Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 okt 2021

Zout in de vaatwasser als je een waterontharder gebruikt?Zout in de vaatwasser als je een waterontharder gebruikt? Een waterontharder brengt voor veel huishoudens een enorm voordeel. De kalk die door het gehele land in het leidingwater zit, kan er namelijk uitgehaald worden. Hierdoor heb je geen kalkaanslag meer en kun je flinke besparingen doen. Deze ontharder heeft regeneratiezout nodig. Zo ook de vaatwasser. Als je een vaatwasser hebt, moet je namelijk ook het onthardingszout regelmatig bijvullen. Het is daarom de grote vraag of er nog zout toegevoegd moet gaan worden wanneer je een aparte waterontharder aangeschaft hebt, zodat de kalk weg blijft. Onderstaande informatie toont aan of het daadwerkelijk nodig is.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Onthardingszout als belangrijk onderdeel

Het onthardingszout is voor zowel de waterontharder als de vaatwasser een belangrijk onderdeel om kalk tegen te gaan. Bij veel vaatwassers zit een ontharder ingebouwd, waar je het zout dus in moet doen. Wanneer je een waterontharder aanschaft, is dit in feite niet meer nodig. De waterontharder moet hiervoor wel aangesloten zijn op de vaatwasser. Op deze manier komt er namelijk automatisch zacht water de vaatwasser in, waarmee jouw servies en bestek schoongemaakt gaan worden. Je bespaart jezelf hier wat extra kosten mee, omdat je maar een apparaat bij hoeft te vullen. Bij een gemiddeld huishouden wordt namelijk tussen de 50 en 100 kilogram zout gebruikt voor de waterontharder goed te laten werken.

De resthardheid instellen

Ondanks dat er in eerste instantie geen onthardingszout nodig is bij een vaatwasser, kan het zijn dat je er toch voor gaat kiezen om zout te blijven gebruiken. Bij een waterontharder kun je namelijk de resthardheid instellen. Met deze resthardheid blijft er in feite een klein beetje kalk in het water achter. Dit kan voor het drinkwater geen kwaad, maar je kunt het wel terug gaan zien aan de vaat. Wanneer het water opdroogt, ga je namelijk enkele sporen terugvinden op bijvoorbeeld de glazen. Je moet er dan voor kiezen om de waterontharder op 4 dH of lager in te stellen om de kalk volledig weg te hebben, maar ook om er net iets meer over te houden waardoor er toch extra kosten bij komen kijken voor het onthardingszout.

De werking van het onthardingszout

De waterontharder kan voor jou veel weghalen op het gebied van de vaatwasser. Een waterontharder heeft namelijk een ionencilinder die kalk en magnesium omzet in natrium, zodat het water zacht wordt. De kalk wordt in dit geval gevangen door harskorrels, die in de cilinder verborgen zitten. Ook kent de waterontharder een zoutvat. Dit is het gedeelte waar het onthardingszout te vinden is en speelt een belangrijke rol bij de werking van de ontharder. Deze zorgt er namelijk voor dat de kalk die opgevangen is in de ionenwisselaar kan worden afgevoerd in de riolering. Het schoonspoelen wordt regeneratie genoemd en gebeurt wanneer de harskorrels verzadigd zijn. Deze regeneratie kan ook ingesteld worden door middel van een tijdsklok, zodat je weet wanneer het gaat gebeuren.

De gevolgen van kalk in het water

Een waterontharder heeft naast het ontkalken van een vaatwasser nog enkele voordelen:

  • Geen kalkaanslag in huis
  • Verwarmingselementen van apparaten worden niet aangetast
  • Geen hard wasgoed
  • Lagere energiekosten

Kalk kan zijn sporen al snel achterlaten in huis. Na het douchen, wanneer de eerste waterdruppels opdrogen, komt de kalkaanslag tevoorschijn. Ook bij huishoudelijke apparaten, zoals jouw waterkoker, slaat de kalk toe. De verwarmingselementen kunnen hierdoor aangetast worden. Uiteindelijk kan de hitte niet meer weg, waardoor het apparaat kapotgaat. Dit levert automatisch extra energiekosten op en je moet sneller een nieuw apparaat aanschaffen.

Geen schade aan de gezondheid aangebracht

Onthardingszout kan dus in alle opzichten veel voordelen opleveren. Voor alle apparaten in huis, inclusief de vaatwasser, zal het over het algemeen een langere levensduur garanderen. Kalk maakt meer kapot, waardoor je dit het liefst zoveel mogelijk weg wilt houden uit jouw leidingwater. Daarbij is het ook niet schadelijk voor de gezondheid. Doordat het onthardingszout alleen gebruikt wordt om de ionenwisselaar schoon te spoelen en er daarna nog een extra spoeling plaatsvindt met leidingwater ga je het ook niet terug vinden in jouw drinkwater. De enigen die er eventueel voor kunnen kiezen om geen volledige ontharding te hebben bij het drinkwater en daarom extra onthardingszout in de vaatwasser zullen doen, zijn de mensen met een hogere bloeddruk. Hier moet je dus wel op gaan letten bij de aanschaf van een waterontharder en eventueel voor jezelf bepalen hoe je de resthardheid in gaat stellen.

De prijsopgaven direct met elkaar vergelijken

Wil je zelf zien wat een waterontharder voor toegevoegde waarde heeft voor jouw vaatwasser en hoeveel je kunt gaan besparen op het onthardingszout? Vraag dan in slechts enkele minuten offertes op bij bedrijven in de omgeving en zorg ervoor dat de kosten helder zijn. De prijsopgaven worden geheel aangepast aan jouw huishouden, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Je hoeft dan alleen nog maar de offertes met elkaar te vergelijken, zodat je weet waar je het goedkoopste uit bent en welke bedrijven er buiten jouw budget vallen. Wacht daarom niet te lang en ga ervoor zorgen dat je het verschil gaat zien aan jouw vaat.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging