Weg met dat zout; de zoutloze waterontharder is een feit

Weg met dat zout; de zoutloze waterontharder is een feit

Iedereen die op een locatie woont, waarin er hard water geleverd wordt, weet de nadelen van hard water zo op te noemen: kalkaanslag in je sanitair en huishoudelijke apparaten, hogere stookkosten, verspilling van schoonmaakmiddelen en een drogere huid en haar. Een waterontharder kan in deze gebieden een goede investering zijn. Waterontharders zorgen er namelijk voor dat de water hard makende ionen Calcium en Magnesium uit het water gefilterd worden, waardoor er zacht water uit je kranen stroomt. De waterontharders worden op hun beurt gereinigd door pekelwater, maar dit regeneratiezout is niet heilzaam voor het milieu. Wat zijn de nadelen van het gebruik van regeneratiezout en hoe kan een zoutloze waterontharder de oplossing bieden? Op deze vragen zal dit artikel ingaan.

Waarom is zout nodig in een traditionele waterontharder?

Een waterontharder onttrekt Calcium en Magnesium aan het leidingwater. Deze worden gefilterd door de harstkorrels in je waterontharder. Op een gegeven moment zijn deze harstcilinders echter verzadigd, waarna deze gereinigd moeten worden. Deze reiniging geeft de harstkorrels hun capaciteit weer terug en vindt plaats middels pekelwater: zout gemengd met water. Het regeneratiezout neemt Calcium en Magnesium weer op uit de filters van uw waterontharder en voert deze ionen af via het riool.

De nadelen van regeneratiezout

De manier waarop de meeste types regeneratiezout gedolven worden, zijn niet milieuvriendelijk te noemen. Tevens wordt het zout getransporteerd en verpakt op een niet duurzame wijze. Daarnaast komt er door het regeneratieproces van je waterontharder zout in het riool terecht dat niet volledig uit het water gehaald wordt door waterzuiveringsbedrijven. Hierdoor kan er zout in de bodem komen, wat ten koste gaat van de verbouwing van gewassen. Om die reden zijn waterontharders op basis van zout in sommige steden van de Verenigde Staten verboden.

De keramische waterontharder

Een keramische waterontharder werkt zonder zout. De traditionele waterontharders worden ionenwisselaars genoemd, omdat kalk uit het water wordt gehaald en omgewisseld wordt voor zout. De keramische waterontharders hebben geen zout, afvoer en stroom nodig. De keramische waterontharders plaats je in de kelder, meterkast of watermeterput. In een keramische waterontharder zit een cartridge waarin keramische parels zitten. Deze parels zorgen ervoor dat opgeloste kalk tot een nanokristal gebonden wordt. Een nanokristal kan zich niet meer hechten aan je sanitair of apparaten. Tevens wordt tijdens dit proces bestaande kalkaanslag verwijderd. Er wordt in principe dus gebruik gemaakt van een natuurlijk, natuurkundig proces.

Wat gebeurt er met de nanokristallen?

De nanokristallen zijn eigenlijk niets meer dan microscopisch kleine knikkers, die zich niet aan elkaar hechten waardoor verstoppingen zouden kunnen ontstaan. Ook hechten ze zich niet aan leidingen. De nanokristallen worden dientengevolge met je water mee via de afvoer naar het riool afgevoerd. De parels in je waterontharder kunnen een hardheid van water van vijftig Duitse Graden aan. De keramische waterontharders hoef je niet in te stellen op je waterhardheid. De zuurgraad van je water moet voor een optimale werking liggen tussen de 6.5 pH en 8.5 pH.

De voordelen van een keramische waterontharder

Een van de belangrijkste voordelen van een keramische waterontharder is dat deze de samenstelling van je water niet verandert. Water hoort namelijk Calcium en Magnesium te bevatten, omdat deze stoffen goed zijn voor je lichaam. Door het produceren van nanokristallen blijven alle mineralen in je water behouden alleen worden ze non-actief gemaakt. Er verandert kortom niks aan je watersamenstelling.

Overige voordelen

De overige voordelen brengt een keramische waterontharder eveneens met zich mee:

 • Besparing op wasmiddelen en schoonmaakmiddelen
 • Minder slijtage van je kleding
 • Zachte was en huid
 • Geluidloos te werk
 • Geen drukval
 • Minder storingen
 • Geen bacteriegroei
 • Geen kalkaanslag
 • Minder slijtage sanitair
 • Lagere energiekosten
 • Vermindering lichamelijke klachten
 • Verlengde levensduur huishoudelijke apparaten
 • Compacte waterontharder
 • Weinig onderhoud vereist
 • Beter voor milieu

Kosten keramische waterontharder

De kosten van een keramische waterontharder vallen in de regel mee in vergelijking met andere waterontharders en dat ondanks de grote voordelen die een zoutloze waterontharder met zich meebrengt. De gemiddelde kostprijs is €675 plus €100 aan aansluitkosten voor een large keramische waterontharder. Voor een kleinere uitvoering betaal je slechts €575 plus €100 aansluitkosten. Wat betreft onderhoud ben je wel wat meer geld kwijt dan bij traditionele waterontharders. Bij een keramische waterontharder moet na drie jaar de cartridge wel eens vervangen worden. Een nieuwe cartridge kost je rond de €210 voor een groot model en €174 voor een small model. Laat je de cartridge door professionals vervangen moet je hierbij nog eens €40 aan installatiekosten rekenen. Ook kun je er voor kiezen om een onderhoudsabonnement af te sluiten bij de installatie. Dit kost je €6.95 per maand voor een large model en €5.95 voor een small uitvoering voor een all-in onderhoudsabonnement.

 

 

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vergelijk waterontharders die het kalk uit het water halen (geen magneten). Vraag in 1 keer gratis meerdere offertes op bij diverse waterontharder specialisten. Vergelijk het aanbod en kies de beste deal. Bespaar tot wel 30% op de kosten door te vergelijken!