Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 23 sep 2021

Nadeel van kalk op verwarmingselementenWat is het nadeel van kalk op verwarmingselementen? We staan er vaak niet bij stil, maar de rol van het water en de kwaliteit hiervan is belangrijk om te kunnen leven. Hoewel we in Nederland gezegend zijn met kwalitatief goed drinkwater, is er toch veel hardheid in te vinden. Dit resulteert uiteindelijk in veel nadelen met betrekking tot kalk. Het kan overal een aanslag op zijn, waardoor het verstandig kan zijn om naar maatregelen te gaan kijken. Maar wat is dan bijvoorbeeld het nadeel van kalk op een verwarmingselement? Wanneer je dit weet, kun je gerichter aan de slag gaan met veranderingen aanbrengen in huis.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Kalk slaat direct op de verwarmingselementen

Zonder waterontharder in huis zie je het gelijk: na het douchen blijft er een enorme kalkaanslag over op de tegels. Na het koken zie je deze aanslag terug in bijvoorbeeld de pannen en op het bestek. Echter komt het ook regelrecht op de verwarmingselementen van apparaten terecht. In eerste instantie ga je hier niet bij stilstaan, omdat de veranderingen heel klein zijn. Na verloop van tijd, wanneer de kalk zich opgehoopt op de elementen, komen er steeds meer hindernissen bij kijken. Vanaf dat moment hoopte je dat je in een vroeger stadium al begonnen was met de aanpassingen, zodat de kalk voorkomen had kunnen worden.

Energieverlies komt binnen een korte tijd al voor

De nadelen beginnen al wanneer je gaat kijken naar het energieverlies. Kalkaanslag op de verwarmingselementen kan namelijk veel energie gaan kosten, waardoor jouw energierekening hoog op kan lopen. Vergelijk het met het afdekken van een radiator met een deken. Wanneer je de verwarming aanzet, zal de warmteoverdracht enorm vertraagd worden. Hetzelfde gebeurt wanneer er kalkaanslag op het verwarmingselement komt. Bij een waterkoker kan dit ertoe leiden dat het water langzamer aan de kook komt, waardoor het ook meer elektriciteit gaat kosten. De apparaten moeten veel harder en langer werken, wat je gelijk terug gaat zien aan jouw jaarrekening.

Verwijderen van kalk zorgt voor de eerste stap

Kalkaanslag op verwarmingselementen moet daarom op tijd verwijderd worden. In regio’s waar de hardheid van het water hoog op kan lopen moet dit vaak gebeuren om zo min mogelijk hinder te ondervinden. Jouw energierekening gaat weer naar beneden, zonder dat hier veel moeite voor gedaan moet worden. Tenminste, als dit bij een waterkoker is. Bij een combi CV of een boiler is dit veel lastiger. De kalkaanslag is immers niet te zien in deze apparaten, terwijl het wel degelijk aanwezig is. Het is daarbij ook nauwelijks tot helemaal niet te verwijderen, waardoor de apparaten minder zuinig te werk zullen gaan en het stoken van jouw woning gaat hierdoor ook meer geld kosten.

Verwarmingselementen slijten langzaam door de warmte

Een ander nadeel van kalkaanslag op verwarmingselementen is dat de apparaten kapot kunnen gaan. De verwarmingselementen hebben veel te verduren wanneer de kalk zich verzamelt. De kalk werkt namelijk als een isolator, waardoor de warmte niet goed kwijtgeraakt kan worden en er de kans bestaat dat het element uiteindelijk doorbrandt. Je moet hierdoor nieuwe apparaten aan gaan schaffen, wat ook weer een aanslag op jouw portemonnee kan zijn. Veel apparaten kunnen immers veel geld kosten en ook dit wil je liever voorkomen door op tijd naar een oplossing te zoeken.

Tegengaan van kalkaanslag door middel van een waterontharder

Een oplossing hiervoor kan een waterontharder zijn. Deze waterontharder kan namelijk voor verschillende dingen zorgen:

  • Het ontharden van het water
  • Kalkaanslag voorkomen op het sanitair en verwarmingselementen
  • Het zachter maken van jouw wasgoed
  • Verlagen van de energiekosten

De werkzaamheden van een waterontharder kunnen daarom veel bijdragen aan de verbetering van jouw situatie.

Een flinke investering die je moet maken

Doordat een waterontharder een flinke investering kan zijn, moet je goed afwegen wat de voor- en nadelen zijn voor jouw huishouden. Een waterontharder kan namelijk hoge kosten met zich meebrengen. Afhankelijk van het model kan het oplopen tot enkele duizenden euro’s. Onderstaande tabel geeft jou een klein overzicht van de kosten.

Wat Richtprijs
Elektronische waterontharder 1000 – 1500 euro
Waterontharder met zoutblok 1800 – 2000 euro
Mechanische waterontharder 750 – 1000 euro
Duplex waterontharder 1400 – 1600 euro

Naast de aanschafskosten heb je ook nog te maken met onderhoudskosten, wat jaarlijks terug gaan komen en waarvoor je dus ook geld opzij moet gaan zetten. Het zal daarom altijd binnen jouw budget moeten passen.

Krijg de prijsopgaven vandaag nog in huis

Wil je zelf ervaren hoe het is om geen kalkaanslag meer op jouw verwarmingselementen te hebben? Vraag dan direct offertes aan via de website en ontdek hoeveel je gaat betalen voor een waterontharder bij een bedrijf bij jou in de buurt. Je ontvangt dan een aantal prijsopgaven, welke je met elkaar kunt vergelijken. Zo ga je nooit te veel betalen voor jouw nieuwe waterontharder en is een afspraak voor de installatie snel gemaakt. Door deze vandaag nog aan te vragen kun je binnen een kort tijdsbestek genieten van alle voordelen die deze ontharder met zich meebrengen. Zo ook met de besparing die het uiteindelijk op jouw energierekening met zich meebrengt. Met een druk op de knop heb je de offertes in huis.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging