Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 03 jun 2024

Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS Radar.

In ons artikel uit 2020 hadden we al uitgelegd dat magnetische waterontharders niet werken: Waterontharder Radar. Nu blijkt dat het bedrijf van Julio Rosier met zijn bedrijf achter de Amfa4000 en Waterontharder.com (24man B.V.) failliet is gegaan (bron: insolventies.rechtspraak.nl). Hoe zou dat komen?

Tot een paar jaar terug presenteerde 24Man zijn product als ‘waterontharder’, maar moest daar op last van de rechter in juni 2021 vanaf stappen. De Amfa4000 zorgde er namelijk niet voor dat het drinkwater minder hard werd en ook haalt het apparaat kalk niet uit het water, zo klaagde Aquacombi, dat aangaf veel omzet mis te lopen door de agressief in de markt gezette Amfa4000. Het verweer van 24Man kon de rechter niet overtuigen, die daarom oordeelde dat “het gebruik van de term waterontharder door 24Man als aanduiding voor de Amfa4000 de gemiddelde consument kan misleiden”.

Bron

Korte samenvatting in chronologische volgorde:

 1. In 2020 schreef OfferteAdviseur al voor het eerst over de misleidende AMFA4000.
 2. 24Man van waterontharder.com verkoopt AMFA4000 (die zou zijn ontworpen door de vader van Julio Rosier).
 3. Volgens Julio Rosier zelf in 2020 een omzet van 6,5 miljoen gedraaid. (bron: https://www.youtube.com/watch?v=NmSgHBfDbvQ&t=3s
 4. Waterontharder.com wordt hoofdsponsor van voetbalclub Vitesse, zelfs Theo Janssen (Vitesse-legend) werkt mee aan reclame voor het bedrijf.
 5. Radar zelf test de ‘waterontharder’ en ziet geen verschil na gebruik ervan. Het blijft hard water.
 6. In 2020 zegt de rechter dat 24Man geen misleidende informatie mag verstrekken over de AMFA4000. 24Man zou namelijk onterecht de eigenschappen van een waterontharder koppelen aan de AMFA4000. 
 7. Vanaf dat moment mag 24Man de AMFA4000 geen waterontharder meer noemen. Wel mag 24Man wel de domeinnaam ‘waterontharder.com’ behouden. Maar  moet 24Man wel op de website zeggen dat het geen waterontharder is.
 8. 24Man B.V. ging failliet 
 9. Er staan kennelijk schulden open bij Vitesse en bij Inge de Bruin.
 10. Er is een adres in Amsterdam, waar de AMFA4000 gemaakt zou worden. Echter is het bedrijf hier niet te vinden na een bezoekje van Tros Radar.
 11. In 2024 werden er blijkens de uitzending nog 473 orders van waterontharder.com via het postbedrijf verstuurd.
 12. In ‘Gorn’ vindt Radar het adres van waterontharder.com. Op de deur staat het nummer van zijn moeder, die aangeeft dat haar zoon, Julio, in Griekenland woont. De moeder geeft aan weinig contact te hebben met haar zoon. Radar wordt nooit teruggebeld door Julio Rosier.
 13. De schuldeisers wachten op een bedrag van 1,1 miljoen euro.

De AMFA4000, een apparaat dat door Julio Rosier met zijn bedrijf 24Man / waterontharder.com op de markt werd gebracht, heeft in de afgelopen jaren voor veel verwarring gezorgd. De beweringen dat het apparaat het drinkwater zou ontharden en kalk uit het water zou verwijderen, bleken misleidend te zijn. Dit leidde tot juridische geschillen en aanzienlijke financiële en reputatieschade voor de betrokken partijen. Opvallend genoeg is de website nog online.

Eerste klachten

Reeds in 2020 schreef OfferteAdviseur voor het eerst over de misleidende claims van de AMFA4000. Volgens de berichtgeving van destijds werd duidelijk dat de AMFA4000 de beloften niet waarmaakte. Aquacombi, een concurrerend bedrijf, klaagde dat zij veel omzet misliepen door de agressieve marketing van de AMFA4000, die onterecht als waterontharder werd gepromoot.

Het verweer van 24Man b.v. kon de rechter echter niet overtuigen. De rechter oordeelde in 2020 dat het gebruik van de term ‘waterontharder’ door 24Man b.v. misleidend was voor de gemiddelde consument. 24Man moest stoppen met het verstrekken van misleidende informatie over het product. Hoewel 24Man de domeinnaam waterontharder.com mocht behouden, werd deze verplicht duidelijk te vermelden dat de AMFA4000 geen echte waterontharder is.

Waterontharder.com sponsor van Vitesse

Ondanks de juridische problemen boekte 24Man in 2020 een omzet van maar liefst 6,5 miljoen euro. Het bedrijf werd zelfs hoofdsponsor van voetbalclub Vitesse, en bekende Vitesse-legende Theo Janssen werkte mee aan reclame voor waterontharder.com.  (bron: https://www.youtube.com/watch?v=NmSgHBfDbvQ&t=3s

Testen AMFA4000

Consumentenprogramma Radar besloot de AMFA4000 zelf te testen en ontdekte dat het apparaat geen verschil maakte in de hardheid van het water. Het water bleef even hard, wat de claims van de AMFA4000 verder onderuit haalde. Dit gaf aan dat de consumenten inderdaad werden misleid door de marketing van het apparaat.

Faillissement en openstaande schulden

Uiteindelijk ging 24Man b.v. failliet. Er bleven aanzienlijke schulden openstaan bij onder andere voetbalclub Vitesse en voormalig topzwemster Inge de Bruijn, die waarschijnlijk ook betrokken was bij marketingcampagnes. Het gaat om een bedrag van zo’n 1,1 miljoen.

In een poging om meer inzicht te krijgen, bezocht Radar het opgegeven adres in Amsterdam waar de AMFA4000 geproduceerd zou worden. Tot hun verbazing bleek het bedrijf daar niet te vinden. Dit roept vragen op over de transparantie en betrouwbaarheid van de bedrijfsvoering.

Waterontharder.com stopt niet met zaken doen

Ondanks de val van 24Man b.v. en de voortdurende controverse rondom de AMFA4000, werden in 2024 nog steeds 473 orders via waterontharder.com verstuurd. Dit suggereert dat er nog steeds een markt is voor het product, ondanks de negatieve publiciteit en juridische problemen.

Conclusie

Het verhaal van de AMFA4000 zoals beoordeeld door de rechter is een klassiek voorbeeld van misleidende handelspraktijken die niet door de beugel konden.

Bron: uitspraken.rechtspraak.nl

Nieuwsbronnen:


Laatste nieuws

Het bedrijf 24Man B.V. achter de Amfa4000 en Waterontharder .com van Julio Rosier is Failliet

mei 28, 2024

Laatst bewerkt op: 03 jun 2024 Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in