Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 sep 2021

Waterontharder soortenWaterontharder soorten? Het water in jouw huis mag dan van een goede kwaliteit zijn; voor veel huishoudelijke apparaten is het een sluipmoordenaar. Het water bevat namelijk  een behoorlijke dosis calcium en magnesium. Dit zijn twee stoffen die zich aan elkaar zullen binden waardoor je kalkmoleculen in het drinkwater krijgt. Deze kalkmoleculen hechten zich aan verwarmingselementen en in leidingen van jouw huis en van je apparaten. Daardoor zullen huishoudelijke apparaten kapot gaan voordat hun levensduur is verstreken. Bovendien ben je dagelijks veel geld kwijt aan anti kalk middelen. Uiteraard wil jij weten hoe je van dit harde water afkomt.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Hoe een waterontharder jouw huis beschermt

Een waterontharder is het systeem bij uitstek om te zorgen dat er in jouw leidingwater geen kalkmoleculen meer zitten. Een waterontharder is er in meerdere uitvoeringen, want er zijn meer manieren om water te ontharden. We hebben de soorten waterontharders die er op de markt zijn voor je op een rij gezet.

Water ontharden met magnetisme

Calcium en magnesium zijn twee stoffen die zich aan elkaar hechten, maar door middel van magnetisme kan je dat proces voorkomen. Daarom zijn er waterontharders in de handel die werken met behulp van een magneet. Geen wetenschappelijk bewijs voor

Water ontharden met zout

Een ander systeem om water te ontharden is met de combi ontharder. Dit is een systeem wat werkt met regeneratiezout. Het systeem heeft twee cilinders, waarvan de eerste kunstharskorrels bevat. Die kunstharskorrels onttrekken het kalk aan het water waarna het natrium toevoegt aan het water. Dat natrium zit in de tweede cilinder van de waterontharder. Deze cilinder heeft het regeneratiewater. Dat regeneratiewater zal de kunstharskorrels spoelen wanneer deze verzadigd zijn. Op die manier wordt het kalkwater afgevoerd naar het riool en stroomt er onthard water door jouw leidingen heen. Dit is uiteraard ook een systeem wat bepaalde voordelen heeft:

  • Altijd en overal zacht water. De waterontharder kan je zo plaatsen in je huis dat je op iedere plek en in elke ruimte zacht water hebt. Het is dus niet zo dat je alleen maar bij één apparaat zacht water hebt.
  • Instelbare ontharding. De ontharding van de waterontharder met zout stel je zelf in. Je kan bij de meeste waterontharders een resthardheid instellen. Daardoor wordt niet al het kalk aan het water onttrokken, maar wel het schadelijkste deel.

Het systeem heeft ook nadelen die we niet onbenoemd willen laten.

  • Een kostbare investering. Je verdient de waterontharder met dit systeem wel weer terug, maar het blijft de kostbaarste investering. Een waterontharder van dit systeem koop je vanaf 795 euro maar de prijs kan oplopen tot wel 1895 euro.
  • Een groot apparaat. De kleinste waterontharder van dit systeem heeft de afmeting van een koffertje, maar er zijn ook grotere uitvoeringen. De grootste uitvoering, geschikt voor een gezin van 7 tot 9 personen, heeft een hoogte van wel 1,19 meter. Het is dus wel een kunst om deze waterontharder goed te plaatsen op een bereikbare plek.

De waterontharder met het filter

Houd jij van de smaak van zacht water op tafel bij het eten, maar zit je verder niet te wachten op onthard water; dan is daar altijd nog de mogelijkheid van een waterontharder met een filter. Deze waterontharder heeft een filter met actieve kool, wat het kalk uit het leidingwater filtert. Dit systeem heeft uiteraard ook voordelen:

  • Je koopt een waterkan die geschikt is voor een filter al voor 29 euro. Zo heb je voor in de keuken een heel praktische oplossing.
  • Mee te nemen. De waterkan of waterfles met filter kan je meenemen als je op vakantie gaat. Zo heb je ook op een vakantieadres zacht water om te drinken.

Ook dit systeem heeft nadelen:

  • Duur in het onderhoud. De filters voor dit systeem zal je los moeten bijkopen. Zo ben je in het onderhoud wel duurder uit. De filters koop je per 4 stuks voor ongeveer 20 euro.
  • Milieu onvriendelijk. De actieve kool in de filters is niet recyclebaar en je kan de filters ook niet zelf reinigen. Daardoor is dit systeem redelijk milieu onvriendelijk.

Bepaal de prijs

Een waterontharder kopen doe je het liefste nadat je eerst prijzen hebt vergeleken. Dat kan met deze tool. Je krijgt een aantal offertes in jouw mailbox om te vergelijken en dat kan je een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Laatste nieuws

Top 10 Gemeenten met het meeste kalk in hun water

februari 15, 2024

In Nederland kampen veel gemeenten met de uitdagingen van hard water, wat

Eén op vijf Nederlanders weet niet waarvoor waterontharders dienen

mei 12, 2022

Laatst bewerkt op: 15 feb 2024 Waterontharders hebben veel voordelen: naast het

Minder onderhoud huishoudelijke apparaten door waterontharder

maart 11, 2022

Een waterontharder zorgt ervoor dat het kalk uit uw water wordt gefilterd.