Informatie en tips over waterontharders
Gratis én vrijblijvend

In Nederland is het water op de meeste plaatsen niet officieel hard. Toch zijn er veel huishoudens waar problemen met kalkaanslag irritatie opleveren. En die irritatie is terecht, want apparaten gaan minder lang mee, ze gebruiken meer stroom u heeft meer schoonmaakmiddelen nodig. Daarnaast is kalkaanslag overal, op de douchekop, in de kranen, op de ramen na het lappen en op de tegels in de badkamer. Kalkaanslag is duidelijk niet iets wat veroorzaakt wordt door de officiële hardheid waarde van het water maar door de aanwezigheid van de mineralen kalk en magnesium. Door deze uit het water te filteren lost u die problemen in één keer op.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren waarop u dit kunt doen. De goedkoopste optie is een magneet waterontharder, maar er is geen duidelijk bewijs dat deze werkt. Een andere optie die u heeft is machinale waterontharding en dan heeft u twee keuzes. De standaard keuze voor een huishouden is een waterontharder die werkt met ionenverwisseling. U kunt alle kalk en magnesium uit het water filteren of een resthardheid achterlaten. Met deze optie heeft u vanaf het moment dat de waterontharder geplaatst is altijd zacht water. De andere minder gangbare optie is een waterontharder met omgekeerde osmose. In sommige gevallen kan dat apparaat en grote uitkomst bieden.

Hoe werkt een waterontharder met omgekeerde osmose?

Een waterontharder met omgekeerde osmose levert u het meest zuivere water op. De waterontharder die met ionenverwisseling werkt filtert echt alleen kalk en magnesium uit het water, maar met het omgekeerde osmose systeem worden nagenoeg alle deeltjes uit het water gefilterd. Dat wordt gedaan door het water onder druk door een bijzonder fijn osmosefilter te persen. Het resultaat is zuiver water zonder mineralen, bacteriën, virussen en chemische deeltjes. Deze waterontharders worden dan ook vaak in laboratoria en in ziekenhuizen gebruikt, of in andere situaties waarin de zuiverheid van het water belangrijk is. In woningen komt hij minder vaak voor, maar dat betekent niet dat u er niet van profiteert.

Wanneer is een waterontharder met omgekeerde osmose handig?

Het grote verschil tussen een waterontharder met omgekeerde osmose en met ionenverwisseling is dat u met de eerste een kleinere hoeveelheid water kunt filteren. Het ionenverwisseling systeem levert altijd zacht water, maar dat kan een systeem met omgekeerde osmose niet. U gebruikt het daarom niet om mee te douchen of te wassen, maar wel in de volgende situaties:

  • U kunt uw koffie apparaat aansluiten om uw waterontharder en zo altijd koffie maken met zuiver water. Uiteraard geldt dit ook voor thee. Houdt u van warme dranken, dan maakt u het zuiverste bakje door osmosewater te gebruiken.
  • Vindt u het vooral vervelend dat uw ramen en auto strepen vertonen na het wassen? Dan kunt u het water van uw waterontharder gebruiken om gladde oppervlakten mee schoon te maken. Strepen en aanslag horen dan tot het verleden.
  • Woont u in een gebied waar de kwaliteit van het drinkwater te wensen overlaat? Dan kunt u uw waterontharder gebruiken om schadelijke stoffen te filteren en veilig water te drinken.
  • Een laatste situatie waarin u een waterontharder met omgekeerde osmose kunt gebruiken is als u een aquarium heeft met tropische vissen. Discusvissen en Koi karpers, bijvoorbeeld, hebben bepaalde waterwaardes nodig. Deze bereikt u door kraanwater met osmosewater te mengen.

Zuiver water minder gezond

Wat u zich wel moet realiseren is dat het drinkwater in Nederland van zeer goede kwaliteit is. Als u een waterontharder met omgekeerde osmose gebruikt dan haalt u ook gezonde deeltjes uit het water. Het is natuurlijk zo dat chemicaliën, bacteriën en virussen, bezinksel uit de leidingen en zware metalen uit uw water worden gefilterd, maar ook mineralen en zouten zoals ijzer, natrium, kalium en zink blijven in het filter achter. Deze mineralen heeft u wel nodig en ook al kunt u nooit de dagelijkse benodigde hoeveelheid uit uw drinkwater halen, u verwijdert wel een bron van voedingsstoffen uit uw dieet.

De meest gangbare optie

Uit de bovenstaande informatie is een waterontharder met omgekeerde osmose vooral geschikt in hele specifieke situaties en daarom treft u ze ook weinig aan in huishoudens. Bent u een koffie- en thee liefhebber of heeft u een mooi tropisch aquarium, dan is de aankoop te overwegen. Wilt u simpelweg van al uw kalkproblemen af en altijd zacht water hebben, dan is een waterontharder met ionenverwisseling de meest gangbare keuze. U zult merken dat aanslag verdwijnt, dat u minder schoonmaakproducten gebruikt, dat uw haar en huid zachter aanvoelen, dat uw apparaten langer meegaan en minder stroom gebruiken en dat koffie- en theeaanslag van uw kopjes verdwijnen. Het mooie van een waterontharder met ionenverwisseling is dat ook de bestaande aanslag op uw elementen geleidelijk wordt afgevoerd. De keuze is uiteraard aan u. Bij twijfel zoekt u een vakkundige specialist die u onafhankelijk adviseert over het maken van uw beslissing.


Laatste nieuws

Het bedrijf 24Man B.V. achter de Amfa4000 en Waterontharder .com van Julio Rosier is Failliet

mei 28, 2024

Laatst bewerkt op: 03 jun 2024 Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in