Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In Nederland kampen veel gemeenten met de uitdagingen van hard water, wat kan leiden tot kalkaanslag en andere hinderlijke problemen. In dit artikel presenteren we de top 10 gemeenten met het hoogste kalkgehalte in hun water, gemeten in dH.

Wat is dH?

dH staat voor “graden Duitse hardheid” en is een maateenheid die wordt gebruikt om de hardheid van water aan te geven. Het verwijst naar de concentratie van calcium- en magnesiumionen in water, die verantwoordelijk zijn voor de waterhardheid. Hoe hoger de concentratie van deze ionen, hoe harder het water wordt beschouwd.

Hoe wordt dH gemeten?

De waterhardheid wordt gemeten in graden Duitse hardheid (°dH), waarbij één graad dH overeenkomt met de concentratie van één milligram kalk (calciumcarbonaat) per liter water. Dit betekent dat hoe hoger het aantal graden dH is, hoe meer kalk er in het water aanwezig is en hoe harder het water wordt beschouwd.

Wat betekenen de graden Duitse hardheid?

Zeer zacht water (< 4 °dH): Water met een zeer lage concentratie calcium- en magnesiumionen. Dit water voelt zacht aan en laat geen tot nauwelijks kalkaanslag achter.

Zacht water (4 – 8 °dH): Water met een lage concentratie calcium- en magnesiumionen. Het water voelt zacht aan, maar kan nog steeds wat kalkaanslag veroorzaken bij langdurig gebruik.

Gemiddeld hard water (8 – 12 °dH): Water met een matige concentratie calcium- en magnesiumionen. Dit water kan matige kalkaanslag veroorzaken en wordt als acceptabel beschouwd voor dagelijks gebruik.

Hard water (12 – 18 °dH): Water met een hoge concentratie calcium- en magnesiumionen. Dit water voelt hard aan en kan significante kalkaanslag veroorzaken op kranen, tegels en huishoudelijke apparaten.

Zeer hard water (> 18 °dH): Water met een zeer hoge concentratie calcium- en magnesiumionen. Dit water voelt extreem hard aan en kan snel ernstige kalkaanslag veroorzaken.

De 10 gemeente met het meeste kalk in het water

GemeenteMaximale waterhardheid
Dinkelland14.40
Stadskanaal12.50
Vlagtwedde12.50
Menterwolde12.50
Pekela12.50
Oldambt12.50
Slochteren12.50
Veendam12.50
Bronckhorst12.40
Buren11.50

Wat kan een waterontharder voor jou betekenen als je last van hardwater hebt?

Het hebben van hard water kan tal van problemen veroorzaken in huis en op kantoor. Kalkaanslag op kranen, tegels en huishoudelijke apparaten is een veelvoorkomend probleem in gebieden met hard water. Maar hoe kunnen waterontharders hierbij helpen?

Verleng de levensduur van apparaten: Huishoudelijke apparaten zoals boilers, wasmachines en vaatwassers zijn gevoelig voor kalkaanslag, wat hun efficiëntie kan verminderen en hun levensduur kan verkorten. Waterontharders verminderen de opbouw van kalkaanslag, waardoor apparaten langer meegaan en energie-efficiënter werken.

Bespaar op energie- en waterrekeningen: Kalkaanslag kan de warmteoverdracht in boilers en warmwatertanks verminderen, wat resulteert in hogere energierekeningen. Bovendien kunnen apparaten met kalkaanslag meer water verbruiken. Door het gebruik van waterontharders kan er efficiënter met energie en water worden omgegaan, wat resulteert in lagere rekeningen.

Verzacht water voor huid en haar: Hard water kan bijdragen aan huidirritatie en droog haar. Door water te ontharden, wordt de zachtheid van het water verbeterd, wat resulteert in een zachtere huid en glanzender haar.

Verminder schoonmaaktijd: Kalkaanslag op kranen, tegels en douchewanden vergt veel tijd en moeite om te reinigen. Met waterontharders wordt de vorming van kalkaanslag verminderd, waardoor schoonmaaktijd en -inspanning worden verminderd.

Inwoners van gebieden met hard water, zoals de hierboven genoemde gemeenten, kunnen aanzienlijke voordelen behalen door te investeren in een waterontharder. Door de effecten van hard water te verminderen, kunnen ze genieten van schoner water, verlengde levensduur van apparaten en verminderde schoonmaaktijd, wat resulteert in een comfortabelere leefomgeving en lagere onderhoudskosten op de lange termijn.


Laatste nieuws

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Waterschaarste in Nederland? Hoe bereid je je voor

maart 4, 2024

In Nederland, waar we bekend staan om onze watermanagementvaardigheden, wordt de dreiging