Regeneratiezout voor iedere waterontharder

Regeneratiezout voor iedere waterontharderEen waterontharder zorgt ervoor dat jouw water een lagere hardheid krijgt. Hierdoor is er minder kalk aanwezig en kun je de levensduur van veel apparaten aanzienlijk verlengen. Ook jouw wasgoed zal te allen tijde zachter aanvoelen. Ondanks dat een waterontharder veel voordelen met zich meebrengt, heeft het ook verschillende delen die onderhoud behoeven. Een daarvan is het bijvullen van het regeneratiezout, waardoor jouw ontharder zijn werk kan blijven doen. Onderstaande informatie neemt jou mee langs alle details over het zout en waarom dit nodig is voor jouw waterontharder.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Regeneratiezout in verschillende vormen

Regeneratiezout is zout dat benodigd is om de kalk uit het water te kunnen halen. Dit zout moet om de zoveel tijd bijgevuld worden, afhankelijk van de hardheid van het water. Daarnaast heb je het jaarlijkse onderhoud, wat je tegelijkertijd zou kunnen doen. Het zout kun je in verschillende varianten verkrijgen, namelijk:

  • Blokvorm
  • Korrelvorm

De verschillende vormen brengen ook andere prijzen met zich mee. Je moet jezelf hiervan bewust zijn voordat je tot een aankoop overgaat. Ook moet je weten welke kenmerken deze hebben en hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden en toch kunt genieten van alle voordelen die jouw waterontharder met zich mee brengt.

Het zout zorgt voor een goede regeneratie

Een waterontharder heeft te allen tijde zout nodig. De ontharder heeft namelijk cilinders waar harskorrels inzitten, welke het calcium voor natrium vervangen. Ook magnesium verdwijnt hierdoor uit het water. Om de cilinders naar behoren te laten werken, moeten er spoelingen uitgevoerd worden. Dit heet regenereren. De regeneratie gebeurt aan de hand van regeneratiezout. Het zoutwater wat door de cilinders stroomt, wordt hierbij niet gemengd met het drinkwater. Het zorgt echter wel voor een elektrische lading, waardoor de harskorrels geregenereerd worden en de hardheid op de juiste manier ingesteld blijft.

De vormen brengen kosten met zich mee

Het regeneratiezout komt, zoals al eerder vermeld, in verschillende vormen. De blokken zijn hierbij over het algemeen duurder dan de korrels, maar zijn daarbij ook eenvoudiger te hanteren. De korrels zijn daarentegen lastiger, maar kunnen wel in een grotere partij ingekocht worden. Je kunt hiervoor redelijk groot inslaan, doordat de zakken geleverd worden in 25 kilo. Onderstaande tabel geeft aan welke prijzen je kunt verwachten voor het regeneratiezout.

Het soort zout Richtprijs
Zak van 25 kilogram 12,50 euro per zak
Blokken van 2,3 kilogram 5 euro

Zelf bepalen welke vorm je aanschaft

Zoals je ziet verschillen de kosten aanzienlijk. Als je het gaat doorberekenen naar de zak van 25 kilogram zie je direct dat deze over het algemeen goedkoper zijn. De hanteerbaarheid is echter lastiger. Je moet de juiste hoeveelheid zout in de waterontharder doen om deze naar behoren te laten werken. Welke variant je aanschaft, ligt echter volledig bij jouw wensen. Zo moet je er bij de blokken op rekenen dat je deze sneller moet vervangen dan de zoutkorrels, waardoor het onderhoud vaker plaats moet vinden. Je zult hier daarom op moeten letten voordat je de waterontharder en de benodigde onderhoudsmiddelen aanschaft.

De hulp van een bedrijf inschakelen

Om het jezelf eenvoudiger te maken zou je er ook voor kunnen kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten met het installatiebedrijf. Dit bedrijf komt dan eens in de zoveel tijd langs om het regeneratiezout te vervangen. Je kunt dit contract uitbreiden door ook het jaarlijkse onderhoud uit te laten voeren en hebt bepaalde garantiemogelijkheden tot je beschikking. Je hebt met dit contract geen omkijken meer naar jouw waterontharder. Echter moet je hierbij in het achterhoofd houden dat je te allen tijde duurder uit bent. Je betaalt namelijk een bepaald bedrag per jaar, wat vaak op meer uitkomt dan een zak zout. Door het zelf uit te voeren kun je daarnaast profiteren van verschillende aanbiedingen. Het onderhoud uitvoeren is niet lastig, waardoor je voor jezelf kunt bepalen of je dit uit laat besteden.

Ieder type waterontharder gebruikt andere hoeveelheden zout

Het regeneratiezout van de waterontharder brengt dus verschillende kosten met zich mee. Het is echter afhankelijk van jouw huishouden hoeveel zout er jaarlijks doorheen gaat. Gemiddeld verbruikt een gezin van 4 personen tussen de 50 en 100 kilogram zout per jaar. Gezien de prijs per zak zal dit neerkomen op prijzen tussen de 25 en 50 euro per jaar. Ook komt hier het type waterontharder bij kijken. De mechanische variant heeft meer zout nodig dan een elektronische ontharder. Je kunt de kosten voor jezelf daarom altijd laag houden door voor jezelf te bepalen waar je het goedkoopste mee uit bent. Ook kun je kosten besparen door de installatie zelf uit te voeren of een tweedehands ontharder aan te schaffen en deze te laten plaatsen door een installatiebedrijf.

De mogelijkheden in de offertes

De mogelijkheden zijn eindeloos. Vraag daarom vandaag nog verschillende offertes aan bij bedrijven bij jou in de buurt en ontdek waar jij het goedkoopste uit bent voor jouw waterontharder en alle onderhoud die erbij komt kijken. Zo kun je de prijsopgaven met elkaar vergelijken voordat je overgaat op een aankoop en bepaal je zelf hoeveel er van jouw budget afgaat. Wanneer je de beste prijs gevonden hebt, kun je direct een afspraak maken met het installatiebedrijf om de waterontharder te kunnen regelen. Wacht daarom niet te lang en zorg ervoor dat je ook van alle gemakken van een waterontharder kunt gaan genieten.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vergelijk waterontharders die het kalk uit het water halen (geen magneten). Vraag in 1 keer gratis meerdere offertes op bij diverse waterontharder specialisten. Vergelijk het aanbod en kies de beste deal. Bespaar tot wel 30% op de kosten door te vergelijken!