Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Verschil simplex en duplex waterontharderWat is het verschil simplex en duplex waterontharder? In veel delen van Nederland is een hoge hardheid van water te vinden. De hardheid zorgt ervoor dat er veel kalk in het water te vinden is, wat zich tot uiting brengt op jouw sanitair, in keukenapparaten en een harder gevoel bij jouw wasgoed. Een waterontharder is daarom vaak een goede oplossing voor het huishouden, doordat de kalk vele malen minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Echter kom je dan voor een nieuw dilemma: welk model ga je aanschaffen? Zo is er bijvoorbeeld de keuze tussen een simplex en duplex waterontharder. Maar wat zijn de verschillen tussen beide modellen?

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Ook overeenkomsten tussen beide waterontharders

Voordat er gekeken wordt naar de verschillen tussen een simplex en duplex waterontharder is het ook goed om meer te weten over beide modellen. In feite hebben beide modellen een overeenkomst: beide kennen een ionenwisselaar waarin harskorrels zitten. Deze korrels zorgen ervoor dat de kalk opgevangen wordt uit het water, waardoor het water onthard wordt en er zacht water uit de kraan komt. Ook is er een vat met regeneratiezout. Dit zout maakt de cilinder schoon en voert de kalk af in het riool. Dit proces wordt eens in de zoveel tijd uitgevoerd, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt totdat het zout aangevuld moet worden. Afhankelijk van het model dat je aanschaft, gebeurt dit eens per half jaar.

Tijdens de regeneratie geen water

Een simplex waterontharder heeft maar een wateronthardingscilinder. Dit houdt in dat alles in dezelfde cilinder wordt opgevangen en er geen back-up aanwezig is. Wanneer het regeneratieproces gestart wordt, zal er daarom geen water door de kraan komen voor een korte tijd. Pas wanneer de filter volledig gereinigd is, zal het water weer beschikbaar zijn in de kraan. Hier kan echter wel een bypass voor geplaatst worden. Met deze bypass zorg je ervoor dat je tijdens de huishoudelijke taken alsnog water zou kunnen pakken. Je krijgt hierdoor echter geen onthard water, waardoor je wederom op moet passen voor kalkaanslag.

Instellen van het proces voor meer gebruiksgemak

Ook zou je voor een simplex waterontharder kunnen gaan waarbij de regeneratie in te stellen is. Instellen maakt het namelijk mogelijk dat je de regeneratie op een moment kunt laten uitvoeren als je geen water nodig hebt. Denk daarbij aan de nacht. Zo voorkom je dat je zonder water zit, terwijl je de rest van de dag wel zacht water uit de kraan ziet komen. Hiervoor heb je echter een beperktere keuze wat betreft een waterontharder. Lang niet alle varianten kennen deze instellingen, maar wanneer je erover beschikt, zie je gelijk de voordelen hiervan en hoef je er niet bang voor te zijn dat de druk aanzienlijk lager wordt van het water dat uit de kraan komt.

Twee cilinders voor nog meer eenvoud

Een duplex waterontharder wordt geleverd met twee onthardingscilinders. Hierbij zijn er verschillende voordelen te vinden:

  • Twee keer zoveel capaciteit
  • Altijd water uit de kraan
  • Regeneratie kan op ieder moment plaatsvinden

Doordat er gewerkt wordt met een tweede cilinder is er altijd een over om het water te kunnen ontharden. Hierdoor voorkom je dat er geen water uit de kraan komt wanneer de regeneratie ingestart wordt en hoef je ook niet te werken met een bypass.

Geen energiekosten en verspilling van zout

Een duplex waterontharder werkt in tegenstelling tot een simplex model zonder elektriciteit. Hierdoor geniet je niet alleen te allen tijde van zacht water, maar kun je ook op energiekosten besparen. Ook is er geen sprake van een verspilling van regeneratiezout. Pas wanneer de filter volledig vol is, wordt het proces gestart. Ook hiermee bespaar je dus veel tijd, doordat je niet continu aan het bijvullen bent. De voordelen zijn daarom ook eindeloos en je moet goed bekijken hoe je het beste kunt besparen. Het enige nadeel van twee cilinders is dat de druk op de kraan toch zal verminderen. Ook hiermee zul je dus goed moeten bekijken of je nog altijd jouw huishoudelijke taken uit kunt voeren.

Kosten afhankelijk van jouw keuze

Aan beide modellen zitten kosten verbonden. Deze kosten lopen flink op, waardoor jouw budget een belangrijk uitgangspunt gaat worden voor de keuze die je maakt. Onderstaande tabel geeft jou hier een eerste indruk van, waarbij ook gekeken is naar de verschillende uitvoeringen.

Wat Richtprijs
Elektronische waterontharder Tussen de 1000 en 1500 euro
Waterontharder met zoutblok Tussen 1800 en 2000 euro
Mechanische waterontharder Tussen 750 en 1000 euro
Duplex waterontharder Tussen 1400 en 1600 euro
Installatie 200 euro

Het enige waar je dan nog voor kunt kiezen is om het onderhoud zelf uit te voeren of toch te kiezen voor een onderhoudscontract. Je zult ook hier moeten bekijken wat het beste bij jouw budget past.

Ontdek de beste oplossing voor jouw huis

Wil je voor jezelf bekijken welke oplossing het beste bij jou past en welke prijzen de bedrijven bij jou in de omgeving vragen? Vraag dan in slechts enkele klikken offertes aan en ontvang ze gelijk aan huis. Door de prijsopgaven met elkaar te vergelijken voorkom je dat je te veel gaat betalen en heb je ook gelijk een beter beeld van de mogelijkheden voor jouw huishouden. Het advies wat je hierbij krijgt, kun je uiteindelijk gebruiken om de beste keuze te maken op basis van de gegevens die je hebt. Wacht daarom niet te lang en zorg ervoor dat de offertes bij jou geleverd worden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging