Laatst bewerkt op: 16 sep 2024
Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS Radar.
Radar is één van de meest bekeken consumentenprogramma’s in ons land. Er worden adviezen gegeven aan consumenten over apparatuur en de prijs die daar verder bij hoort. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de werking van bepaalde apparaten die het leven gemakkelijker maken. Een van die apparaten die onlangs besproken werd op het forum van Radar (door consumenten) was de magnetische waterontharder. Omdat er vraag was vanuit de consument (op o.a. ook andere fora zoals Tweakers) gingen wij op onderzoek uit.
Inhoud van dit artikel
Bekijk hier de gehele uitzending:
Op deze pagina lees je een chronologische volgorde van de activiteiten.
Waterontharder Radar
Een magneetwaterontharder plaats je om je waterleidingen heen en zou ervoor moeten zorgen dat calcium en magnesium zich niet meer aan elkaar kunnen hechten. Met een prijzen rond de 200 euro lijkt dat een goede deal. Maar is dat ook zo? Er is een aantal zaken die je goed in je achterhoofd moet houden wanneer je overweegt een magneetwaterontharder te kopen. We hebben ze voor je op een rij gezet.
Werkt een waterontharder magneet?
Je kent het wel, reclame op RTL 4 en andere kanalen waar magneet waterontharders worden gepromoot voor een paar honderd euro. De vraag is, werkt het? Het antwoord: er is géén wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Het apparaatje wordt op de waterleiding geplaatst (heel eenvoudig en binnen een paar minuten geregeld) en het zou ervoor moeten zorgen dat kalk niet blijft ‘plakken’. Het is echter geen oplossing omdat kalk alsnog in bijvoorbeeld je douche of waterkoker terecht komt, omdat de samenstelling van het water niet of nauwelijks wijzigt. Dit betekent dus dat je altijd wel kalkaanslag zult hebben. Vraag jezelf ook het volgende af: als het echt een magisch magneetje was zouden bedrijven die waterontharders aanbieden met zout dan niet massaal magneet waterontharders aanbieden? Is het oplichterij? Die conclusie mag jij trekken. Maar koop niet iets wat niet jouw probleem oplost.
Koop dus een waterontharder met een filter die het kalk uit het water haalt als je zeker wilt zijn dat het werkt. Die apparaten kosten rond de 1000 tot 1800 euro. Dat is veel meer dan bodemprijzen rond de 200 euro.
Reviews waterontharder magneet
In dit verband zijn ook interessant de reviews van diverse consumenten over diverse magneetwaterontharders die in de markt beschikbaar zijn, waaronder mede over de AMFA4000 op Trustpilot, bol.com, en Tweakers. En Trustpilot review waterontharder.com. Lees ook deze bevindingen op Tweakers.net of hier op kassa vara over een ander type magneet waterontharder. En hier op Bol.com Alpenwater
Een voorbeeld vanuit Google (advertenties)
Géén wetenschappelijk bewijs
Een waterontharder magneet voorkomt dat in water opgeloste deeltjes zich combineren met carbonaat. Als die twee delen zich combineren vormt zich kalksteen, het goedje dat voor alle overlast in je huis zorgt. Een waterontharder magneet zou dit doen door kalkdeeltjes van een negatieve lading te voorzien. De onderzoeken die de werking van deze magneten zouden moeten bewijzen, zijn echter heel slecht opgezet en worden losjes geïnterpreteerd door de verkopers van de magneten. Ook kan dit systeem alleen functioneren bij een voldoende sterk magnetisch veld, namelijk eentje veroorzaakt een magneet van minimaal 500+ Gauss, iets wat niet gehaald wordt door de magneten in de handel. Bovendien blijven de kalkdeeltjes alleen negatief geladen zolang het water stroomt: zodra het water stilstaat in de leiding verliezen ze hun lading en kunnen ze weer kalk vormen met carbonaat, met alle gevolgen van dien. De korte samenvatting is dus: er is nauwelijks bewijs dat kalkmagneten werken en dat ze een effect hebben op kalk uit leidingwater. De wetenschap heeft geen duidelijke theoretische onderbouwing hiervoor en zelden worden er positieve praktijkresultaten gerapporteerd. Het ‘bewijs’ dat wordt geleverd als wetenschappelijk onderzoek zitten methodologisch niet goed in elkaar. Je bent beter af met een echte waterontharder. We leggen hierna uit hoe die (wel) werkt.
Wetenschappers aan het woord
Lees bijvoorbeeld eens dit artikel van fysisch chemicus Heiko Jan Mein (backup) en kijk hoe deze wetenschapper zich uitdrukt. Hij zegt dus niet dat het niet werkt, maar dat er voor alsnog geen bewijs voor is en het ook vooralsnog niet logisch is dat dat bewijs er komt.
Er is zelfs een artikel dat spreekt over MAG Scams oftwel magneet waterontharder oplichterij.
Zie bronnen:
- Chem1.com
- Test.de
- ProChemTech
- The Effectiveness of a magnetic physical water treatment device on scaling in domestic hot-water storage tanks. C. Smith, P Coetzee and J. Meyers. Water SA 29(3) 2003.
Het oordeel van de rechter
Lezenwaardig is overigens ook een uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van 12 mei 2021 (https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBAMS:2021:2345) waarin de rechtbank over een magnetische waterontharder onder meer oordeelt: “De rechtbank is van oordeel dat het gebruik van de term ‘waterontharder’ in het geval van de Amfa4000 feitelijk onjuist is”. (4.6)
en:
“In de tweede plaats is het voor de gemiddelde consument van belang juist te worden geïnformeerd over de methode waarmee kalkaanslag wordt bestreden, omdat niet vaststaat dat beide methodes hetzelfde resultaat hebben. Uit de artikelen die Aquacombi in het geding heeft gebracht kan worden afgeleid dat de werking van een magneet als middel om kalkaanslag in huis te voorkomen, wetenschappelijk niet onomstreden is. De stelling van 24Man dat de Amfa4000 het water weliswaar niet onthardt maar wel water oplevert met de eigenschappen van onthard water, is in het licht hiervan onvoldoende gesubstantieerd.”(4.10)
en:
De rechtbank oordeelt als volgt. Nu vaststaat dat het gebruik van de termen waterontharder en waterontkalker als aanduiding voor de Amfa4000 misleidend is voor consumenten in de zin van artikel 6:193c BW en dus een oneerlijke handelspraktijk oplevert (zie artikel 6:193b lid 3 sub a BW), staat vast dat [zij] daarmee onrechtmatig handelt jegens consumenten (zie artikel 6:193b lid 1 BW).”(4.15)
en
“De stelling van 24Man dat de Amfa4000 het water weliswaar niet onthardt maar wel water oplevert met de eigenschappen van onthard water, is in het licht hiervan onvoldoende gesubstantieerd.”(4.10)
Anders gezegd, bewijs van de werking ontbrak dus.
Voor de goede orde wordt opgemerkt dat bovenstaande geciteerde passages uitspraken zijn van een onafhankelijke rechter en niet van ons.
Inmiddels is gebleken dat de verkoper van de AMFA4000, dit artikel ook heeft gelezen en zich daartegen verzet op een in onze ogen suggestieve wijze. Oordeelt u vooral zelf. Wij vinden het op zijn minst opmerkelijk dat ondanks het vonnis van de rechter zij in de domeinnaam nog steeds de term waterontharder hanteren terwijl de rechter oordeelde dat de term waterontharder feitelijk onjuist is en bewijs van eigenschappen van onthard water eveneens ontbreken. Daar is het wat ons betreft de consument immers om te doen. Wie het weet mag het zeggen.
Daarbij wordt de kanttekening gemaakt dat dit een uitspraak is op de bewuste datum die alleen tussen partijen geldt.
Consumentenorganisaties
Wat zeggen consumenten organisaties zoals de ConsumentenBond in Nederland? Lees hier wat de ConsumentenBond te zeggen heeft over de magneet waterontharders.
Follow the Money
Lezenwaardig is ook een artikel van Follow the Money over een wederom de AMFA4000. De auteurs schrijven daarin onder meer: “De website stelt dat de magneet voorkomt dat ‘kalkaanslag zich hecht aan leidingen en sanitair’ en zelfs dat de ‘bestaande kalkaanslag binnen enkele dagen verdwijnt’. Onzin, zeggen drinkwaterbedrijf Vitens, senior onderzoeker Roberta Hofman van KWR (het kennisinstituut van de drinkwatersector) en Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft.”
De installatie is niet altijd vanzelfsprekend
De waterontharder is een magneet die je zonder gereedschap om de waterleiding heen klemt. Dat stelt echter wel gelijk een eis: de waterleiding moet op een bepaalde plek wel toegankelijk zijn. In moderne huizen is de waterleiding doorgaans weggewerkt achter een muur. De leidingen zijn in gefreesd. Dit maakt het in deze huizen lastiger om een waterontharder in te bouwen. Mensen grijpen dan naar andere maatregelen om de waterontharder te plaatsen maar die pakken niet altijd goed uit. Het is allemaal te mooi om waar te zijn.
