Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Water is iets waar elk mens dagelijks gebruikt van maakt. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat water ook hard kan zijn, en dat hard water een negatief invloed heeft op ons lichaam. Niet alleen ons lichaam maar ook onze huishoudelijke apparaten, pijpleidingen, douchemuren en dergelijke die lijden onder de gevolgen van hard water. Maar wat zijn nou precies de nadelige effecten van hard water? Je komt het te weten door hieronder verder te lezen.

Wat is hard water

Water wordt als hard beschouwd wanneer er een bepaalde hoeveelheid aan calcium en magnesium in zit. Hoe meer van deze stoffen het water bevat, des te harder het water is. Hardheid van water wordt in Nederland uitgedrukt in Franse graden. Naast Franse graden kan je de waterdichtheid ook uitdrukken in Duitse graden. Water dat hard is kan vervelende gevolgen hebben voor je huishoudelijke apparaten zoals het vormen van kalkaanslag. Dit vermindert vervolgens de werking van de apparaten. Een waterontharder kan helpen bij het ontharden van water. Over het algemeen zijn de richtlijnen van water als volgt:

Soort water

Franse graden

Zacht water

0 tot 7 °F

Middelhard water

8 tot 15 °F

Hard water

16 tot 30 °F

Zeer hard water

Vanaf 30 °F

Hoe weet ik of mijn water hard is?

Er zijn verschillende manieren om na te gaan of het water uit je kraan hard is. De symptomen van hard water kunnen variëren vanaf een waterketel, douchekraan of wasmachine vol kalkaanslag en vlekken op de wastafel, het bad, de kranen in de badkamer en de toiletpot zelf. Ook wanneer er geen water meer komt uit de douchekop, als zeep en wasmiddel haast niet meer schuimen en bij zichtbare vlekken op het vaatwerk en de douchewanden van de badkamer.

Hard water in Nederland

Vroeger lag Nederland onder water, wat betekent dat we nog steeds calciumcarbonaat kunnen aantreffen in de bodem door de vele schaaldieren. Hierdoor heeft Nederlands water een gemiddelde dichtheid van 15 Franse graden. Leidingwater in Nederland wordt lokaal gewonnen, wat dus inhoudt dat de waterdichtheid kan variëren per regio. Om na te gaan wat de waterdichtheid is in je omgeving kan je contact opnemen bij de gemeente of met het lokale waterleidingbedrijf.

De nadelige effecten van hard water

Hard water kan schadelijk zijn voor het menselijk lichaam en brengt een hogere energierekening met zich mee. Hieronder worden alle nadelige effecten van hard water op een rijtje gezet:

Nadelig effect 1: Kalkaanslag

Bij hard water is er sprake van kalkaanslag, wat niet eenvoudig is om weg te krijgen. Kalkaanslag is geen mooi aanzicht, maar zorgt ook ervoor dat bepaalde huishoudelijke apparaten minder goed gaan werken. Hierdoor moet je de binnenkant van verschillende toestellen regelmatig ontkalken.

Nadelig effect 2: Hogere energierekening

Mocht het gebeuren dat er ook kalk komt te zitten in de verwarming of de boilers, dan brengt dit verlies van rendement met zich mee waardoor de kosten op de energierekening op zullen lopen. Daarnaast heeft kalk een isolerende functie waardoor de energiekosten worden verhoogd.

Nadelig effect 3: Schadelijk voor het menselijk lichaam

Door hard water gaan je poriën wijd openstaan waardoor schadelijke mineralen je huid kunnen binnendringen. Hard water is schadelijk voor het menselijk lichaam. Zo bevordert hard water eczeem, psoriasis en andere droge huidproblemen. Ook je haar kan doffer worden.

Nadelig effect 4: Je moet meer zeep gebruiken

Zeep schuimt helaas niet goed in hard water, waardoor je er meer van moet gebruiken. Hoe meer zeep je gebruikt, hoe meer je betaalt aan schoonmaakspullen, maar ook hoe slechter voor het milieu.

Nadelig effect 5: De bittere smaak

Hard water is niet zomaar te drinken, de smaak is namelijk bitter. Ga je een kopje thee maken, dan gaan de kalkdeeltjes reageren met de componenten in de thee wat zorgt voor een nare bijsmaak.

Nadelig effect 6: Kalkstrepen

Als het hard water droogt op glas, dan ga je duidelijk zichtbare kalkstrepen zien op het glas. De kalkaanslag deeltjes verdampen niet mee wanneer het water opdroogt, waardoor er dus witte kringen of vlekken achterblijven. Ook op de lak van je auto wordt aangetast als je hard water gebruikt voor het wassen van je auto.

Nadelig effect 7: Glascorrosie

De extra zeep die nodig is zorgt voor extra corrosie van al je glaswerk. Je kunt speciale vaatwasmiddelblokjes aanschaffen die dit vervelend effect tegengaat.

Hard water tegengaan

Om de nadelige effecten van hard water tegen te gaan is de ideale oplossing het aanschaffen van een waterontharder. Een waterontharder is noodzakelijk bij een dichtheid van minstens 25°F wat dus schadelijk is, zowel voor het milieu als voor het menselijk lichaam en je huishoudelijke apparaten. Daarnaast verlengt een waterontharder de levensduur van je apparaten. Goedkope waterontharders van B-merken zijn aan te schaffen vanaf €750 voor een mechanische waterontharder en vanaf €950 voor een elektronische waterontharder. Indien je op zoek bent naar A-merken dan kan je een mechanische waterontharder vanaf €1.400 en voor een elektronische waterontharder beginnen de prijzen bij €1.550.

Men weet vaak niet eens dat het water uit de kraan ook hard kan zijn en dus schadelijk is voor het menselijk lichaam. Hard water bevat namelijk deeltjes van calcium en magnesium en heeft ook zichtbare nadelige effecten op je apparaten in de vorm van kalkaanslag. Tevens vermindert de werking van je apparaten. Om na te gaan in hoeverre het water uit je tapkraan hard is kan je contact opnemen met het lokale waterleidingbedrijf.

 


Laatste nieuws

Het bedrijf 24Man B.V. achter de Amfa4000 en Waterontharder .com van Julio Rosier is Failliet

mei 28, 2024

Laatst bewerkt op: 03 jun 2024 Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in