Waterontharder Radar

waterontharder magneet geen bewijsRadar is één van de meest bekeken consumentenprogramma’s in ons land. Er worden adviezen gegeven aan consumenten over apparatuur en de prijs die daar verder bij hoort. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de werking van bepaalde apparaten die het leven gemakkelijker maken. Een van die apparaten die onlangs besproken werd op het forum van Radar (door consumenten) was de magnetische waterontharder. Omdat er vraag was vanuit de consument (op o.a. ook andere fora zoals Tweakers) gingen wij op onderzoek uit.

*Tip: 
Wil jij een waterontharder kopen die werkt? Een waterontharder die niet werkt op magneten, waarvoor wetenschappelijk bewijs ontbreekt? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van vakspecialisten die kwaliteit leveren. Vergelijk het aanbod en bespaar tot wel 30% op je nieuwe waterontharder! Ontvang vrijblijvend gedegen advies.

Waterontharder Radar

Een magneetwaterontharder plaats je om je waterleidingen heen en zou ervoor moeten zorgen dat calcium en magnesium zich niet meer aan elkaar kunnen hechten. Met een prijzen rond de 200 euro lijkt dat een goede deal. Maar is dat ook zo? Er is een aantal zaken die je goed in je achterhoofd moet houden wanneer je overweegt een magneetwaterontharder te kopen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Werkt een waterontharder magneet?

Je kent het wel, reclame op RTL 4 en andere kanalen waar magneet waterontharders worden gepromoot voor een paar honderd euro. De vraag is, werkt het? Het antwoord:  er is géén  wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Het apparaatje wordt op de waterleiding geplaatst (heel eenvoudig en binnen een paar minuten geregeld) en het zou ervoor moeten zorgen dat kalk niet blijft ‘plakken’. Het is echter geen oplossing omdat kalk alsnog in bijvoorbeeld je douche of waterkoker terecht komt, omdat de samenstelling van het water niet of nauwelijks wijzigt. Dit betekent dus dat je altijd wel kalkaanslag zult hebben. Vraag jezelf ook het volgende af:  als het echt een magisch magneetje was zouden bedrijven die waterontharders aanbieden met zout dan niet massaal magneet waterontharders aanbieden? Is het  oplichterij? Die conclusie mag jij trekken. Maar koop niet iets wat niet jouw probleem oplost.

Koop dus een waterontharder met een filter die het kalk uit het water haalt als je zeker wilt zijn dat het werkt. Die apparaten kosten rond de 1000 tot 1800 euro. Dat is veel meer dan bodemprijzen rond de 200 euro.

Reviews waterontharder magneet

In dit verband zijn ook interessant de reviews van diverse consumenten over diverse magneetwaterontharders die in de markt beschikbaar zijn, waaronder mede over de AMFA4000 op Trustpilot, bol.com, en Tweakers. En Trustpilot review waterontharder.com. Lees ook deze bevindingen op Tweakers.net of hier op kassa vara over een ander type magneet waterontharder. En hier op Bol.com Alpenwater

Géén wetenschappelijk bewijs

Een waterontharder magneet voorkomt dat in water opgeloste deeltjes zich combineren met carbonaat. Als die twee delen zich combineren vormt zich kalksteen, het goedje dat voor alle overlast in je huis zorgt. Een waterontharder magneet zou dit doen door kalkdeeltjes van een negatieve lading te voorzien. De onderzoeken die de werking van deze magneten zouden moeten bewijzen, zijn echter heel slecht opgezet en worden losjes geïnterpreteerd door de verkopers van de magneten. Ook kan dit systeem alleen functioneren bij een voldoende sterk magnetisch veld, namelijk eentje veroorzaakt een magneet van minimaal 500+ Gauss, iets wat niet gehaald wordt door de magneten in de handel. Bovendien blijven de kalkdeeltjes alleen negatief geladen zolang het water stroomt: zodra het water stilstaat in de leiding verliezen ze hun lading en kunnen ze weer kalk vormen met carbonaat, met alle gevolgen van dien. De korte samenvatting is dus: er is nauwelijks bewijs dat kalkmagneten werken en dat ze een effect hebben op kalk uit leidingwater. De wetenschap heeft geen duidelijke theoretische onderbouwing hiervoor en zelden worden er positieve praktijkresultaten gerapporteerd. Het ‘bewijs’ dat wordt geleverd als wetenschappelijk onderzoek zitten methodologisch niet goed in elkaar. Je bent beter af met een echte waterontharder. We leggen hierna uit hoe die (wel) werkt.

Wetenschappers aan het woord

Lees bijvoorbeeld eens dit artikel van fysisch chemicus Heiko Jan Mein (backup) en kijk hoe deze wetenschapper zich uitdrukt. Hij zegt dus niet dat het niet werkt, maar dat er voor alsnog geen bewijs voor is en het ook vooralsnog niet logisch is dat dat bewijs er komt.

Er is zelfs een artikel dat spreekt over MAG Scams oftwel magneet waterontharder oplichterij.

Zie bronnen:

  • Chem1.com
  • Test.de
  • ProChemTech
  • The Effectiveness of a magnetic physical water treatment device on scaling in domestic hot-water storage tanks. C. Smith, P Coetzee and J. Meyers. Water SA 29(3) 2003. 

Consumentenorganisaties

Wat zeggen consumenten organisaties zoals de ConsumentenBond in Nederland? Lees hier wat de ConsumentenBond te zeggen heeft over de magneet waterontharders.

echte waterontharder geen magneet
Dit is hoe een echte waterontharder eruit ziet

De installatie is niet altijd vanzelfsprekend

De waterontharder is een magneet die je zonder gereedschap om de waterleiding heen klemt. Dat stelt echter wel gelijk een eis: de waterleiding moet op een bepaalde plek wel toegankelijk zijn. In moderne huizen is de waterleiding doorgaans weggewerkt achter een muur. De leidingen zijn in gefreesd. Dit maakt het in deze huizen lastiger om een waterontharder in te bouwen. Mensen grijpen dan naar andere  maatregelen om de waterontharder te plaatsen maar die pakken niet altijd goed uit. Het is allemaal te mooi om waar te zijn.

Niet overal onthard water

De magnetische waterontharder werd gepresenteerd als een waterontharder die in je hele huis zacht water geeft. Dit blijkt niet het geval te zijn. Veel mensen voelen zich dan ook bedrogen.  Je hebt dus niet in je hele huis onthard water met dit systeem. Dit was de meest gehoorde klacht bij consumenten die een waterontharder aanschaften. De situatie na het plaatsen was dus rooskleuriger voorgespiegeld dan deze in werkelijkheid was.

Een ander systeem waterontharder voorkomt problemen

Echte waterontharders met filters zijn er in meerdere systemen. We hebben dit systeem voor je toegelicht.

  • Een groter systeem. De waterontharder die werkt met meerdere cilinders heeft als nadeel dat het een veel groter systeem is. Het heeft ongeveer de afmeting van een koffertje in het meest compacte geval.
  • Twee cilinders. De waterontharder heeft twee cilinders. De ene cilinder bevat kunstharskorrels, ook wel actieve kool genoemd. Hier stroomt het leidingwater doorheen. Deze kunstharskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater waardoor het onthard wordt Om te voorkomen dat het leidingwater gaat bederven in de leidingen wordt er een onschuldige hoeveelheid natrium aan het water toegevoegd. Daarna spoelt het water verder door jouw leidingen heen. De tweede cilinder bevat een natriumoplossing. Deze natriumoplossing zal de kunstharsbolletjes – wanneer deze verzadigd zijn – regenereren en een laagje natrium op de bolletjes achterlaten. Het kalkwater wordt afgevoerd.
  • Een zoutvat. Het zoutvat van de waterontharder bevat natrium. Hier wordt per regeneratie een hoeveelheid zout uit gehaald om nieuw regeneratiewater te kunnen aanmaken.

De prijzen van de beide systemen vergeleken

We hebben de prijzen van de twee systemen met elkaar vergeleken en kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor systeem waterontharder koop je

Hoeveel personen in je huishouden

Werking plaatselijk of hele huis

Prijs

Magneet systeem (geen wetenschappelijk bewijs dat het werk)

1 tot 4 personen

(geen wetenschappelijk bewijs dat het werk)

Vanaf 29,95 euro

Waterontharder met cilinders

1 tot 4 personen

Heel huis

Vanaf 1100 euro

Waterontharder met cilinders

5 tot 9 personen

Heel huis

Vanaf 1700 euro

Lees hier meer info over A-merk en B-merk prijzen waterontharders.

Hoe wordt de prijs van een waterontharder bepaald

Hoeveel je kwijt bent voor een waterontharder wordt bepaald door een aantal factoren. Die hebben we voor je op een rij gezet.

  • Het aantal personen in jouw huishouden. Ben je met een gezin van 1 tot 4 personen, dan kan je het af met en waterontharder die een water lager vermogen heeft.  Gaat het om een waterontharder met cilinders, dan kan je het af met een model met een kleinere cilinder. Bij een groter gezin heb je een hogere piekvraag waardoor je meer onthard water tegelijk nodig hebt.
  • De hardheid van het water. De hardheid van het water kan je per postcodegebied bepalen. Met de postcodecheck kan je zien wat de hardheid van het water in jouw buurt is. Een waterontharder moet zijn afgestemd op de hardheid van het water in jouw buurt. Dit heeft zijn weerslag op het vermogen van de waterontharder die jij moet aanschaffen.

Waterontharder kopen? Voorkom deze 7 valkuilen

Wees prijsbewust

Als je een waterontharder gaat kopen is het verstandig om prijsbewust te zijn. Dat doe je door eerst offertes te vergelijken van diverse waterontharder installateurs. Via onderstaande button vraag je een aantal offertes op die je kan checken om op die manier tot de beste deal te komen.

Je vergelijkt hier waterontharders die kalk uit het water halen (ontkalken) en dus niet goedkope apparaatjes van een paar honderd euro.

 

Disclaimer: Onze publicaties zijn louter informatief van aard en daaraan kunnen geen rechten worden ontleend. De informatie is ontleend aan openbare bronnen op de datum van publicatie. Wij hebben géén commerciële band met partijen of merken die wij in onze publicaties noemen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vergelijk waterontharders die het kalk uit het water halen (geen magneten). Vraag in 1 keer gratis meerdere offertes op bij diverse waterontharder specialisten. Vergelijk het aanbod en kies de beste deal. Bespaar tot wel 30% op de kosten door te vergelijken!