Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 21 jul 2022

Voorbeeld van magneet waterontharders

Kan een waterontharder magneet schadelijke stoffen uit je leidingwater filteren? Er zijn veel zogenaamde kalkmagneten in de handel, waarvan gezegd wordt dat ze kalkdeeltjes en magnesiumdeeltjes uit het binnenkomende water halen. Vergelijken met dure mechanische en elektronische waterontharders is de magneet gunstig geprijsd en het is geen wonder dat veel mensen er in geïnteresseerd zijn. Kalk richt namelijk schade aan in je huishouden: aan apparaten, leidingen, glaswerk, sanitair. Het heeft zelfs nadelen voor je gezondheid, dus het is zeker aan te raden om op zoek te gaan naar een manier om je water te ontharden. Maar werkt een waterontharder magneet ook echt? In dit artikel vergelijken we magneten en traditionele waterontharders. We zetten de werking ervan uiteen, leggen uit wat kalk aanricht in je huishouden en geven je tips voor waterontharding en besparing daarop. Eerst zullen we kijken naar de werking van kalkmagneten en traditionele waterontharders. Lees verder als je meer wilt weten hierover.

*Tip: 
Magische middeltjes‘ die kalk verwijderen? Wie gelooft dat in deze tijd nog? Koop een échte waterontharder dat kalk van water scheidt door bijvoorbeeld zout. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van vakspecialisten die kwaliteit leveren. Vergelijk het aanbod en bespaar tot wel 30% op je nieuwe waterontharder! Ontvang vrijblijvend gedegen advies van waterontharder experts die jaren in de markt zitten.

Werkt een ‘magische’ waterontharder magneet?

Het antwoord is dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is! Lees ook werkt een magneet ontharder.

Een waterontharder magneet voorkomt dat in water opgeloste deeltjes zich combineren met carbonaat. Als die twee delen zich combineren vormt zich kalksteen, het goedje dat voor alle overlast in je huis zorgt. Een waterontharder magneet zou dit doen door kalkdeeltjes van een negatieve lading te voorzien. De onderzoeken die de werking van deze magneten zouden moeten bewijzen, zijn echter heel slecht opgezet en worden losjes geïnterpreteerd door de verkopers van de magneten. Ook kan dit systeem alleen functioneren bij een voldoende sterk magnetisch veld, namelijk eentje veroorzaakt een magneet van minimaal 500+ Gauss, iets wat niet gehaald wordt door de magneten in de handel. Bovendien blijven de kalkdeeltjes alleen negatief geladen zolang het water stroomt: zodra het water stilstaat in de leiding verliezen ze hun lading en kunnen ze weer kalk vormen met carbonaat, met alle gevolgen van dien. De korte samenvatting is dus: er is nauwelijks bewijs dat kalkmagneten werken en dat ze een effect hebben op kalk uit leidingwater. Je bent beter af met een echte waterontharder. We leggen hierna uit hoe die (wel) werkt.

Hoe een waterontharder met filter werkt

Een traditionele waterontharder zonder magneet is duur, dat klopt. Dat komt omdat hij, in tegenstelling tot de goedkope magneten, ook echt kalkvorming tegengaat. In een waterontharder bevindt zich een krachtig filter bestreken met kunsthars en een reservoir met onthardingszout. Het hars vormt een ionenwisselaar, waar positief geladen kalkdeeltjes (ionen) langs stromen. In het filter worden de kalkionen uitgewisseld voor positieve natriumionen (afkomstig uit het zout). Omdat de lading van deze twee ionen hetzelfde is, is dit een stabiele situatie, die niet afhankelijk is van een magneet of een magneetveld. De kalkionen blijven aan het filter zitten en kunnen daar niet weg, terwijl de onschadelijke natriumionen verder stromen met het leidingwater. Al het water voorbij de waterontharder is nu onthard, kalkvrij water. Dat biedt een flink aantal voordelen, die we hierna zullen bespreken. Wat gebeurt er met de weggevangen kalkionen? Die worden periodiek, bij de filterreiniging van de machine, weggespoeld. Het riool in, waar je er definitief geen last meer van hebt.

Er zitten een flink aantal voordelen aan een waterontharder (we hebben het hier over een waterontharder zonder magneet!). Kalk heeft namelijk nare gevolgen voor een flink aantal activiteiten die je dagelijks in huis uitvoert. We noemen hier een paar belangrijke gevolgen van kalk.

  • Huid wordt dof en geïrriteerd. Dit komt omdat kalk het beschermende laagje vet van je huid spoelt. Je huid wordt rood, ruw en je krijgt last van jeuk en zelfs van eczeem.
  • Je gebruikt dubbel zo veel wasmiddel. De kalkdeeltjes gaan de werking van zeep, wasmiddel, wasverzachter en de meeste andere reinigers tegen. Daardoor verspil je onnodig veel schoonmaakproducten.
  • Leidingen en kranen slibben dicht. Het kalk dat ontstaat in je leidingen verkleint de diameter en vermindert de waterdruk in je huis. Douchekoppen en kranen raken verstopt en CV-ketels kunnen kapot gaan.
  • Gevaarlijk voor witgoed. Kalk zet zich versneld af op heet metaal, waaronder de verhitters in witgoed. Die kunnen dan hun hitte niet meer aan het water afgeven, scheuren en breken doormidden. Tot die tijd verspillen ze trouwens, door hun verminderende rendement, heel veel stroom.

Sanitair, keuken en ruiten krijgen kalkaanslag. Het klassieke gevolg van kalk: dikke, harde kringen van neergeslagen kalk op elke oppervlakte. Spiegels, kranen, ruiten, servies, bestek en wastafels: alles wordt dof en wit door de kalk. Ander vuil wordt vastgehouden op het ruwe oppervlak van de kalkaanslag.

Kosten van een waterontharder

Er zijn verschillende modellen waterontharder zonder magneet. De kosten verschillen tussen de magnetische types die niet zuinig werken en de duurdere elektronische types die dat wel doen. Verder zijn er (beperkte)  kosten voor het onthardingszout. Installatie en onderhoud door een monteur zijn prijzig, maar verlengen de levensduur van je waterontharder. Overigens kan je ook zelf installatie en onderhoud uitvoeren! In dit overzicht zie je de gangbare tarieven voor een waterontharder.

  Prijs Installatie Onderhoud door monteur Zuinigheid
Mechanische ontharder 600 – 900 euro 150 euro 70 euro Matig
Elektronische ontharder 700 – 1200 euro 120 euro 80 euro Heel goed

Tips voor je waterontharder

Zorg dat er voldoende onthardingszout in de machine zit. Een waterontharder zonder magneet wisselt kalkionen uit voor natriumionen. Die laatste komen uit onthardingszout en de waterontharder kan zijn werk niet doen zonder dit zout. Het is niet duur, dus vul elke paar weken even het reservoir bij. Een waterontharder mag dan prijzig zijn, het apparaat gaat heel lang mee: tien tot wel vijfentwintig jaar. Dit heb je zelf in de hand door het apparaat elk jaar schoon te (laten) maken. De waterontharder moet gereinigd worden, de onderdelen ervan moeten even ingesmeerd worden met vet en het ding werkt weer optimaal. Een tweedehands exemplaar, als je het kan vinden, werkt meestal nog prima. Zo kan je voor een heel zacht prijsje een prima functionerende waterontharder in huis krijgen. Die, in tegenstelling tot kalkmagneten, ook echt werkt.

 

Offertes

Nieuwsgierig geworden naar een waterontharder zonder magneet? Wil je een paar vrijblijvende aanbiedingen ontvangen? Als je dit formulier invult krijg je een paar offertes van aanbieders van waterontharders uit jouw regio. Dan kan je een verstandige en eerlijke keuze maken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging

Top 10 Gemeenten met het meeste kalk in hun water

februari 15, 2024

In Nederland kampen veel gemeenten met de uitdagingen van hard water, wat