Informatie en tips over waterontharders
Gratis én vrijblijvend

Ja, een waterontharder heeft een afvoer nodig. Waarom? Een waterontharder werkt op zout. Door een afvoer kan een waterontharder het zoute water naar het riool leiden. Je hoeft ook geen zorgen te maken over de afvoer of die verstopt. De kalk is namelijk al dan opgelost door het zoute water en is dan al door gespoeld naar het riool. Hoe dit allemaal precies werkt en kost vertellen we jou in deze blog.

Waterontharder zonder afvoer

Als je van plan bent om een waterontharder aan te schaffen dan kan je kiezen uit een waterontharder met afvoer of zonder. Deze twee waterontharders verschillen wel van elkaar. Namelijk een waterontharder zonder afvoer werkt ook zonder zout. Het is dan ook niet nodig om zoute spoelwater af te voeren naar het riool.

Ook zet de waterontharder zonder afvoer het harde water niet om in zacht water. Deze waterontharder zorgt ervoor dat het kalk in het water blijft zweven, maar niet afzet op de leidingen. Hoe de waterontharder dan precies te werk gaat hangt dus af van het toestel.

Soorten waterontharder zonder afvoer

Er zijn verschillende soorten waterontharders die zonder afvoer werken. Dit zijn de populairste toestellen:

  1. Waterontharder met zinken anode

Deze waterontharder bestaat uit een actieve zinkanode met een zeer hoge zuiveringsgraad. Tussen de anode en de metalen behuizing ontstaat er een elektrochemische reactie, door deze reactie hecht het kalk rond aan het vrijgekomen zinkion. Deze waterontharder voorkomt dan dat de kalk zich afzet op de leidingen.

  1. Waterontharder met een co2-injectie

Dit apparaat injecteert een kleine hoeveelheid co2-gas in het water als dit door het systeem stroomt. Het kalk lost op in het water en kan dan niet op de leidingen zich afzetten. Dit gebeurt door een chemische reactie. De installateur plaatst dan de waterontharder tussen twee leidingen en koppelt het dan aan een co2-fles.

  1. Magnetische waterontharder

Deze waterontharder is een klein model dat een magnetisch veld creëert die dan de kalk in het kristalliseert. De kalk die stroomt dan mee met het water in plaats dat het zich afzet tegen de leidingen aan. Zo een magneet wordt dan vast gemaakt rond de buizen van de waterleiding. Maar pas op, de werking van deze waterontharder is nooit effectief bewezen.

  1. Waterontharder met polyfosfaten

Ook dit is een kleine toestel die werkt met een patroon met polyfosfaatzouten waar het water door stroomt. De zouten mengen zich met het calcium en magnesium, hierdoor zet het kalk zich niet op de leidingen. Ook kan deze waterontharder zonder afvoer tussen twee leidingen worden geplaatst.

Soort waterontharder zonder afvoer Prijs inclusief btw en exclusief plaatsing
Waterontharder met polyfosfaten €100 en €150
Magnetische waterontharder Geen wetenschappelijk bewijs voor de werking ervan
Waterontharder met een co2-injectie €500 en €2000
Waterontharder met zinken anode €500 en €1500

 

Waterontharder met een afvoer

Ook deze waterontharder heeft twee verschillen. De waterontharder met afvoer werkt wel met zout en dus is daar wel een afvoer voor nodig om dit zoute water weg te spoelen.

Ook zet deze waterontharder het harde water om in zacht water. Door een cilinder van harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen met natriumionen. Zo zet de waterontharder het harde water om in zacht water. Maar wat als de harscilinder verzadigd raakt met kalk en magnesium? Dan is het zoute water nodig om de cilinder schoon te spoelen. Het zoute water wordt dan gelijk vervoerd naar het riool.

Soorten waterontharders met afvoer

  1. Mechanische waterontharder

Deze waterontharder werkt op waterdruk en verbruikt geen elektriciteit. Je hoeft geen rekening te houden met je waterverbruik, de regeneratie gebeurt namelijk op bepaalde tijdstippen. Ook bestaan er waterontharders wel meer rekening met het waterverbruik, omdat die volume gestuurd werken. Is jouw waterverbruik het hele jaar stabiel? Dan is de mechanische waterontharder zeker aan te raden.

  1. Elektronische waterontharder

Je hoort het al aan de naam dit type werkt op elektriciteit. De elektronische waterontharder werkt specifieker dan de mechanische. De regeneratie wordt met het zoute water volume gestuurd. Je bespaart dus veel meer op je energierekening en op regeneratiezout. Als je waterverbruik variabel is dan is de elektronische waterontharder zeker aan te raden.

 

Type waterontharder met afvoer Prijzen inclusief btw en plaatsing
Mechanische waterontharder €1000 en €1400
Elektronische waterontharder €1600 en €2000

Conclusie

Waterontharders zonder afvoer zijn goedkoper en hebben weinig of helemaal geen onderhoud nodig. Uit onderzoek blijkt dat de waterontharders zonder afvoer niet doeltreffend zijn. De waterontharder met co2-injectie komt het dichtst in de buurt van de waterontharder met afvoer en ook is het meest betrouwbaar. Het ligt uiteindelijk aan wat jij wilt. Mocht je nog advies nodig hebben vraag dan bij ons een offerte aan.


Laatste nieuws

Het bedrijf 24Man B.V. achter de Amfa4000 en Waterontharder .com van Julio Rosier is Failliet

mei 28, 2024

Laatst bewerkt op: 03 jun 2024 Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in