Niet overal onthard water
De magnetische waterontharder werd gepresenteerd als een waterontharder die in je hele huis zacht water geeft. Dit blijkt niet het geval te zijn. Veel mensen voelen zich dan ook bedrogen. Je hebt dus niet in je hele huis onthard water met dit systeem. Dit was de meest gehoorde klacht bij consumenten die een waterontharder aanschaften. De situatie na het plaatsen was dus rooskleuriger voorgespiegeld dan deze in werkelijkheid was.
Een ander systeem waterontharder voorkomt problemen
Echte waterontharders met filters zijn er in meerdere systemen. We hebben dit systeem voor je toegelicht.
- Een groter systeem. De waterontharder die werkt met meerdere cilinders heeft als nadeel dat het een veel groter systeem is. Het heeft ongeveer de afmeting van een koffertje in het meest compacte geval.
- Twee cilinders. De waterontharder heeft twee cilinders. De ene cilinder bevat kunstharskorrels, ook wel actieve kool genoemd. Hier stroomt het leidingwater doorheen. Deze kunstharskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater waardoor het onthard wordt Om te voorkomen dat het leidingwater gaat bederven in de leidingen wordt er een onschuldige hoeveelheid natrium aan het water toegevoegd. Daarna spoelt het water verder door jouw leidingen heen. De tweede cilinder bevat een natriumoplossing. Deze natriumoplossing zal de kunstharsbolletjes – wanneer deze verzadigd zijn – regenereren en een laagje natrium op de bolletjes achterlaten. Het kalkwater wordt afgevoerd.
- Een zoutvat. Het zoutvat van de waterontharder bevat natrium. Hier wordt per regeneratie een hoeveelheid zout uit gehaald om nieuw regeneratiewater te kunnen aanmaken.
De prijzen van de beide systemen vergeleken
We hebben de prijzen van de twee systemen met elkaar vergeleken en kwamen tot de volgende bevindingen.
Wat voor systeem waterontharder koop je |
Hoeveel personen in je huishouden |
Werking plaatselijk of hele huis |
Prijs |
Magneet systeem (geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt) |
1 tot 4 personen |
(geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt) |
Vanaf 29,95 euro |
Waterontharder met cilinders |
1 tot 4 personen |
Heel huis |
Vanaf 1100 euro |
Waterontharder met cilinders |
5 tot 9 personen |
Heel huis |
Vanaf 1700 euro |
Lees hier meer info over A-merk en B-merk prijzen waterontharders.
Hoe wordt de prijs van een waterontharder bepaald
Hoeveel je kwijt bent voor een waterontharder wordt bepaald door een aantal factoren. Die hebben we voor je op een rij gezet.
- Het aantal personen in jouw huishouden. Ben je met een gezin van 1 tot 4 personen, dan kan je het af met en waterontharder die een water lager vermogen heeft. Gaat het om een waterontharder met cilinders, dan kan je het af met een model met een kleinere cilinder. Bij een groter gezin heb je een hogere piekvraag waardoor je meer onthard water tegelijk nodig hebt.
- De hardheid van het water. De hardheid van het water kan je per postcodegebied bepalen. Met de postcodecheck kan je zien wat de hardheid van het water in jouw buurt is. Een waterontharder moet zijn afgestemd op de hardheid van het water in jouw buurt. Dit heeft zijn weerslag op het vermogen van de waterontharder die jij moet aanschaffen.
Waterontharder kopen? Voorkom deze 7 valkuilen
Wees prijsbewust
Als je een waterontharder gaat kopen is het verstandig om prijsbewust te zijn. Dat doe je door eerst offertes te vergelijken van diverse waterontharder installateurs. Via onderstaande button vraag je een aantal offertes op die je kan checken om op die manier tot de beste deal te komen.
Je vergelijkt hier waterontharders die kalk uit het water halen (ontkalken) en dus niet goedkope apparaatjes van een paar honderd euro.
Disclaimer: Onze publicaties zijn louter informatief van aard en daaraan kunnen geen rechten worden ontleend. De informatie is ontleend aan openbare bronnen op de datum van publicatie. Wij hebben géén commerciële band met partijen of merken die wij in onze publicaties noemen.
Graag wil ik vrijblijvend een offerte ontvangen voor een waterontharder die ik in mijn woonark wil plaatsen. De watermeter bevindt zich aan wal, maar ik denk dat het het beste is om hem meteen bij de plek te plaatsen waar de waterleiding de woonark in loopt. Ik heb een waterontharder nodig voor 2-3 personen (gemiddeld 2 personen, met af en toe een uitschietertje).
Beste Bernadet, Dank voor uw bericht. U kunt dat het beste doen via de pagina: https://kosten-waterontharder.nl/offertes/
Ziek om te horen dat zulke bedrijven nog steeds actief zijn!
Inderdaad!