Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Waarom optimaal aantal dagen tussen regeneraties?Waarom optimaal aantal dagen tussen regeneraties? De hardheid van het water in jouw waterleidingen is niet te veranderen. Iedere regio in Nederland heeft hier namelijk mee te maken, maar je kunt zelf wel stappen ondernemen om zo min mogelijk hinder te ondervinden. Een van de oplossingen is een waterontharder. Deze ontharder moet eens i de zoveel tijd een een regeneratie uitvoeren, zodat de kalk die opgevangen is kan worden afgevoerd naar de riolering. Dit moet altijd met een bepaalde frequentie plaatsvinden, waardoor het zowel automatisch als uitgesteld plaats kan vinden. Onderstaande informatie geeft jou alle mogelijkheden op een rijtje, zodat je kunt gaan bepalen hoe jij naar een optimaal aantal dagen kunt streven.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

De verschillende regeneratieprocessen op een rijtje

Een waterontharder zal om de zoveel tijd gaan regenereren. Dit betekent dat het toestel de harskorrels die ondertussen verzadigd zijn met calcium en magnesium, gaat spoelen. Er zijn verschillende opties mogelijk om bij de waterontharder een regeneratieprocedure te laten doorvoeren:

  • Tijdsgestuurd
  • Volumegestuurd
  • Sensorgestuurd

Bij een tijdsgestuurde regeneratie, wat ook wel een uitgestelde regeneratie genoemd wordt, stel je zelf de tijd in waarop het proces plaats gaat vinden. Hierdoor krijg je geen hinder van de regeneratie. Echter kan dit wel met zich meebrengen dat de waterontharder voor deze tijd al verzadigd is en er toch harder water uit de kraan komt. De frequentie moet in dit geval minimaal een dag naar voren geschoven worden om toch een goed resultaat te kunnen bereiken. Als je dit zelf niet goed in kunt schatten kan een volumegestuurd regeneratiemoment een betere oplossing zijn. Het apparaat gaat in dit geval automatisch aan de slag en zorgt ervoor dat de zachtheid blijft.

De ideale intervaltijd tussen de regeneratiemomenten

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de ideale periode die men best tussen twee regeneratieprocessen laat, zes dagen is. Bij dit onderzoek hield men rekening met de volgende factoren:

  • De aankoopprijs
  • De gebruikte hoeveelheid regeneratiezout
  • De gebruikte hoeveelheid spoelwater
  • Bacteriegroei
  • Kanaalvorming

De aankoopprijs

De aankoopprijzen van verschillende merken van waterontharders lopen voor het grootste stuk gelijk. Het belangrijkste element dat prijsbepalend is, is het volume van de ionenwisselaar. In eerste instantie lijkt men geneigd te zijn om een goedkoper model te kopen. Maar op lange termijn zal je dat zuur opbreken. Een waterontharder met een kleinere ionenwisselaar zal veel vaker moeten regenereren. Wat logisch is, want de totale hoeveelheid harskorrels is veel kleiner. De ionenwisselaar zal dus veel sneller verzadigd zijn, wat een grotere hoeveelheid aan regeneratiezout zal vergen.

De gebruikte hoeveelheid regeneratiezout

De hoeveelheid regeneratiezout die nodig is per keer dat de waterontharder een regeneratieproces doorvoert, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De hardheid van het water
  • De hoeveelheid water dat in een gezin wordt verbruikt
  • Het type zout

Onderstaande tabel geeft weer welke factoren er spelen en hoe deze bepaald worden.

De hardheid van het water Bij een gemiddelde waterhardheid gebruikt een huishouden met vier personen zo’n honderd kilo regeneratiezout per jaar. Bij een hogere hardheid van het water, zal het zoutverbruik uiteraard stijgen
De hoeveelheid water dat wordt verbruikt Hoe groter het gezin is, hoe meer water er zal verbruikt worden. Vooral bij types waterontharders die werken met een regeneratie op basis van volume, zal dit een grote rol spelen
Het type zout Er bestaat steenzout, zeezout en verdampt zout. Elk van de drie zouten heeft een andere oplossingsgraad. Steenzout is de goedkoopste soort ontharder, maar wordt best niet gebruikt omwille van zijn hoge graad van onoplosbaarheid. Zeezout heeft de tweede hoogste onoplosbaarheidsgraad, terwijl verdampt zout het laagste onoplosbaarheidsgehalte heeft.

Het type zout zal dus bepalen of je vaak of minder vak je zoutreservoir zal moeten aanvullen.

De gebruikte hoeveelheid spoelwater

Het is volkomen logisch dat de hoeveelheid water die in een gezin wordt gebruikt in directe relatie staat tot het aantal keren dat een waterontharder zal moeten regenereren. Hoe meer water het toestel moet ontharder, hoe meer kalk en magnesium er uit het water moet gehaald worden, hoe sneller de harskorrels zullen verzadigd zijn. Wanneer een waterontharder enkele dagen niet geregenereerd wordt, ontstaat een groei van bacteriën. Deze is echter heel beperkt. In het (drink)water dat door watervoorzieningsmaatschappijen wordt aangeleverd, zitten heel weinig schadelijke bacteriën. Bovendien zorgt het verzachten van het water er voor dat er geen kalkafzetting op de waterleidingen ontstaat.

Kalkafzetting vormt een ideale voedingsbodem voor een aantal agressieve bacteriën, zoals bijvoorbeeld Legionella. Doordat er dus geen kalkafzetting is, wordt de groei van deze bacteriën dus zeer sterk afgeremd. De waterontharder elke dag laten regenereren lijkt de ideale oplossing om bacteriënvorming tegen te gaan, maar hierdoor zal u ontzettend veel zout en spoelwater verbruiken. Het kan daarentegen al een oplossing zijn om, wanneer uw waterontharder een aantal dagen niet werd gebruikt, alle kranen even open te zetten. Op die manier zullen de waterleidingen doorgespoeld worden en alle mogelijks aanwezige bacteriën meespoelen. De hoeveelheid water die u hiervoor nodig zult hebben, zal alvast veel minder zijn dan dat u zou nodig hebben bij een dagelijkse regeneratie.

Kanaalvorming

De harskorreltjes in de ionenwisselaar zijn opgestapeld in verschillende kleine kolommen. Door de druk van het water kunnen deze kolommen wat samengedrukt worden. Op die manier kan er een grotere hoeveelheid water door een zone stromen waar geen korrels zijn. Het gevolg hiervan is dat het harde water niet goed in contact komt met de harskorrels en bijgevolg niet voldoende zal gefilterd worden. Wanneer de waterontharder een regeneratieproces doorvoert worden alle harskorrels als het ware opgeschud, waardoor de kolommen terug mooi recht komen. De kanaaltjes waar het water langs kan ontsnappen, verdwijnen op die manier. Nu en dan een regeneratie doorvoeren is dus goed. Men dient na te gaan wat de invloed is van de druk op het water op het eigen toestel en dan hieruit concluderen wat de ideale intervalperiode tussen de verschillende regeneratieprocessen is.

Ga voor jouw eigen waterontharder

Wil je een waterontharder aanschaffen waarbij je de regeneratiemomenten zelf kunt bepalen? Vraag dan direct offertes aan van bedrijven in de omgeving zodat je de prijzen overzichtelijk bij elkaar hebt staan. De vergelijking die je hiermee kunt maken kan ervoor zorgen dat je altijd de beste oplossing hebt voor jouw huishouden en niet te veel betaalt voor jouw nieuwe waterontharder. Je kunt dan direct een afspraak maken om de waterontharder te laten plaatsen. Sla je slag en vraag de offertes in slechts enkele seconden aan.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging