zijn dan de nadelen? Over het algemeen is dit de aankoopsprijs. De prijs voor een elektrische waterontharder ligt over het algemeen vele malen hoger dan de prijs voor een ontharder op waterdruk. Het kan daarom voor veel huishoudens een flinke investering zijn. Ook gebruik je meer energie. Dit verbruik compenseer je echter aan de hand van andere apparaten in het huishouden, maar je krijgt wel wat extra kosten. Bij de aankoop en het energieverbruik blijft het echter niet. Indien er iets kapot gaat aan de waterontharder, ga je dit ook in jouw portemonnee voelen. De kosten voor de onderdelen zijn namelijk ook hoger. Je moet daarom rekening houden met de onderhoudskosten als je overweegt om dit model aan te schaffen.

Onderstaande tabel geeft in het kort de voor- en nadelen van een elektrische waterontharder weer, zodat je hier een goed beeld van krijgt.

Voordelen Nadelen
De ontharder is op afstand te bedienen Een hogere aanschafprijs
De regeneratie is programmeerbaar Onderhoud kan duur uitvallen
Je kunt de instellingen eenvoudig aanpassen en inspringen wanneer nodig Er zijn enkele terugkerende problemen bij deze waterontharders

De bekende terugkerende problemen

Een elektrische waterontharder kent enkele terugkerende problemen, waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf. Deze problemen hebben veel te maken met de problemen die ook bij andere elektronische apparaten in het huishouden voor komen. Denk daarbij aan een stroomstoring. Als er een stroomstoring plaatsvindt, ga je dit direct merken aan het water. De kalk komt terug in de waterleidingen, doordat de ontharder zijn werk niet kan doen. Ook slechte of beschadigde bekabeling kan vaker voor komen, waardoor er kortsluiting ontstaat. Een installateur weet echter hoe er gehandeld moet worden als deze problemen opspelen. Zorg er daarom voor dat je niet zelf aan de slag gaat om het probleem te verhelpen, maar schakel een expert in. In veel gevallen is het voornamelijk een fout in de besturing. Een configuratie kan soms al voldoende zijn, maar in enkele gevallen moet de gehele besturing vervangen worden om weer een goed resultaat te behalen met jouw leidingwater.

De aarding is belangrijk bij elektrische waterontharders

Een waterontharder kan ruimte in beslag nemen. Hierdoor wordt er vaak voor gekozen om deze bijvoorbeeld in de meterkast of kelder te hangen. Dit zijn plekken die soms wat vochtiger kunnen zijn dan anderen. Echter kan dit ook tegenwerken als je gaat kijken naar de aarding. Een geaard stopcontact is namelijk van belang als je een vochtige ruimte hebt. De aarding zorgt ervoor dat gevaarlijke situaties voorkomen kunnen worden en dat kortsluiting tot een minimum beperkt kan worden. Je zet immers ook geen elektronische apparaten op een ongeaard stopcontact in de badkamer. De kans dat je geëlektrocuteerd wordt is namelijk groot als je je niet aan deze veiligheidsvoorschriften houdt. Een leverancier zal daarom altijd kijken naar het stopcontact voordat de waterontharder geïnstalleerd wordt. Ook wordt er hierbij direct gekeken naar het aantal punten in de stroomkring, zodat andere problemen ook voorkomen worden.

Laat de waterontharder installeren

Overweeg je om zelf een waterontharder aan te schaffen? Dan biedt het aanvragen van offertes een goede oplossing. Je ziet in een overzicht wat je gaat betalen voor jouw waterontharder en welke bijkomende kosten je mee moet nemen in jouw budget. Door de prijsopgaven van bedrijven in de omgeving met elkaar te vergelijken kun je voor jezelf bepalen waar je het goedkoopst uit bent en in hoeverre je ervoor kunt zorgen dat de waterontharder zo snel mogelijk bij jou geïnstalleerd gaat worden. Wacht daarom niet te lang en begin met het invullen van alle gegevens.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging