Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 28 okt 2020

Als jij een waterontharder aan wilt schaffen, dan heb je de keuze tussen een elektronisch- en een mechanisch apparaat. De mechanische waterontharder werkt zonder stroom en met de druk van het water dat al op de leidingen staat. Dat betekent dat het een vrij simpel apparaat is en dus ook goedkoper is. Je stelt hem in via een tijdschakelaar en doe je dat goed, dan heb je altijd zacht water zonder dat je stroom nodig hebt. Een elektronische waterontharder werkt wel met elektriciteit en heeft een computer. Daardoor is hij wat duurder, maar heeft hij ook een aantal erg handige instellingen die jou het leven gemakkelijker maken.

Wat kun je met een elektronische waterontharder?

Een elektronische waterontharder kost wat meer in de aanschaf, maar daarna is het een apparaat wat goedkoper is in het verbruik. Het klopt dat deze stroom nodig heeft, maar het is bijzonder zuinig. Omdat het een elektronisch apparaat is, zal deze ook meten wat je waterverbruik is en zich daarop instellen. Hij regenereert dus echt alleen als het nodig is en dat betekent dat je minder zout gebruikt. Een elektronische waterontharder is gemakkelijk te installeren en werkt daarna vlekkeloos. Heb jij een elektronische waterontharder, dan zijn er vast instellingen waar jij nog geen weet van hebt. Hier lees je over de meest onbekende mogelijkheden van elektronische waterontharders.

  1. Een resthardheid instellen

De meeste mensen die een waterontharder aanschaffen laten simpelweg al het kalk uit het water filteren en kijken er dan verder niet meer naar. Het is vaak beter om een resthardheid in te stellen en dat is met een elektronische waterontharder mogelijk. Kalkaanslag begint bij een dH van 3,5° dus daar blijf je het beste onder. Stel een resthardheid in van 2°dH, want dit is om verschillende redenen belangrijk.

  • Je textiel, vaat, ramen, tegels, vloeren, auto, jezelf en alle andere dingen die je wast worden beter schoon. De schoonmaakmiddelen en wasmiddelen hechten zich beter aan het oppervlak of het voorwerp als er wat kalk in het water aanwezig is. Je merkt dit goed als je jezelf wast. De zeep ligt op je huid en glijdt er af in plaats van dat het zich aan je huid hecht en het reinigt.
  • Het is niet zo dat water je belangrijkste bron voor calcium is. Je vindt het veel meer in groenten, peulen en melkproducten. Als je een resthardheid achterlaat dan krijg je via het water toch nog een klein beetje van je dagelijkse hoeveelheid calcium binnen.

De vakantiestand

Ook de vakantiestand voor je waterontharder is bijzonder handig. Als je op vakantie gaat en je waterontharder aan laat staan, dan gebruik je geen water en dan gaat hij dus ook niet regenereren. Dat betekent dat het water de hele tijd dat je weg bent in het reservoir stilstaat. Hier kunnen zich naar verloop van tijd bacteriën en algen gaan vormen en zo het water besmetten. Wil je thuiskomen naar een schoon apparaat en fris water, dan stel je de vakantiestand in. De waterontharder spoelt dan regelmatig, zodat bacteriën en algen zich niet kunnen vormen.

Wanneer regenereren?

Een elektronische waterontharder zal eens in de zoveel tijd gaan regenereren. Dit moet gedaan worden om de filters weer opnieuw te laden met negatieve ionen. Het regenereren wordt gedaan met een zoutoplossing.  Het is echter mogelijk om het apparaat zo in te stellen dat deze regenereert wanneer jij dit wilt. Dit maakt lawaai, dus je kunt het overdag laten doen als je naar je werk bent. Staat de waterontharder juist ver weg van je slaapkamer, dan doe je het ’s nachts als je slaapt en er dus niets van merkt.

Het maximale aantal dagen tussen regeneraties

Een laatste functie die je bij een elektronische waterontharder kunt gebruiken is die van het maximale aantal dagen tussen regenereren. Je geeft dan zelf aan hoe vaak je wilt dat de waterontharder regenereert tenzij deze dat al gedaan heeft op basis van je watergebruik. Je kunt dan meestal 1 tot 15 dagen instellen. Stel hem in op 5 dagen en de elektronische waterontharder gaat regenereren óf als je een bepaalde hoeveelheid water hebt gebruikt óf als het 5 dagen geleden voor het laatst heeft geregenereerd.

Een waterontharder ook bij zacht water

In Nederland hebben we over het algemeen geen echt hard water, maar kalkaanslag vindt al wel plaats bij zacht water. De classificatie vertelt je dus niets over of je wel of niet een waterontharder nodig hebt. Dat wordt meer bepaald door de manier waarop jij je problemen met kalk ervaart. Heb je hier veel last van, dan is een waterontharder een goede keuze en lost het al je problemen in één keer op. Let er goed op dat de capaciteit past bij je waterverbruik en dat je een kwalitatief apparaat aanschaft. Vanaf dat moment is kalkaanslag in jouw huishouden geen probleem meer.


Laatste nieuws

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging

Top 10 Gemeenten met het meeste kalk in hun water

februari 15, 2024

In Nederland kampen veel gemeenten met de uitdagingen van hard water, wat